Vanaf 16,5 rijlessen en op je 17e je rijbewijs!

Sinds 1 november 2011 is het experiment 2toDrive van start gegaan. Je mag vanaf 16,5 jaar rijlessen en vanaf 17 jaar je rijbewijs behalen. Tot 18 jaar moet je rijden onder begeleiding van een coach.

Kan jij meedoen aan 2toDrive?

Iedereen die op of na de startdatum van 1 november 17 jaar wordt, mag aan de proef 2toDrive meedoen. Ben je 16, dan mag je alvast theorie-examen halen. Vanaf 16,5 jaar mag je gaan rijlessen en vanaf 17 mag je rijexamen afleggen. Eenmaal je rijbewijs gehaald, dan mag je tot 18 jaar autorijden samen met je begeleidende coach. Vanaf 18 jaar mag je alleen de weg op.

Benodigd: de 2toDrive Coach

Om mee te doen aan 2toDrive heeft een jongere een begeleiderspas nodig. Op deze pas staan alle gegevens van de jongere en de coaches (minimaal 1 en maximaal 5). De coaches melden zich eerst aan. De RDW controleert alle gegevens en of de coach aan alle eisen voldoet. De coach krijgt via de e-mail bericht wanneer zijn aanvraag is goedgekeurd. Pas wanneer alle coaches zich aangemeld hebben kan de jongere de begeleiderspas aanvragen.

Ook als 17-jarige heb je de begeleiderspas samen met je rijbewijs bij je als je gaat autorijden. De pas kost 35 euro en komt boven op de kosten van je rijbewijs. Het aanvragen van een begeleiderspas kan je doen via de website van 2toDrive. Dit doe je door middel van je DigiD code.

Direct starten? Dat kan!

Wij hebben geen wachttijd en je kan daarom direct starten. Met een groot landelijk netwerk van de beste instructeurs zijn wij altijd bij jou in de buurt. Bovendien halen we je graag thuis op. De snelheid van de rijopleiding hangt af van wanneer jij 17 wordt.

Volg snel een proefles, want daarna weet jij exact hoeveel lessen jij nodig hebt. Vervolgens kan jij met een compact opleiding in 10 dagen je rijbewijs halen. Je kan de rijlessen meteen na je proefles plannen met jouw rijinstructeur en lessen wanneer het jou het beste uitkomt.

Zoek rijschool in de buurt

Vul de postcode in waar je opgehaald wilt worden en vind jouw rijschool en bijbehorende prijzen.

Veelgestelde vragen

Als je je rijbewijs B haalt dan krijg je automatisch ook het rijbewijs AM. Hiervoor is geen begeleiding van je coach nodig, dit geldt alleen voor het besturen van een auto.

Bron: 2toDrive

Een coach moet aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • hij/zij moet minimaal 5 jaar in het bezit zijn van rijbewijs B (een personenautorijbewijs);
  • hij/zij moet minimaal 27 jaar oud zijn;
  • hij/zij mag in de vier jaar voorafgaand aan de aanvraag geen strafrechtelijke veroordelingen voor verkeersovertredingen hebben gehad;
  • hij/zij mag in de vier jaar voorafgaand aan de aanvraag geen alcoholcursussen of gedragscursussen hebben gehad;
  • hij/zij mag in de vier jaar voorafgaand aan de aanvraag geen onderzoeken naar de rijvaardigheid of rijgeschiktheid opgelegd hebben gekregen door het CBR;
  • hij/zij mag niet onder invloed zijn van alcohol, drugs of medicijnen tijdens het begeleiden;
  • hij/zij moet een geldig rijbewijs kunnen tonen.

Bron: 2toDrive

Het rijbewijs dat je haalt als 17-jarige vanuit 2toDrive in Nederland is niet geldig in het buitenland. Je mag pas vanaf 18 jaar in het buitenland rijden met het rijbewijs dat je op je 17e voor 2toDrive hebt gehaald.

Bron: 2toDrive

ANWB Rijopleiding bestaat 25 jaar

ANWB Rijopleiding bestaat 25 jaar

ANWB Rijopleiding

Bel 088 - 214 09 00
Voor informatie over onze opleidingen zijn wij van maandag t/m vrijdag van 08:30 t/m 18:00 uur te bereiken en op zaterdag van 10:00 tot 16:00 uur. Les je al bij ons? Kies optie 2 in het keuzemenu.
WhatsApp 088-2692222
(maandag t/m vrijdag van 08:30 uur tot 22:00 uur en zaterdag van 10:00 tot 16:00 uur)