Oliepeil controleren en ruitensproeiervloeistof bijvullen

Olie peilen, ruitensproeiervloeistof bijvullen en koelvloeistof controleren. Dat kan je heel goed zelf met behulp van de volgende heldere instructies.

Olie peilen

Waarom je regelmatig olie moet peilen

Olie heeft in je motor meerdere functies. Het is niet alleen een smeermiddel voor de draaiende delen, maar ook een koel- en zelfs een reinigingsmiddel. Daarom geldt er ook een verversingstermijn voor zowel de motorolie als het bijbehorende filter. Elke motor zal een deel van zijn olie 'verbruiken'; de een iets meer dan de ander.

Buitensporig olieverbruik kan wijzen op lekkages of slijtage. Olie wordt op zijn plaats gehouden door allerlei (voornamelijk rubberen) pakkingen; die kunnen na lange tijd gaan 'zweten' of lekken.

Zo controleer je je oliepeil:

  • Peil de olie bij voorkeur als de motor koud is. Laat de motor minimaal 10 minuten afkoelen, mocht je toch onderweg zijn.
  • Zorg dat de auto (zo veel mogelijk) waterpas staat. Zo krijg je een betrouwbare meting.
  • Veeg de peilstok voor het peilen eerst goed schoon, stop hem terug en haal hem er dan weer uit om hem af te lezen.
  • Idealiter staat het olieniveau tussen de twee indicatoren voor het minimale en maximale peil.
  • Het verschil tussen het minimum- en maximumniveau is meestal een liter. Staat het peil precies op de min, dan moet er dus een halve liter bij.
  • Vul zeker niet meer olie bij dan het maximumniveau, want te veel olie kan ook schadelijk zijn voor de motor. De olieafdichtingen komen dan onder te veel druk te staan, waardoor ze kunnen gaan lekken.
  • In het instructieboekje van je auto staat welke olie je nodig hebt.
  • Mors geen olie op de motor of de koelslangen. Gebruik liever een trechtertje.
  • Controleer het waarschuwingslampje van de oliedruk door het contact aan te zetten zonder te starten: het lampje moet nu gaan branden. Na het starten moet het ook weer uit gaan. Wacht nooit met oliepeilen tot het lampje gaat branden; dan kan het al te laat zijn.
  • Controleer het oliepeil zeker eens per maand, tegelijk met bijvoorbeeld het peil van de koelvloeistof.

Moet je meer dan één liter op duizend kilometer bijvullen, dan is er waarschijnlijk iets niet in orde.

Tip van de Wegenwacht

Neem altijd een liter reserveolie mee. Het is belangrijk dat dit exact dezelfde olie is als het type dat al in de motor zit. Let daarbij niet alleen op de dikte (aangegeven door een getal, bijvoorbeeld '5W30'), maar ook op de API-specificatie op de fles (zoals 'SJ' in het geval van moderne benzinemotoren). Kunt u de olie niet vinden die het instructieboekje voorschrijft? Koop dan het beste alternatief dat voorhanden is. 'Niet helemaal de juiste olie' is nog altijd beter dan helemaal géén olie. Probeer bij de eerstvolgende gelegenheid dan wel bij te vullen met de voorgeschreven olie!

Meer over oliepeil controleren

Oliepeil controleren

AdBlue vloeistof bijvullen

AdBlue vloeistof wordt in moderne diesel auto’s gebruikt om de uitstoot te verminderen. Deze milieuvriendelijke vloeistof is kleur- en geurloos en doet zijn werk in de uitlaat. De vloeistof wordt in een aparte tank opgeslagen. De locatie van de tank verschilt per voertuig. Meestal bevindt hij zich direct naast de brandstoftank. AdBlue mag alleen in de daarvoor bestemde tank gevuld worden. 

  • Vul alleen AdBlue vloeistof in de AdBlue tank. Geen andere vloeistoffen!
  • Vul AdBlue nooit in de brandstof tank! 
  • Voorkom dat de AdBlue vloeistof vervuild raakt door de tank schoon en droog te houden tijdens het bijvullen.

