Zo kies je dé auto voor jou

Zo kies je dé auto voor jou

Van grootte tot verbruik: hier moet je allemaal rekening mee houden als je je eerste auto kiest.

Stap 1. Oriëntatie

Welke auto past bij jou?

Prijs, grootte, bouwjaar, verbruik, kilometerstand en veiligheid: er is een hoop om rekening mee te houden als je een auto uitzoekt. Wat vind jij belangrijk? En wil je er eigenlijk wel een kopen, of kies je voor leasen of delen? Wij helpen je oriënteren.

Bepaal je wensen

Je kunt te maken krijgen met keuzestress als je op zoek bent naar een auto – helemaal als het je eerste keer is. Er zijn namelijk zó veel merken en modellen om uit te kiezen. Gelukkig kun je het zoekgebied aardig verkleinen met behulp van een aantal vragen: hoe vaak ga je de auto gebruiken, welke criteria vind je belangrijk en wat is je budget? Zo blijven alleen de opties over die aansluiten bij jouw specifieke wensen. 

Ga je er alleen mee op vakantie of moet je er elke dag mee naar je werk? Wil je ook je sportteam erin vervoeren of heb je plannen voor gezinsuitbreiding? Het maakt veel uit voor je zoektocht naar de ideale auto. De kosten van een tweedehands auto worden onder andere bepaald door de grootte van de auto en het aantal kilometers op de teller. Bedenk dat hoe meer kilometers de auto gereden heeft, hoe goedkoper hij in aanschaf is. Klinkt aantrekkelijk. Maar let op; vanaf 150.000 km op de teller kun je duurdere reparaties en onderhoud verwachten. Dat is een risico.

Lang was kopen de enige manier om aan een auto te komen. Tegenwoordig zijn er alternatieven: leasen en delen. Alle opties hebben voor- en nadelen, afhankelijk van je situatie. Zo betaal je bij lease altijd een vast maandbedrag, maar is de auto nooit echt van jou; met delen staat je auto minder vaak stil en verdien je een deel van de kosten terug, maar rijden vreemden er ook in.

Hier vind je alle voor- en nadelen van kopen, leasen en delen op een rij.

Zuinig rijden is goed voor het milieu én je portemonnee. Hoe zuinig je de weg op kunt, hangt af van je manier van rijden, de CO2-uitstoot van je auto en de keuze voor benzine, diesel, lpg, hybride of elektrisch. Elke auto krijgt een energielabel, dat aangeeft hoe ‘schoon’ hij is. Zeer schone auto’s krijgen label A, erg vervuilende G.

Nieuwsgierig naar de kosten per kilometer van verschillende soorten auto’s? Bereken het met onze Autokostentool.

 

Vooropgesteld: veiligheid is altijd belangrijk. Maar bepaalde kenmerken van de auto kunnen je een nog veiliger gevoel achter het stuur geven. Denk aan veiligheids- en rijhulpsystemen, zoals het elektronisch stabiliteitsprogramma (EPS) en antiblokkeersysteem (ABS), maar ook stuurbekrachtiging en airbags. Let bovendien goed op je zicht achter het stuur: hoe groot zijn de buitenspiegels en heb je dode hoeken?

 

In het algemeen geldt: hoe nieuwer je auto – en hoe minder kilometers hij er al op heeft zitten – hoe kleiner het risico dat er snel onderdelen slijten of stukgaan. Jongere auto’s zijn vaak wat duurder, maar hebben voordelen. Zo kun je je telefoon aansluiten op het audiosysteem, hebben ze steeds vaker Apple CarPlay of Android Auto en ziet het interieur er moderner uit.

Door naar stap 2: autokosten