Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Dubbeltest Ford Explorer PHEV vs. Toyota Highlander Hybrid

28 mei 2021 Amerikaanse overdaad of een welkome aanvulling op ons modellenaanbod?

Voor fabrikanten als Ford en Toyota zijn modellen voor specifieke werelddelen niet meer te betalen, nu er steeds strengere milieu- en veiligheidseisen gelden. Daarom kun je tegenwoordig ook bij ons voor deze typisch Amerikaanse zevenzitters terecht. Moeten we daar blij van worden?

Ruimte

Met een lengte van 5.05 meter en een breedte van 2.28 meter is de Ford Explorer geen auto waarmee je voor de lol een oude dorpskern in duikt. De Toyota Highlander is 4.97 meter lang en 1.93 meter breed; nog steeds heel wat auto, maar hij neemt iets minder ruimte in wanneer je iemand moet laten passeren op een landweggetje. Zo’n grote auto brengt natuurlijk niet alleen maar ongemak met zich mee. Voor de inzittenden is de Highlander een weldaad, met een overvloedige beenruimte en meer dan voldoende hoofdruimte. De achterbank valt te verschuiven en de rugleuningen zijn los te verstellen. Een derde zitrij zit bij de vanafprijs inbegrepen, maar dat is geen plek voor volwassenen. Aan het ruimteaanbod zal dat niet liggen - mits de passagiers voor je een beetje inschikkelijk zijn - maar wel aan de korte zittingen van de stoelen, die je uit de laadbodem omhoog trekt. Bovendien is de instap niet aan te raden voor wie de basisschoolleeftijd is ontgroeid. Met alle stoelen op hun plek kun je 332 liter bagage kwijt; anders kun je maximaal 1.909 liter aan spullen meenemen. De Ford is ruimer. Niet wat het de kofferbakgrootte aangaat overigens: met zeven man aan boord kun je slechts 240 liter bagage kwijt. Maar zet je de Explorer in als verhuiswagen, dan past er tot wel 2.274 liter aan spullen in. Helemaal achterin kunnen ook mensen van een bovengemiddelde lengte goed zitten, al is er bij de Ford eerder sprake van klimmen dan instappen. Zelfs op de reguliere achterbank, want je moet nadrukkelijk over de wielkuip klauteren om aan boord te komen. Maar áls je eenmaal zit, dan heb je ook alle ruimte: de achterbank van de Explorer valt net als die van de Toyota te verschuiven.

Rijgedrag

De Explorer wegzetten als een Amerikaanse auto, is niet volledig terecht. Ford heeft de plug—in hybride versie namelijk specifiek ontwikkeld voor de Europese markt, compleet met een aangepaste onderstelafstemming. Dat betekent dat de SUV ondanks zijn leeggewicht van 2.541 kilogram nauwelijks overhelt in de bocht. De besturing is ook stevig: waar je een typische Amerikaan met één vinger over een rotonde krijgt, heb je voor de Explorer beide handen nodig.

Onder de lange motorkap gaat behalve een elektromotor ook een 3.0-liter V6 schuil. In combinatie met een tientraps (!) automaat zijn beide krachtbronnen goed voor 450 pk en maar liefst 825 Nm koppel. Het trekgewicht bedraagt 2.500 kilogram. De overgang van de ene krachtbron naar de andere verloopt niet onopgemerkt: je kunt horen, maar ook voelen wanneer de brandstofmotor het spreekwoordelijke stokje van de elektromotor overneemt. Als je niet met beleid gas geeft, krijg je bovendien een lelijke duw in je rug. Dat is vooral onaangenaam, omdat de Ford weliswaar niet over zijn breedte-as rolt, maar wel ‘kiept’ bij het optrekken en afremmen. Voor jou – maar ook voor je passagiers! – is dat weinig comfortabel. Ondanks de vinnige gasrespons klinkt de aandrijflijn wat tam: van zijn fluisterstille elektromotor valt dat nog te verwachten, maar bij de V6 hoopten we op wat ‘American muscle’. Niets daarvan: wanneer je ons had verteld dat Ford een vierpitter met cilinderuitschakeling in het vooronder had gelegd, zouden we je ook geloven. Het maakt de dubbele uitlaat aan weerzijden van de auto een tikkeltje potsierlijk, maar Amerikanen houden nu eenmaal van show. En reken maar dat je in deze semi-terreinwagen in het middelpunt van de belangstelling staat! Met 248 pk en 270 Nm is de Highlander de krachtigste hybride Toyota tot nu toe. Er mag zelfs een aanhanger achter tot 2.000 kilogram! Afhankelijk van de gekozen uitvoering heeft de SUV echter een soortgelijk leeggewicht: dat schommelt tussen de 2 ton en 2.125 kilogram. Je bent dus niet zomaar als eerste weg bij het verkeerslicht. Het lijkt er bovendien op dat er geen aanpassingen aan het onderstel zijn gedaan, om het weggedrag van de semi-terreinwagen meer aan te laten sluiten op wat we aan deze kant van de oceaan aangenaam vinden rijden. Zo lopen de zittingen van de voorstoelen af, waardoor je moeilijk een goed plekje vindt achter het stuur. Verder zit er weinig gevoel in de besturing en is de Highlander aan de achterzijde te zacht gedempt, waardoor je nog een paar keer kunt nagenieten van een oneffenheid in de weg. Geen gelukkige combinatie met kinderen achterin! Aan het samenspel tussen de verbrandings- en elektromotor merk je goed dat Toyota meer dan 20 jaar ervaring heeft op het gebied van hybride aandrijflijnen. Je hoort weliswaar wanneer de 2.5-liter viercilinder de kar trekt, maar dat geluid klinkt ver weg: de cabine blijkt goed geïsoleerd. De rijwind rond de gigantische buitenspiegels zorgt voor meer rumoer!

