Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat is een Mild Hybrid?

Steeds vaker duiken de termen mild hybrid, milde hybride en MHEV op. Wat is dat precies en wat is het verschil met een gewone hybride of plug-in hybride?

Wat is een hybride auto?

Naast volledig elektrische auto's heb je vandaag de dag de keuze tussen een hybride auto, een plug-in hybride (da's een hybride auto waarvan je de voor de elektromotor benodigde batterijen kunt opladen aan een laadpaal) en een mild hybride. Een personenwagen met een dergelijke aandrijflijn heeft zowel een brandstof- als een elektromotor aan boord.

En wat is mild hybrid dan precies?

Een mild hybrid is wat eenvoudiger dan een gewone hybride auto. Voluit noemen we dit type auto een Mild Hybrid Electric Vehicle, wat voor het gemak wordt afgekort tot MHEV. Bij een mild hybrid zijn de startmotor en de dynamo één en hetzelfde onderdeel. De startmotor is in dit geval een stuk zwaarder uitgevoerd dan een normale dynamo en kan daarom ook meer energie omzetten in elektriciteit.

Daarnaast kan hij ook meer kracht leveren dan een gewone startmotor en zo de verbrandingsmotor niet alleen starten, maar ook op gang helpen tijdens het rijden. Daardoor heeft een mild hybrid geen extra elektromotor nodig en kan de benodigde accu wat kleiner blijven. Dat maakt deze motorvariant goedkoper om te produceren.

Hoe werkt mild hybrid in de praktijk?

In de praktijk kun je tijdens het afremmen voor een stoplicht een deel van de energie terugwinnen als elektriciteit, die je vervolgens weer kunt gebruiken om de auto te laten accelereren. Dat laatste spaart brandstof, terwijl de remenergie normaal gesproken verloren gaat. Ook zal de verbrandingsmotor vaker kort uitschakelen dan bij een gewoon start-stopsysteem, bijvoorbeeld als je even het gas los laat of aan het remmen bent.

Wat is het voordeel van mild hybrid?

Een mild hybrid is zuiniger dan een benzine- of dieselauto zónder dit systeem. Vanwege de relatief lage kosten van een mild hybrid-systeem kiezen steeds meer fabrikanten ervoor hun modellen ermee uit te rusten. Vanwege de beperkte ruimte die de techniek inneemt, is de aandrijflijn bij uitstek geschikt voor kleinere auto's. Zo zijn onder andere de Fiat 500 en Suzuki Swift uitgerust met deze brandstofbesparende techniek. Enigszins verwarrend worden zulke modellen soms 'Hybrid' genoemd, in plaats van 'Mild Hybrid'.

Een (mild) hybrid auto private leasen?

Het private lease aanbod bestaat steeds vaker uit auto's met een hybride aandrijflijn. Omdat ze vooral gebruik maken van hun benzinemotor vind je deze hybrides door te kiezen voor 'benzine' als brandstof; vervolgens kies je dan voor modellen met 'MHEV' in de naam.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen. Nu met 10% korting op Wegenwacht Europa Standaard.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Autoverkoopservice 

Verkoop je auto gegarandeerd via de ANWB. Snel en zonder te onderhandelen met kopers.

Private lease 

Steeds meer Nederlanders leasen hun privé-auto. Lees alles over private lease en ontdek of het ook wat voor jou is.