Autoruit krabben

Ramen ijsvrij maken

We kunnen niet zeggen dat we een koude winter meemaken en gelukkig staan we niet élke ochtend te krabben. Maar toch: die bevroren autoruiten zijn altijd ongemakkelijk. Daarom 8 tips en do’s-and-don’ts om je ruiten snel ijsvrij te maken. Ga veilig de weg op!

Het is nou niet bepaald het leukste klusje: je autoruiten ijsvrij maken met een krabbertje. Niet meer weten waar het krabbertje ligt (kijk ook even onder de stoel rechtsvoor), verkleumde handen want je handschoenen liggen nog binnen, een tikkende klok want je zit krap in je tijd en hier had je niet op gerekend: het zijn veelvoorkomende ergernissen. Gelukkig zijn er genoeg manieren om je leven op dit soort ochtenden makkelijker te maken.

Boete voor een kijkgat

Eerst even dit: mocht je in alle haast snel een kijkgaatje in je bevroren voorruit gemaakt hebben, dan riskeer je een boete tot € 230. En dat is in alle eerlijkheid begrijpelijk, want rijden met slecht zicht is een belangrijke oorzaak voor ongelukken. Gebruik onderstaande do’s-and-don’ts om na een nacht vorst sneller én veiliger op weg te gaan.

8 tips om je ruiten ijsvrij te maken

  1. Laat de heetwaterkraan met rust. Gebruik geen heet water om het ijs te smelten. Door het plotselinge temperatuurverschil kan het raam barsten of breken.
  2. Weet je de avond van tevoren dat het gaat vriezen? Leg een anti-ijsdeken op de voorruit. Kwestie van ’m ’s ochtends eraf trekken en je kunt wegrijden.
  3. Zonder vooruitziende blik is de ruitontdooier een prima alternatief. Spray dit goedje op de bovenkant van je ramen en het ijs verdwijnt vanzelf.
  4. Mocht je toch aan de gang willen/moeten met de ijskrabber, zet dan de krabber schuin tegen de ruit, zo krijg je het ijs het makkelijkst weg. En doe ook de achterruit, zodat je meteen bij vertrek goed zicht op het verkeer achter je hebt. Let op: krab de achterruit niet als je de achterruitverwarming aan hebt staan. Je loopt het risico op een gebarsten achterruit.
  5. Tik de ruitenwissers even los met de ijskrabber. Zo vermijd je schade aan de  (vastgevroren) ruitenwisserrubbers.
  6. Klop sneeuw of ijs van je kleding voordat je instapt om condensvorming te voorkomen.
  7. Schakel de recirculatiestand uit en wrijf met een doek of zeem de binnenkant van de ruiten schoon.
  8. Kijk rond en shop in onze webwinkel handige winteraccessoires. 

Ruitschade in de winter

Bij Autotaalglas maken ze nog steeds regelmatig mee dat mensen kokend water over hun bevroren ruit hebben gegooid in de hoop lekker snel op weg te kunnen. ‘Inderdaad niet zo verstandig,’ beaamt commercieel directeur Martijn Zaal van Autotaalglas. ‘Daarom proberen we mensen in de winterperiode ook te waarschuwen, en raden we het gebruik van een ijsdeken aan.’

Ook ‘gewone’ ruitschade, als gevolg van steenslag, komt in het winterseizoen vaker voor. Zaal: ‘Door de lage temperaturen en het strooizout raakt het wegdek beschadigd en krijg je losse steentjes. Als die opspatten tegen je ruit, kan er een ster in komen. Zo snel mogelijk te laten repareren is in de winter het advies, want als het vriest, is de kans erg groot dat een sterretje uitgroeit tot een barst.’

Ruitschade? Een afspraak bij Autotaalglas is zo gemaakt.