Verbruik

Zoals zoveel semi-elektrische personenwagens verbruikt ook deze Ford zo snel mogelijk de aanwezige stroom. Wat dat betreft, bestaat er weinig verschil tussen de hybride en volledig elektrische rijmodus. Ware het niet, dat beide krachtbronnen intensiever gaan samenwerken naarmate je het tempo opvoert. Na zevenen ’s avonds, wanneer je op het moment van schrijven nog 130 kilometer per uur kunt rijden, zagen we veel meer activiteit op de boordcomputer. Daarop kun je precies zien welke motor voor de aandrijving zorgt. De Explorer houdt ook keurig bij hoeveel kilometer je volledig op stroom hebt afgelegd. Dat zijn er meer dan het getal dat na een nachtje laden op het dashboard wordt geprojecteerd, want de V6 kan ook als aggregaat worden ingezet. Het batterijpakket van de Ford heeft een omvang van 13,6 kWh en is ondergebracht onder de achterbank. Opladen kan thuis aan het stopcontact of op straat aan een publiek laadpunt en neemt minimaal 4 uur in beslag. Daarna kun je volgens de fabrieksopgave weer 40 kilometer louter op stroom rijden. Door te remmen, win je energie terug: de Explorer biedt verder geen mogelijkheid om invloed uit te oefenen op de mate van regenereren. Wij realiseerden een praktijkverbruik van 1 op 15,8, wat geen verkeerde waarde is voor een auto van 2,5 ton. De 1 op 34,5 die in de folder wordt beloofd, lijkt ons weinig realistisch.

In de Toyota beschik je weliswaar over een knop om volledig elektrisch te rijden, maar in de praktijk houdt de SUV dat maar heel even - en tot een beperkte snelheid - vol. Je kunt daarom beter aan de Highlander zelf overlaten welke krachtbron hij benut. Kijk dan niet vreemd op wanneer je op de snelweg alsnog op stroom rijdt! De folder rept van een gemiddeld verbruik van 1 op 15. Uit onze praktijktest kwam naar voren dat zo’n cijfer niet volledig uit de lucht gegrepen is: wij scoorden een gemiddelde van 1 op 14.

Veiligheid

De Explorer schiet je te hulp met een uitgebreide aanvullende veiligheidsuitrusting, waar ook een 360 graden camera deel van uitmaakt. De weergave op het infotainmentscherm is helaas bescheiden; dat had wat ons betreft best beeldvullend mogen zijn! De Ford beschikt verder over dode hoek bescherming, een waarschuwing bij kruisend verkeer, adaptieve cruise control, actieve rijstrookassistentie en een noodremsysteem. Al die systemen zitten bij de vanafprijs inbegrepen! Of jouw Toyota nu uit de Verenigde Staten, Japan of Tsjechië komt: je kunt van een riante hoeveelheid hulpsystemen op aan. Je komt alleen nog bij de optielijst uit wanneer je wilt dat de Highlander ook automatisch remt wanneer de SUV verkeer achter de auto detecteert of als je prijs stelt op een 360 graden camera. Voor de rest zijn alle reddende engelen aan boord, van adaptieve cruise control tot een noodremsysteem dat ook in het donker voetgangers detecteert.

Gebruiksgemak

Toen we in 2020 voor het eerst kennismaakte met de plug-in hybride Explorer, roemden we het aantal bekerhouders: dat zijn er maar liefst 12. Maar met de komst van de Highlander kan de Ford wel inpakken, want die heeft er wel veertien! Op de derde zitrij heb je er twee per persoon, waar je in de Ford maar één drankje mee kunt brengen. Wat opvalt, is dat drinken in beide auto’s ook het enige lijkt dat je achterin kunt doen. De inzittenden moeten het daar zonder stroompunten stellen, die voor de overige passagiers wel afdoende beschikbaar zijn. 

