Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Duitsland duurste en Frankrijk goedkoopste brandstofland

Hoe tank je betaalbaar tijdens de herfstvakantie?

Het wás altijd simpel. Gewoon wachten met tanken tot je de grens over was. En als Luxemburg op je route lag, ging je daar zéker tanken. Nu ligt dat helemaal anders. Dit zijn de actuele brandstofprijzen voor de populairste auto- (of doorreis-)bestemmingen voor de herfstvakantie: Nederland, Duitsland, België, Luxemburg en Frankrijk. Grote verrassing: het voormalige 'prijzenparadijs' Duitsland is nu gemiddeld het duurst...

Update oktober 2022: door de vele onzekere factoren (m.n. door de oorlog in de Oekraïne en de daaruit voorvloeiende 'energiecrisis' zijn de brandstofprijzen nog altijd zeer veranderlijk en onvoorspelbaar. Ook speelt mee dat er in sommige landen (bijv. Frankrijk en België) nog altijd een accijnsverlaging op brandstof is, terwijl deze in Duitsland alweer is ingetrokken. Hieronder vatten we de stand van zaken ca. half oktober samen. Let wel: door de vele onzekerheden kan de situatie snel weer veranderen.  

Frankrijk nu het goedkoopst

Het was altijd een zekerheid op weg naar het zuiden: in Luxemburg tank je het goedkoopst. Op dit moment is dat Frankrijk. Tenminste, dat blijkt uit onze steekproef van de brandstofprijzen bij doorgaans dure tankstations direct aan de snelweg en van goedkopere stations vlakbij de snelweg in Nederland, Duitsland, Frankrijk, België en Luxemburg. Zo kun je in Frankrijk nu buiten de snelweg goedkoper tanken dan in Luxemburg. De goedkoopste liter benzine vonden we in Frankrijk al voor € 1,47. Dat is 21 cent goedkoper dan benzine in Luxemburg! Handig om te weten: in Luxemburg zijn de brandstofprijzen bij tankstations door het hele land gelijk. Dat is dus wel een voordeel van het dwergstaatje: je hoeft niet op zoek naar de goedkoopste pomp. In Frankrijk moet je voor de goedkoopste stations wél de Autoroute af en de tolpoortjes door. 

Let op! Tijdens de jongste update van deze pagina (medio oktober 2022), is er door stakingen al lange tijd amper brandstof te verkrijgen. Lees er hier meer over. Voor reizigers naar Frankrijk is het raadzaam om het nieuws te volgen over de stakingen en het brandstoftekort in Frankrijk.

Prijsverschil aan versus buiten de snelweg  

De ANWB publiceert wekelijks een lijst van de adviesprijzen door heel Europa, maar die vertellen slechts het halve verhaal. Net als in Nederland verschillen in veel vakantielanden de brandstofprijzen tussen stations aan de snelweg en daarbuiten flink. In Duitsland bespaar je het meest door de snelweg even te verlaten: het scheelt je gemiddeld € 0,35 per liter benzine en € 0,33 per liter diesel. Op een tank van 50 liter is dat respectievelijk € 17,50 en € 16,50! 

Ook in Nederland en Frankrijk loont het om de snelweg verlaten voor een tankbeurt, terwijl je in België 'slechts' zo'n tien cent per liter bespaart. Hieronder een tabel van de prijzen direct aan de snelweg én vlak daarbuiten in de vijf populairste vakantie- en doorreislanden voor Nederlanders in de herfstvakantie. 

In alle vijf landen diesel duurder dan benzine

Opvallend: op dit moment is diesel duurder dan benzine in de vijf vergeleken landen (Nederland, België, Luxemburg, Duitsland en Frankrijk). Dieselrijders komen er dus bijzonder slecht vanaf dit najaar. Die verschillen zijn bovendien niet mals: zo betaal je in Luxemburg langs de snelweg gemiddeld € 1,68 voor een liter benzine en € 1,97 per liter diesel. Een verschil van 29 eurocent per liter! Ook in Frankrijk en België zijn de verschillen meer dan 25 cent per liter, in Nederland en Duitsland liggen de prijzen van diesel en benzine veel dichter bij elkaar.

Strategisch tanken

Verder is 'strategisch tanken' deze herfstvakantie opnieuw het motto: rijd je lange stukken door Duitsland, tank daar dan buiten de snelweg. Dat scheelt gemiddeld vrijwel zeker zo'n € 15 op een tank van 50 liter, zeker wanneer je de goedkoopste tankstations langs je route zoekt via een website zoals Clever Tanken (of de bijbehorende app). En rijd je in een dieselauto naar Frankrijk? Dan kun je tankstations in België beter helemaal mijden en pas tanken in La Douce France. Want daar is gazole (diesel) tot wel 40 cent per liter goedkoper dan in België. 

Goedkoop tanken?

Goed nieuws: in vergelijking met de zomermaanden zijn de prijzen zowel bij ons als in de meeste buurlanden gedaald. In Frankrijk zowel voor diesel als benzine. In Luxemburg, België en Nederland is alleen benzine een stuk 'goedkoper'. In Duitsland betaal je nu wél meer dan in de zomervakantie, omdat de accijnsverlaging van 30 cent per liter benzine en 14 cent per liter diesel per 1 september is opgeheven. Tanktoerisme naar Duitsland loont nu niet, zelfs niet als je een goedkoop station buiten de snelweg zoekt.  

Hoewel de prijzen in de meeste landen zakken, liggen de gemiddelde tarieven nog altijd flink hoger dan voorgaande jaren. Glimlachend afrekenen is er nog altijd niet bij. Alleen Frankrijk nadert weer het oude prijsniveau - zo lang de accijnsverlaging daar nog duurt in elk geval (voor zover bekend is dat tot 1 november 2022).  

Wel is zeker: door wat moeite te steken in het vinden van een goedkoper tankstation langs je route met een app of website kun je op een reis van zo’n 2000 kilometer makkelijk enkele tientallen euro’s besparen. 

Verantwoording tabel/onderzoek: de prijzen in de tabel zijn gemiddelde prijzen en zijn half oktober verzameld via apps en websites. De brandstofprijzen in de tabel zijn gemiddelde tarieven per liter en gebaseerd op steekproeven van minimaal twintig tankstations per land.