Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

6 betaalbare stationwagens

Het is een in ons land populaire carrosserievariant: de stationwagen. De crossover mag dan steeds populairder worden, qua laadruimte scoort de stationwagen vaak beter dan een vergelijkbare hoog-op-de-poten-auto. Ze zijn er in alle maten, van het B-segment tot aan het E-segment. Ben je op zoek naar een betaalbare stationwagen? We zetten er 6 voor je op een rij.

Dacia Logan MCV 0.9 TCe

De ruimte van een middenklasse stationwagen voor de prijs van een compact exemplaar. Het is precies dat recept waarmee Dacia vele Nederlanders naar de showroom weet te lokken. Ook occasionkoper weet de Logan MCV te vinden, zeker exemplaren vanaf 2016 zijn door de facelift van dat jaar extra in trek. 

Dit vindt de Wegenwacht

De Wegenwacht komt regelmatig Logan's tegen waarvan het motorstoringslampje brandt. Hier kan bijna altijd mee worden doorgereden naar de garage, die het probleem kan verhelpen.

Seat Ibiza ST 1.0 TSI

Ooit was er een stationwagen van de Volkswagen Polo, maar dat was gewoon een Seat Ibiza met Volkswagen-logo's. Die Polo stationwagen is er al lang niet meer en ook van de huidige Ibiza ontbreekt zo'n ruime variant. In 2016 was Ibiza ST er nog wel als stationwagon.

Dit vindt de Wegenwacht

Bij de Wegenwacht zijn diverse problemen bekend: bij diesels is de EGR-klep een zwak punt, bij benzinemotoren zijn dat de penbobines. Verder is de distributieketting een slijtagegevoelig onderdeel en is het belangrijk om daar de onderhoudshistorie op na te kijken. Het vliegwiel kan bijgeluiden veroorzaken en voor de DSG geldt hetzelfde als bij de Octavia: doorgaans betrouwbaar maar reparatie is kostbaar.

Renault Clio Estate 0.9 TCe

Net als de Ibiza ST is ook de Clio Estate met de komst van een nieuw model uit het leveringsgamma verdwenen. Het aanbod nieuwe B-segment stationwagens is dus een stuk kleiner dan voorheen. En dus zijn de gebruikte exemplaren - zoals ook deze Clio Estate - best populair. Daar komt nog bij dat deze Renault er nog steeds fris uitziet, zeker na de facelift uit 2016.

Dit vindt de Wegenwacht

Soms komt de Wegenwacht Clio's tegen die niet meer willen starten, het automatische stuurslot is meestal de oorzaak. De dynamo geeft ook bovengemiddeld vaak de geest.

Skoda Fabia Combi 1.2 TSI

Net als de Seat Ibiza ST is ook de Skoda Fabia gestoeld op Volkswagen Polo-techniek. Is de Seat de sportiefste van het stel, de Skoda is het ietwat saaie, maar bovenal praktische alternatief. De Skoda Fabia Combi is nog steeds leverbaar en lijkt als enige ook in de toekomst nog een vervanger te krijgen.

Dit vindt de Wegenwacht

Technisch is deze auto vrijwel identiek aan de Seat Ibiza: bij diesels is de EGR-klep een zwak punt, bij benzinemotoren zijn dat de penbobines. Verder is de distributieketting een slijtagegevoelig onderdeel en is het belangrijk om daar de onderhoudshistorie op na te kijken. Het vliegwiel kan bijgeluiden veroorzaken. Reparatie van een kapotte DSG-bak is kostbaar.

Ford Focus Wagon 1.0 EcoBoost ST-Line

Een hele mond vol, maar het is vooral de sportieve ST-Line die het goed doet op de tweedehandsmarkt. Deze was destijds ongeveer even duur als de wat meer op luxe gerichte Titanium-uitvoering, maar levert nu meer op. De instapper van welleer, de Trend-uitvoering, is niet erg populair. De meerprijs voor een Titanium, en vooral een ST-Line-uitvoering, betaalt zich na vier jaar terug. In de tussentijd kun je zelf 'gratis' genieten van de extra luxe.

Dit vindt de Wegenwacht

Bij Focussen met dieselmotor is de EGR-klep een zakke plek, bij benzinemotoren is dat de waterpomp die nog wel eens wil gaan lekken.

Bekijk het aanbod Ford Focus Wagon-occasions

Opel Astra Sports Tourer 1.4T

Hekkensluiter van deze top 6 is dit Duitse Volkswagen Golf-alternatief. Diezelfde Golf-stationwagen vinden we overigens niet in deze lijst terug en daar heeft de Opel al zijn eerste punt binnen. Verder scoort de Opel met een scherpe vanafprijs en een ruime uitrusting. Met name dat laatste kunnen ook tweedehandskopers waarderen.

Dit vindt de Wegenwacht

De Wegenwacht moet nog wel eens in de kofferbak van de Opel Astra zijn. Daar zitten namelijk de accu en wat regeleenheden, die defect kunnen raken door daar verzameld vocht. Verder gaat de koppelingscilinder nog wel eens kapot, waardoor de koppeling zwaar of zelfs helemaal niet te bedienen is.

Jouw betaalbare stationwagen nog niet gevonden?

Bekijk dan het totale stationwagenaanbod op ANWB.nl. We hebben het aanbod voor je aangevuld met de informatie die je van de ANWB kent, zoals de richtprijs volgens de ANWB Koerslijst, inzicht in de maandelijkse autokosten (incl. afschrijving), de bevindingen uit de ANWB Autotest en die van de Wegenwacht.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen. Nu met 10% korting op Wegenwacht Europa Standaard.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Auto verkopen? 

Je auto verkopen zonder ongemakkelijke onderhandelingen? Ontvang gratis een gegarandeerde prijs voor je auto.

Vanaf429,-p.m.
Private lease van ANWB 

Zorgeloos autorijden voor een vast bedrag per maand. Nu als aanbieding de Volvo EX30.