De Explorer heeft zelfs een regulier stopcontact aan boord! Als je in de Ford alle stoelen neerklapt, heb je weliswaar een vlakke laadvloer, maar wel eentje met allerhande kieren tussen de zitrijen. Daar raak je gemakkelijk kleine spullen kwijt. De Toyota roept wat dat betreft minder ergernis op. We zijn juist blij met alle opbergmogelijkheden in en rond het dashboard. Met name de armsteun, waar je wel drie verdiepingen aan bakjes aantreft! Onder de bagagebodem zit nog zo’n speciaal vak, waar je de hoedenplank kunt opbergen. Ideaal voor wanneer er een keertje meer voetbalvriendjes mee willen rijden dan het aantal waar je vooraf rekening mee had gehouden. En de achterbank van de Highlander gaat in principe altijd naar voren om de instap naar de derde zitrij te vergemakkelijken, tenzij je eerst een tweede hendel omhaalt. Pas dán kan de rugleuning plat. Een kritische kanttekening die voor beide testkandidaten opgaat, betreft de gebrekkige afwerking. Er worden in het interieur namelijk keiharde kunststoffen gebruikt: bij Toyota proberen ze dat nog enigszins te verhullen met spaarzame stukjes leder, maar je hoeft maar op het dashboard te kloppen om te weten waar je werkelijk mee van doen hebt. En dat voor dit soort bedragen!

Prijs

De Explorer is er maar in één uitvoering, de door ons gereden ST-Line. Die kost € 77.910 en dan kun je alleen nog metallic lak bijbestellen. Voor de rest zit álles er op en aan, van stoelmassage en 20-inch wielen tot een panoramadak en ’n dikke stereo. Alles gaat ook elektrisch: niet alleen de ramen, maar ook de stuurverstelling en het neerklappen van de derde zitrij. Het enige dat verraadt dat deze Ford toch echt voor de Europese markt is bedoeld, is het laadklepje. Want hoewel ze ook in de VS een hybride Explorer verkopen, zit er daar geen stekker aan. 

Toyota heeft besloten om de vierde generatie van de Highlander ook in Nederland te voeren. We zeggen het er maar even bij, want waar de Ford nog geregeld via de grijze import deze kant op kwam, is de Japanner hier zo goed als onbekend. Toyota positioneert de Highlander als de grote broer van de RAV4. En dat mag je vrij letterlijk nemen, want hij is maar liefst 37 centimeter langer. Prijzen beginnen bij € 62.995 en voor dat geld beschik je weliswaar over vierwielaandrijving, een hybride aandrijflijn en een rijke aanvullende veiligheidsuitrusting, maar voor zaken als navigatie en lederen bekleding ben je aangewezen op een duurdere uitvoering. Eentje zoals onze testauto bijvoorbeeld, die dan ineens € 72.995 kost. Ga je private leasen, dan moet je voor de Explorer rekening houden met een vanafprijs van rond de € 1.150 per maand. Voor de Highlander zal dat maandbedrag ongeveer hetzelfde bedragen.

Winnaar

Voor zowel Ford als Toyota zijn dit de vlaggenschepen onder hun semi-terreinwagens. Een soort uithangborden, die laten zien waartoe de fabrikanten in staat zijn. In die zin zijn de Explorer en Highlander zeker geslaagd, want ze weten alle aandacht op zich gericht. Auto’s die een soortgelijk effect sorteren, zoals een Land Rover Defender of een Volvo XC90, zijn doorgaans een stuk duurder. Goedkopere zevenzitters, zoals die waarvoor je bij Kia, Peugeot en Seat terecht kunt, maken veel minder impact.

Als het je primair daarom te doen is, kun je niet om de Ford Explorer heen. Hoewel de SUV al dat uiterlijk vertoon best kracht bij had mogen zetten met een bijpassende soundtrack. Hoe imposant de Ford ook zijn mag; de semi-terreinwagen is weinig verfijnd. Dat geldt zowel voor zijn rijeigenschappen als de gekozen bouwmaterialen. Toyota heeft tenminste nog geprobeerd iets van de Highlander te maken, met leer en hout op de juiste plekken in het interieur. Je rijdt nog steeds iets bijzonders, maar de SUV uit Japan is minder schreeuwerig. Al was het alleen maar, vanwege de geluidsisolatie!

Lees ook onze afzonderlijke rijtesten van deze testkandidaten:
Ford Explorer PHEV ST-Line
Toyota Highlander 2.5 Hybrid

 

Op zoek naar een occasion?

Op ANWB.nl vind je een actueel occasionaanbod verrijkt met een richtprijs volgens de ANWB Koerslijst, een autokostenberekening incl. afschrijving en de ANWB Autotest met de bevindingen van de Wegenwacht. Zo ook van de Ford Explorer en Toyota Highlander.