Let op! Als je per ongeluk AdBlue in de brandstoftank hebt gevuld, start de auto dan niet en rij absoluut niet verder. Dit kan zeer ernstige schade veroorzaken aan de motor en het inspuitsysteem. Schakel de wegenwacht in om de auto naar de dealer te transporteren. Deze zal je verder helpen.

Wanneer moet je Adblue bijvullen?

Het waarschuwingslampje up je dashboard geeft aan wanneer AdBlue moet worden bijgevuld. Er kunnen drie meldingen verschijnen. Bij de eerste melding kan nog 2400 km gereden worden. Bij de 2e melding kan nog 1000 km gereden worden. Wacht niet tot de derde melding. Dan is de tank helemaal leeg en zal de auto na uitschakeling niet meer starten. De auto is dan niet defect, maar zal pas weer starten als Adblue is bijgevuld. Sommige auto’s moeten zelfs eerst nog worden gereset als de AdBlue vloeistof helemaal leeg is geweest.

Hoe moet je Adblue bijvullen?

Je kunt zelf gemakkelijk AdBlue bijtanken aan de pomp, of door de fles in de daarvoor bestemde tank te gieten.
Mocht je hier onzeker over zijn, dan kan je dit ook vaak bij de dealer laten doen. Hiervoor is meestal geen afspraak nodig.

Waar kan je Adblue kopen?

AdBlue is te koop bij benzinestations, autospeciaalzaken, garage, of dealer.

Ruitensproeiervloeistof bijvullen

Waarom je regelmatig je ruitenwisservloeistof moet controleren

Smerige ruiten en een leeg reservoir van je ruitensproeiervloeistof is een linke combinatie. Je ziet weinig en wilt je ruitensproeier activeren. Daarbij gaan de ruitenwissers automatisch aan maar als er dan geen vloeistof verschijnt trekken de ruitenwissers enorme strepen en zie je niks meer. Voorkom zo'n situatie door geregeld het niveau van je ruitensproeiervloeistof te controleren.

Er bestaan twee soorten ruitensproeiervloeistof: een zomer- en een winterversie. De eerste is vaak roze of geel van kleur, de tweede blauw. De winterversie bevat antivries en is daardoor bestand tegen lagere temperaturen.

Zo vul je ruitensproeiervloeistof bij:

  • Kijk in het instructieboekje waar het reservoir zit. Vaak is de dop van het reservoir te herkennen aan een pictogram van een raam-met-straaltjes-water.
  • Gebruik vooral in de winter vloeistof waarin antivries is verwerkt.
  • Check geregeld hoeveel vloeistof er nog in het reservoir zit. Vooral als er pekel op de weg ligt gebruik je ongemerkt erg veel vloeistof en zonder is je zicht al snel zeer beperkt.
  • Zorg voor een reservefles met ruitensproeiervloeistof.
  • Gewoon kraanwater kun je in de zomer ook gebruiken, maar werkt minder goed. In de winter kan gewoon water bevriezen. De leidingen en de sproeiers raken dan al snel verstopt.

TIP: Zorg dat je altijd een reservefles met ruitensproeiervloeistof bij je hebt!

Ruitensproeiervloeistof is ook te koop in onze webwinkel

Koelvloeistof controleren

Waarom je regelmatig je koelvloeistof moet controleren

Als je regelmatig grotere hoeveelheden vloeistof moet bijvullen, kan dat duiden op een lekkage. Koelvloeistoffen met bijvoorbeeld de codes G12 of G12+, zijn zogeheten 'long life'-vloeistoffen en gaan in principe een autoleven mee. Andere moeten tussentijds vervangen worden, omdat de werking anders achteruit gaat.

TIP: Controleer alleen bij een koude motor! Controleren bij een warme motor kan bij verkeerd handelen leiden tot ernstige brandwonden!

Lees hier meer over wat je kunt doen bij een oververhitte motor

Voer de controle iedere maand uit, bijvoorbeeld tegelijk met het controleren van het oliepeil. 

Zo controleer je de koelvloeistof