Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Waarom de onderhoudshistorie van een tweedehands auto belangrijk is

Bij het zoeken naar een tweedehands auto is het belangrijk of de onderhoudshistorie van de auto die je op het oog hebt, bekend is. Wat is er aantoonbaar in de loop der jaren aan de auto gedaan? En wie heeft dat onderhoud uitgevoerd? Dat zegt veel over de staat waarin de auto verkeert.

Zo achterhaal je de onderhoudshistorie

Mensen die op zoek zijn naar een tweedehands auto, kijken vaak naar de kilometerstand (NAP) en het bouwjaar. Terecht, maar de onderhoudshistorie is minstens zo belangrijk. Je kunt de onderhoudshistorie van een auto op verschillende manieren achterhalen:

1. Het onderhoudsboekje

Het is het eenvoudigst om te kijken of het onderhoudsboekje bij de betreffende auto zit en of daarin de beurten zijn afgestempeld. Kijk naar de data – zijn ze logisch? - en verzeker je ervan dat de stempels echt zijn. Als ze allemaal precies hetzelfde zijn en met dezelfde verse inkt zijn gezet, dan is de kans natuurlijk groot dat de verkoper je in de maling neemt.

2. De garage bellen

Bij zo'n hierboven genoemde stempel staat vaak een telefoonnummer van de garage waar de auto in onderhoud is geweest. Is dat niet het geval? Soms staat op de nummerplaathouder de naam van een garage.

Bel en vraag naar de onderhoudshistorie en de algehele indruk die de garagist van de occasion in kwestie heeft. Heeft de auto bijvoorbeeld schade gehad? Garagisten kunnen het digitale onderhoudsboekje inzien en zijn meestal bereidwillig even met je mee te kijken en de onderhoudshistorie op te zoeken in hun computersysteem. Het volstaat in veel gevallen als je het kenteken weet.

3. Oude rekeningen

Kijk of de rekeningen van het onderhoud in de auto liggen of vraag of de verkoper ze heeft bewaard. Komt iemand vervolgens met een map met netjes alle rekeningen, dan geeft dat niet alleen een goed inzicht in de staat van de auto, maar het zegt ook iets over hoe zuinig de verkoper op zijn auto is.

Wat valt er allemaal onder onderhoudshistorie?

  • Onderhoudsbeurten: data en details van reguliere onderhoudsbezoeken, inclusief olieverversingen, filters vervangen, banden en routinecontroles.
  • Reparaties: beschrijvingen van reparaties die zijn uitgevoerd, inclusief welke onderdelen zijn vervangen of gerepareerd en waarom.
  • Resultaten van technische inspecties, zoals remmen, ophanging, motorprestaties, enzovoort.
  • Informatie over eventuele garantieclaims die zijn ingediend en de bijbehorende reparaties.
  • Tuning en aanpassingen: details over eventuele aanpassingen aan de motor, transmissie, ophanging, of andere systemen voor prestatieverbetering of personalisatie.

Wat als er geen onderhoudshistorie bekend is?

Een auto zonder onderhoudshistorie kopen kan natuurlijk, maar dat betekent wel dat je volledig in het duister tast over de technische staat van de occasion. Dat raden we dus af.

Ga je toch over tot aanschaf, laat de auto dan in elk geval - in overleg met de verkoper - keuren voordat je 'm koopt. Gaat een verkoper hiermee niet akkoord, dan weet je eigenlijk al genoeg. Normaal gesproken zal een verkoper/handelaar er aan meewerken.

Occasionkeuring met ledenvoordeel

Tip: als ANWB-lid krijg je korting op een occasionkeuring bij DEKRA. De specialisten van DEKRA komen langs op een locatie naar keuze. Daar moet wel een hefbrug aanwezig zijn. Je ontvangt na de keuring een rapport over de staat van de auto.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Private lease 

Steeds meer Nederlanders leasen hun privé-auto. Lees alles over private lease en ontdek of het ook wat voor jou is.

Verkoopservice 

Verkoop je auto gegarandeerd via de ANWB. Snel en zonder te onderhandelen met kopers.