5 tips om accuproblemen te voorkomen
Zo rijd je altijd weer weg
Een zwakke accu kan ertoe leiden dat je auto niet start. In de winter is dat probleem groter dan in de zomer, als het warmer is en we minder met de kachel aan rijden. Ook in het voor- en najaar wil de temperatuur nog weleens onder nul zakken. Wij geven daarom 5 tips om accu-stress te voorkomen.
Accuproblemen worden onder andere veroorzaakt door korte ritjes. Starten kost veel stroom en dit verbruik wordt tijdens korte afstanden vaak niet helemaal teruggeleverd door de dynamo. Elke keer zakt het stroomniveau hierdoor net een klein beetje verder, waardoor je op een dag niet meer wegkomt.
Winterse dagen versnellen dit proces. Elke batterij presteert immers minder bij kou, dus ook een autoaccu. Maar juist bij lage temperaturen maken we graag gebruik van allerlei accessoires om onderweg warm te blijven. Of om ruiten ijs- en condensvrij te houden. Blowers, airco, stoelverwarming, elektrische ruitverwarming, het vreet stroom.
Om accu-stress zoveel mogelijk te voorkomen, geven wij 5 tips:
Tip 1: rij geregeld langere afstanden
Rij vooral geregeld een langere rit. Probeer bijvoorbeeld uitstapjes te combineren om langer onderweg te zijn. Dat is bovendien goed voor de motor. Die wordt dan lekker warm en daar houdt een motor van. Dan wordt de olie goed rondgepompt voor optimale smering. Dit opwarmen gaat sneller door in een lagere versnelling te rijden. Dat zorgt voor een iets hoger verbruik, maar als je motor niet warm is, kan te snel opschakelen leiden tot vervuiling van de motor. Aangeraden wordt om minimaal een keer in de week een rit te maken van zo'n 10 tot 20 km om de accu in conditie te houden.
Tip 2: Beperk het stroomverbruik
Zijn veel korte ritjes onvermijdelijk, maak dan zo min mogelijk gebruik van stroomverbruikers zoals stuur- en stoelverwaming. Vaak zijn die toch nog niet op temperatuur voordat je weer uitstapt na een korte rit. Heb je goed zicht rondom, laat dan ook de ruitverwarming en de blower uit. Houd wel in de gaten dat het zicht rondom optimaal blijft. Daarvoor hoef je niet continu met de blower aan te rijden. Bekijk deze tip voor schone ruiten maar eens.
Tip 3: Neem altijd startkabels mee
Een setje startkabels neemt amper bagageruimte in. Let wel op dat je kabels van goede kwaliteit koopt, geschikt om ook zwaardere motoren weer op gang te krijgen. Het gebruik van de kabels is op zich redelijk eenvoudig als je de juiste procedure volgt. Daarom leggen we hier graag uit hoe je zelf starthulp kunt geven. Laat je het liever aan de Wegenwacht over? Dat kan met een ANWB-lidmaatschap met Woonplaats Service. Zeker bij moderne auto's met veel elektronica is het van belang dat je goed weet wat je doet. Verkeerde starthulp kan leiden tot schade aan elektronische componenten.
Tip 4: Preventieve controle
Het allerbeste is het natuurlijk om problemen te voorkomen. Dat je lampen nog branden, zegt in dit kader vrij weinig: starten kost immers veel meer stroom dan een lamp laten branden. Laat je accu daarom geregeld controleren en doormeten, zeker wanneer de winter op de drempel staat of wanneer je op wintersport gaat. Veel garages voeren zo'n controle uit bij een onderhoudsbeurt. Gebeurt dit niet of is het nog geen tijd voor een beurt, vraag er dan gerust om.
Tip 5: Laat Smart Driver meerijden
Ben je lid van de Wegenwacht, dan kun je voor € 2,50 per maand gebruik maken van Smart Driver. Door het plaatsen van een connector in jouw auto - een werkje van een paar seconden - worden allerlei vitale functies van je auto continu in de gaten gehouden. Waaronder de conditie van de accu. Dreigt hier een probleem, dan krijgen de experts van de ANWB een seintje en nemen ze contact op. Dan kan jouw garagehouder - of een Wegenwacht - de accu vervangen voordat je stil komt te staan. Een prettige gedachte. Wat Smart Driver allemaal kan, wordt uitgelegd in een duidelijke video.
Toch accuhulp nodig?
Heeft je accu het toch opgegeven? De Wegenwacht kan je accu testen en indien nodig ter plekke vervangen. Heb jij nog geen Wegenwacht-lidmaatschap? Word dan nu lid!
Deel deze pagina