Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

700 kilometer aan één stuk: benzine vs. elektrisch

25 februari 2022 Kom je met een Mercedes EQS even ver als in een S-Klasse op benzine?

Op papier is de Mercedes EQS de eerste elektrische personenwagen met het rijbereik van een benzineauto. Onze autoredactie nam de proef op de som en zette met de EQS én een S-Klasse op benzine koers naar Frankrijk. Komen we aan zonder tussentijds te laden of tanken?

731 kilometer. Dat is de actieradius van Mercedes' nieuwe, volledig elektrische vlaggenschip, met dank aan het grootste batterijpakket in een productieauto tot nu toe: 107,8 kWh. De EQS is weliswaar niet de eerste Mercedes op stroom, maar dat maakt de limousine niet minder belangrijk. Eerdere pogingen van de Duitsers om een elektrische personenwagen te bouwen, liepen uit op een teleurstelling omdat het merk die modellen baseerde op bestaande brandstofauto's. De EQS is vanaf een blanco vel papier ontworpen en kan als eerste elektrische Mercedes met één pedaal worden gereden. 

Gelijk bereik

In de brochure van de S-Klasse belooft Mercedes dat je met een vierwielaangedreven S 450 12,2 kilometer ver komt op één liter benzine. Wanneer je 60 liter tankt, zou je daarmee even ver moeten kunnen komen als het rijbereik van de EQS groot is. Dat is dan ook precies wat onze autoredacteuren Frank Buma en Gert Wisse hebben gedaan, toen ze eerder deze week vanuit Haarlem naar Le Mans vertrokken. Een afstand van 726 kilometer: lukt het beide limousines om die af te leggen zonder tussentijds te tanken of laden?

Lees ook onze afzonderlijke rijtesten van deze twee auto's:
Mercedes S 450 4MATIC Lang
Mercedes EQS 450+ Luxury Line