Dit zijn de 10 zuinigste nieuwe middenklassers

Nieuwe middenklasse auto's worden steeds vaker van een hybrideaandrijving voorzien, al dan niet met een stekker. Deze systemen drukken in meer of mindere mate het brandstofverbuik, onder andere door de verbrandingsmotor elektrisch te ondersteunen op piekmomenten. Een andere mogelijkheid om auto's zuiniger te maken, is het met turbo versterken van motoren met een kleine inhoud. Onderstaande lijst maakt echter duidelijk dat vooral de hybrides het goed doen voor milieu en portemonnee.

Voor de top 10 hebben we gekeken naar middenklasse personenauto's (het zogenaamde C-segment) die op dit moment nieuw te koop zijn. In deze vergelijking zijn alleen auto's meegenomen met een benzinemotor, maar zonder stekker. In de lijst vind je dus geen plug-inhybrideauto's. Voor het verbruik van zo'n plug-inhybride is de frequentie waarmee de auto wordt opgeladen namelijk erg belangrijk en dat maakt een eerlijk vergelijk onmogelijk.

In de top 10 slechts één auto die het zonder hybride ondersteuning doet, de Skoda op plek 3. Opvallend is dat de zogenaamde 'mild hybrids' oprukken in de lijst. Deze hebben slecht minimale elektrische ondersteuning, maar wel voldoende om in de top 10 te verschijnen.   

  Merk & model Verbruik* (l/100km en km/liter)
1 Toyota Corolla 1.8 hybrid 103 kW 5,3 / 1 op 18,9
2 Suzuki Swace 1.8 hybrid 103 kW  5,4 / 1 op 18,5
3 Skoda Scala 1.0 TSI 81 kW 5,6 / 1 op 17,9
4 Suzuki S-Cross 1.5 hybrid V 85 kW 5,6 / 1 op 17,9
5 Honda Civic 2.0 hybrid 135 kW 5,6 / 1 op 17,9
6 Audi A3 Sportback 35 TFSI mild hybrid 110 kW 5,7 / 1 op 17,5
7 Dacia Jogger 1.6 hybrid 104 kW 5,8 / 1 op 17,2
8 Mazda 3 2.0 mild hybrid 132 kW 5,9 / 1 op 16,9
9 Ford Focus 1.0 mild hybrid 114 kW   6,0 / 1 op 16,7
10 Hyundai i30 Wagon 1.0 TGDI mild hybrid 6,1 / 1 op 16,7

*Het te verwachten praktijkverbruik (zie onder), gebaseerd op cijfers per maart 2023. 

Hoe zijn de cijfers tot stand gekomen?

Het redelijkerwijs te verwachten praktijkverbruik is met een formule berekend. Deze formule is door ANWB afgeleid (mede in samenwerking met TNO en Travelcard) na analyse van een grote hoeveelheid data over werkelijk getankte liters brandstof en werkelijk gereden kilometers, alsmede een groot aantal brandstofverbruiksmetingen van testauto's. Afhankelijk van rijstijl en gebruiksomstandigheden kan het werkelijke verbruik afwijken van het hier gehanteerde gemiddelde te verwachten praktijkvebruik. Op basis van de door ons ontwikkelde formule hebben we bepaald wat de auto's zijn met het, volgens onze formule of inzichten, laagste (te verwachten) praktijkverbruik. Het gaat hier om middenklassers op benzine die op dit moment nieuw leverbaar zijn. Sommige modellen hebben een cijfer achter de komma een gelijkwaardig verbruik. De rangschikking wordt dan bepaald door de overige cijfers achter de komma. Het gaat dan dus om minimale verschillen.

Voor de hieronder uitgelichte modellen hebben we met de ANWB Autokosten Tool een indicatieve berekening gemaakt van de kosten per maand en per kilometer. Hierbij zijn we in alle gevallen uitgegaan van de voordeligste en/of zuinigste uitvoering met de betreffende motorisering. Overigens rekent de autokostentool met de zogenaamde 'fiscale waarde', dit is de nieuwprijs zonder afleveringskosten. 

Toyota Corolla

Toyota bezet normaal gesproken maar liefst twee plekken in deze top 10. Lang heeft de hybride Toyota Prius de ranglijst aangevoerd, met een verbruik van amper 1 op 25. Geen slecht resultaat voor een van de pioniers in hybride rijden. De Prius is op het moment waarop we deze top 10 actualiseren (7 maart 2023) niet meer nieuw leverbaar. Hij komt waarschijnlijk pas in het tweede kwartaal van dit jaar in een nieuwe gedaante op de markt en dan alleen als plug-inhybride. Vandaar dat hij zijn plekje moet afstaan aan zijn teamgenoot, de Corolla. Deze heeft sinds kort een krachtigere motor, die bovendien ook nog eens zuiniger is. Er is overigens nog een goedkopere versie van de Corolla dan de uitvoering op nummer 1 van deze top 10, maar die drinkt dan weer net 0,1 liter benzine meer per 100 km. 

Een Toyota Corolla 1.8 Hybrid 103 kW Active (nieuwprijs € 35.842) kost, bij een bezitsduur van 4 jaar en 15.000 km/jaar, circa € 624 per maand, ofwel € 0,501 per kilometer.

Bekijk het actuele aanbod hybride Toyota Corolla-occasions

Suzuki Swace

Suzuki Swace

De innige samenwerking tussen Suzuki en Toyota is onder andere zichtbaar bij deze Suzuki Swace. Wie goed kijkt, ziet onmiddelijk de overeenkomsten tussen de Swace en de Toyota Corolla Touring Sports. Ook onder de motorkap is niet gesleuteld. Dat wil zeggen: sinds kort heeft de Swace ook de krachtigere motor van zijn Toyota-neefje, te vinden op nummer 1 van deze top 10. 

Een Suzuki Swace 1.8 Hybrid 103 kW Select (nieuwprijs € 34.940 euro) kost, bij een bezitsduur van 4 jaar en 15.000 km/jaar, circa € 679 per maand, ofwel € 0,544 per kilometer.

Bekijk het actuele aanbod Suzuki Swace-occasions

Skoda Scala

Skoda Scala

De niet-hybride Skoda Scala houdt zich wat verbruik betreft keurig staande in de zuinigheidslijst die door hybrideaandrijving voortgestuwde modellen wordt gedomineerd. Een puik staaltje van de kleine driecilindermotor, die dankzij een turbo 81 kW/110 pk aan aandrijfkracht voor de inzittenden in petto heeft.

Een Skoda Scala 1.0 TSI 81 kW Greentech Ambition (nieuwprijs € 26.150) kost, bij een bezitsduur van 4 jaar en 15.000 km/jaar, circa € 603 per maand, ofwel € 0,483 per kilometer.

Bekijk het actuele aanbod Skoda Scala-occasions

Jouw zuinige auto nog niet gevonden?

Bekijk dan het totale occasionaanbod op ANWB.nl. We hebben het aanbod voor je aangevuld met de informatie die je van de ANWB kent, zoals de richtprijs volgens de ANWB Koerslijst, inzicht in de maandelijkse autokosten (incl. afschrijving), de bevindingen uit de ANWB Autotest en die van de Wegenwacht.