Wat is een rijbewijs B?

Het rijbewijs B is een document waarmee je bevoegd bent om auto te rijden. Bekijk alle informatie over Rijbewijs B en autorijlessen bij de ANWB.

Een rijbewijs B  is een document, in de vorm van een pasje, waarmee je bevoegd bent om in een auto te rijden van maximaal 3500kg. Het toont aan dat je beschikt over voldoende kennis, vaardigheden en inzicht om met een auto aan het verkeer deel te nemen. Voorafgaand aan het praktijkexamen moet je het theorie-examen afleggen en rijlessen volgen. Vindt jouw rijinstructeur dat je voldoende kennis en inzicht hebt? Dan mag je deelnemen aan het landelijk rijexamen van het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheid). Als je slaagt voor het examen dan kun je het rijbewijs B aanvragen bij de gemeente waar je staat ingeschreven.

Wat zijn de eisen voor het behalen van rijbewijs B?

Je kunt een rijbewijs B aanvragen als je voldoet aan de volgende eisen:

  • Je hebt een minimum leeftijd van 18 jaar
  • Je bent in het bezit van een theorie certificaat
  • Je hebt het praktijkexamen succesvol afgerond

2toDrive

Voor wie deelneemt aan 2toDrive gelden er andere regels. Neem je deel aan het project, dan kun je al met 16,5 jaar starten met rijlessen en kun je vanaf je 17e je praktijkexamen doen. Totdat je 18 jaar bent moet je onder begeleiding van een coach autorijden. Daarna mag je zonder coach de weg op.

Rijlessen en praktijkexamen

Een groot onderdeel van je rijopleiding bij het behalen van rijbewijs B zijn de rijlessen. De rijlessen volg je bij een betrouwbare rijschool. Deze kun je zelf kiezen aan de hand van de punten die jij belangrijk vindt. Hoeveel rijlessen je nodig hebt is voor iedereen persoonlijk. De een heeft het rijden sneller onder de knie dan de ander. Om zelf een inschatting te kunnen maken van hoeveel lessen je ongeveer nodig hebt, kun je kijken in onderstaande tabel.
 

Type leerling

Aantal rijlessen

Vlotte leerling

25 tot 35 lessen

Gemiddelde leerling

35 tot 45 lessen

Onervaren leerling

45 tot 55 lessen

Ook bij de ANWB Rijschool bij jou in de buurt kun je auto rijlessen volgen. Kies je voor ons, dan kies je voor zekerheid, kwaliteit en gemak. Je bepaalt zelf je tempo en je volgt de lessen waar jij wilt.

Tips voor het halen van je rijbewijs B

Voordat jij je rijbewijs B in ontvangst kunt nemen heb je nog een lange weg te gaan. Je moet je theorie certificaat halen, rijlessen volgen en natuurlijk afrijden. Met onderstaande tips wordt het halen van je rijbewijs B een stuk gemakkelijker.

  1. Start met het leren van de theorie. Het is hoe dan ook nodig voor je theorie examen. Als je eerder begint dan heb je er ook al iets aan tijdens je eerste rijlessen;
  2. Heb je moeite met leren? Neem dan theorie lessen, deze zijn ontzettend nuttig.
  3. Plan twee lessen achter elkaar. Hierdoor heb je meer tijd om goed te wennen aan het rijden in een auto;
  4. Les minimaal een keer per week. Zit er teveel tijd tussen twee lessen, dan kan het zijn dat je weer een stapje terug doet;
  5. Les op verschillende tijden om zo met meer verschillende verkeersomstandigheden in aanraking te komen;
  6. Ga de avond voor je theorie- en praktijkexamen op tijd naar bed. Je kunt maar beter goed uitgerust en geconcentreerd zijn.
  7. Blijf rustig en laat je niet gek maken. Je hebt een hele opleiding erop zitten, dus je kunt het!

Je rijbewijs B haal je bij de ANWB

Wil je graag leren auto rijden? Haal dan je rijbewijs B bij een ANWB rijschool bij jou in de buurt. Onze rijscholen zitten namelijk verspreid over heel Nederland. Hierdoor haal je jouw rijbewijs B in je eigen tempo én bij jou in de buurt.

Rijbewijs B halen met de ANWB Rijopleiding