Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Nieuwe massaclaim sjoemelsoftware autofabrikanten

19 januari 2022 Stichting Car Claim klaagt Peugeot, Citroën, DS en Opel aan

Stichting Car Claim, die autofabrikanten aanklaagt namens gedupeerde kopers van een dieselauto met zogenaamde sjoemelsoftware, heeft een massaclaim ingediend namens Peugeot-, Citroën, Opel- en DS-rijders. Het gaat hierbij om zo’n 300.000 auto’s, waarbij de claim kan oplopen tot een totaalbedrag van zo’n 3 miljard euro.

De claim is ingediend tegen Stellantis, het moederbedrijf van onder andere Peugeot, Citroën, Opel en DS. Ook General Motors wordt meegenomen in de procedure omdat Opel hiervan deel uitmaakte in de jaren waarin het dieselschandaal naar buiten kwam. Eerder klopte de stichting al met een massaclaim aan bij Volkswagen (inclusief Audi, Seat en Skoda), Daimler (Mercedes-Benz) en Renault (inclusief dochtermerk Dacia).

Sjoemelsoftware

Het dieselschandaal ontstond in 2015, nadat Volkswagen toegaf bepaalde dieselmotoren met behulp van zogenoemde sjoemelsoftware dusdanig te manipuleren dat emissietesten een lagere schadelijke uitstoot lieten zien dan de motoren in werkelijkheid produceerden. Later bleek dat ook andere merken zich hieraan schuldig maakten. ‘De fabrikanten waren hiervan op de hoogte, maar besloten dit stil te houden tegenover hun klanten. Die zijn hierdoor misleid. Zij hebben een product gekocht dat niet aan de wet voldoet en hebben daardoor te veel betaald,’ zo zegt de Stichting Car Claim. De stichting wil compensatie voor de eigenaren.

Welke auto’s bij de claim worden betrokken, is te vinden op de website van de Stichting Car Claim. Het gaat om bepaalde dieselmodellen van genoemde merken, verkocht of geleased in de periode tussen 1 september 2009 en 1 september 2019. In Nederland gaat het naar verluidt om zo’n 300.000 auto’s.