Wat is een Mild Hybrid?

Steeds vaker duikt de term mild hybrid of milde hybride op. Wat is dat precies en wat is het verschil met een gewone hybride of plug-in hybride?

Mild Hybrid Electric Vehicle (MHEV)

Een hybride auto combineert twee verschillende aandrijfsystemen: een verbrandingsmotor en een elektromotor. Een hybride kan kleine afstanden volledig elektrisch rijden, maar hoeft niet aan een laadpaal of stopcontact te worden opgeladen. Een plug-in hybride kun je wel opladen en heeft vaak een grotere accu en krachtige elektromotor, waarmee je langere afstanden volledig elektrisch kunt rijden. Een mild hybrid zit, zoals de naam al doet vermoeden, juist aan de andere kant van dat spectrum en is wat eenvoudiger dan een gewone hybride. Voluit noemen we dit type auto een Mild Hybrid Electric Vehicle wat voor het gemak wordt afgekort to MHEV. Plug-in hybrides worden afgekort tot PHEV.

Zuinig en efficiënt

Bij een mild hybrid zijn de startmotor en de dynamo één en hetzelfde onderdeel. Deze is een stuk zwaarder uitgevoerd dan een normale dynamo en kan daarom ook meer energie omzetten in elektriciteit. Daarnaast kan hij ook meer kracht leveren dan een gewone startmotor en zo de verbrandingsmotor niet alleen starten, maar ook wat verder op gang helpen tijdens het rijden. Daardoor heeft een mild hybrid geen extra elektromotor nodig, zoals een volwaardige hybride of plug-in hybride en kan ook de accu wat kleiner blijven. Daardoor is een mild hybrid goedkoper te produceren.

In de praktijk kun je bijvoorbeeld tijdens het afremmen voor een stoplicht een deel van de energie terugwinnen als elektriciteit, die je vervolgens weer kunt gebruiken om de auto wat gemakkelijker te laten accelereren. Dat laatste spaart brandstof, terwijl de remenergie normaal gesproken verloren gaat als warmte in de remschijven en -blokken. Ook zal de verbrandingsmotor vaker kort uitschakelen dan bij een gewoon start-stopsysteem, bijvoorbeeld als je even je gas los laat of aan het remmen bent.

Goedkopere techiek

Een mild hybrid is dus zuiniger dan een vergelijkbare benzine- of dieselauto zonder dit systeem. Een volwaardige hybride is weliswaar nog zuiniger, maar die techniek is kostbaarder. Door de relatief lage kosten van een mild hybrid-systeem kiezen steeds meer fabrikanten ervoor hun modellen ermee uit te rusten. Ook is het een mild hybrid-systeem door zijn lage kosten en de beperkte ruimte die nodig is veel geschikter voor kleinere auto's. Zo zijn onder andere de Fiat 500, Suzuki Swift en Ford Fiesta tegenwoordig uitgerust met deze brandstofbesparende techniek. Enigszins verwarrend worden veel van deze modellen overigens simpelweg ´Hybrid´ genoemd, in plaats van ´Mild Hybrid´.

Hybride Private lease

Steeds meer van het private lease aanbod bestaat uit auto's met een hybride aandrijflijn. Omdat ze vooral gebruik maken van hun bezinemotor vind je deze hybrides door te kiezen voor 'bezine' als brandstof en dan te kiezen voor modellen met 'MHEV' in de naam.

ANWB Hybride private lease