Autolampen
Zien en gezien worden, daar draait het om in het verkeer. Autoverlichting speelt daarin een cruciale rol.
Hij doet het niet, hoe komt dat?
Ook een lamp heeft een beperkte levensduur. Na een aantal branduren geeft hij de geest. Dan moet hij vervangen worden.
Waar laat ik het maken en wat kost dat?
Vroeger was een autolampje vervangen een fluitje van een cent. Je keek in het instructieboekje hoe je het kapotte lampje eruit kon halen, zette er een nieuw in en maakte de lichtunit weer dicht. Bij sommige auto’s is het zelf vervangen van een lamp bijna onmogelijk, omdat de unit slecht bereikbaar is. Dan zit er niets anders op dan naar de garage te gaan. Sinds 2009 moeten autofabrikanten volgens een Europese richtlijn hun modellen zo ontwerpen, dat mensen zélf in staat zijn hun autolampen te vervangen.
Voor een set reservelampjes ben je zo’n € 15 kwijt. Als de garage een lamp moet vervangen, wordt het een stuk duurder. Dat hangt af van de tijd dat de monteur ermee bezig is.
Wat kan ik zelf?
Bij de ene auto kun je nog steeds lampjes zelf vervangen, bij de andere is het zo gecompliceerd dat er een monteur aan te pas moet komen. Pak bij het vervangen de nieuwe lamp niet bij het glas vast. Het vet van je hand zal inbranden op het glas waardoor de levensduur verkort wordt. Xenon lampen moeten altijd door een specialist worden vervangen, in verband met de hoogspanning van het systeem.
Wat is het en wat doet het?
Zien en gezien worden, dat is kort gezegd de functie van de autoverlichting. De koplampen zorgen er voor dat je het verloop van de weg ziet en dat tegenliggers jou zien, de achterlichten maken je zichtbaar voor achteropkomend verkeer. En de richtingaanwijzers maken duidelijk dat je af wilt slaan of weg wilt rijden vanuit stilstand.
Welke soorten zijn er?
In de meeste lichtunits van de auto zitten nog gloeilampen. In de koplampunits meestal van het soort halogeen. Die hebben een hogere lichtopbrengst. Tegenwoordig worden auto’s ook wel uitgerust met xenonverlichting die fel wit licht geeft. LED-verlichting is gemeengoed aan het worden in de achterlichtunits en richtingaanwijzers. Ook als dimlicht is LED in opmars. LED-verlichting heeft een zeer lange levensduur tegen een lager stroomverbruik.
Hoe ga ik er mee om en hoe onderhoud ik het?
Controleer geregeld of alle verlichting nog werkt. Zorg voor een set reservelampjes in het dashboardkastje. In het instructieboekje vind je welk type lampjes in de koplamp zit (H1, H4 of H7).
Meer weten? Stel een vraag aan of zoek een antwoord van onze auto expert