Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rijhulpsystemen inzichtelijk gemaakt met ADAS Woordenboek

De meeste autofolders staan vol met afkortingen en Engelse termen waarvan de betekenis vaak niet meteen duidelijk is. Veel van die afkortingen hebben betrekking op zogenaamde rijhulpsystemen, hulpmiddelen die je helpen bij veilig autorijden. Dankzij een geharmoniseerde begrippenlijst moet het voor iedereen duidelijker worden welke systemen op een auto aanwezig zijn én wat ze doen.

ADAS, heeft mijn auto dat ook? Waarschijnlijk wel, het is een afkorting voor Advanced Driver Assistance Systems, oftewel systemen die jou helpen bij het autorijden. Iets simpels als Cruise Control valt al onder ADAS, maar geavanceerde systemen die auto's zelf kunnen laten sturen of remmen ook. Veel autofabrikanten gebruiken voor die systemen hun eigen namen en afkortingen en dat maakt het lastig om te begrijpen over welke systemen een auto beschikt. Soms hebben verschillende systemen namen die veel op elkaar lijken of hebben vergelijkbare systemen juist totaal verschillende namen.

Daardoor weten veel mensen niet precies over welke hulpsystemen hun eigen auto beschikt of hoe ze deze kunnen gebruiken. Ook maakt de brei aan namen en afkortingen het lastig om verschillende auto's tijdens het aankoopproces te vergelijken. 

Daarom is er nu het ADAS Woordenboek, met geharmoniseerde namen voor de verschillende systemen en een korte uitleg over de werking van het systeem. Het ADAS Woordenboek is voortgekomen uit een werkgroep, die bestaat uit beleidsmakers van Euro NCAP, RAI Vereniging, BOVAG, ANWB, RDW, Ministerie van IenW en Rijkswaterstaat. Daarnaast zijn er nog tientallen andere organisaties aangesloten bij de ADAS Alliantie. Het uiteindelijke doel is dat ook autofabrikanten deze geharmoniseerde namen gaan gebruiken.

Lees meer over de verschillende rijhulpsystemen in het ADAS Woordenboek