Naar artikel

Wat voor auto koop je voor € 5000?

Welke occasions zijn er beschikbaar tot 5000 euro?

In de videoserie ´Wat koop je voor…? behandelen we gebruikte auto’s in de prijsklassen van 2.500, 5.000, 7.500 en 10.000 euro. We kiezen steeds een zeer gangbaar model, een bijzonder model en een elektrisch aangedreven auto. In deze aflevering: Wat koop je voor 5.000 euro? Bekijk video:


BOVAG garantie

In de meeste zoekmachines kun je heel eenvoudig aanvinken dat je een auto zoekt met BOVAG. Altijd doen, want dan heb je iets om op terug te vallen. Wat de garantie oprecies inhoudt lees je hier. De ANWB en de consumentenbond hebben hebben de garantievoorwaarden trouwens samen met de BOVAG afgestemd. 

Mazda 2: betrouwbaarheid is z'n middle name

Mazda's staan bekend om hun betrouwbaarheid. Neem nou het model uit 2010. Het is een compacte MPV die is gebouwd als zustermodel van de Ford Fusion. Bij de Wegenwacht zijn maar twee euveltjes bekend die bij deze Mazda’s wel eens optreden en beide zijn echt kleinigheden. Zo trilt er wel eens een boutje los bij het massacontact van de accu. Daardoor herkent de auto de contactsleutel niet en start dus niet. Een slecht lopende of afslaande motor in combinatie met een brandend motormanagementlampje verwijst naar een multistekker waarin soms vuil weet door te dringen. Schoonmaken, vastzetten en rijden. 

Toyota Corolla: al decennialang een succesnummer

Nog zo'n betrouwbare auto: de Corolla van Toyota. Geen wonder dus dat het al decennialang een succesnummer is. Zelfs het model van zo'n 20 jaar geleden is nog prima te vinden en kost ruom onder de vijf mille. Volgens de Wegenwacht is het is technisch een absoluut top-product. Normaal gesproken heb je eigenlijk zelden iets met deze Toyota’s. Pas bij veel te lang uitgesteld onderhoud kunnen er problemen ontstaan. Als de motor niet start of niet wil aanslaan, zit ‘m dat vaak in slechte contacten van de hoofdzekeringen. Schoonmaken, goed vastzetten en de Corolla kan zonder verdere kosten weer op weg.

Zeer gewild: de MINI

MINI’s zijn zeer gewild en tegenwoordig al verkrijgbaar vanaf zo’n twee mille. Geeft je vijf mille uit dan vind je met wat speurwerk goede exemplaren, zoals de cabrioletversie die wij hier laten zien. Maar juist omdat ze zo gewild zijn worden er soms ook te hoge prijzen gevraagd voor zeer matige exemplaren. Juist daarom is die garantie zo belangrijk. Het tweedehands aanbod is overweldigend, dus daar zit er altijd wel eentje naar jouw zin tussen. Bijkomend voordeel, dat je geen enorme afstanden hoeft af te leggen om een geschikt exemplaar te vinden. Navraag bij de Wegenwacht leert, dat je goed moet opletten of alle kabels wel vastzitten. Die van de versnellingsbak kan losschieten, of van de centrale computer. En dat merk je pas wanneer de auto het niet meer doet, of het complete dashboard uitvalt.

Think City: elektrisch witte raaf

Een elektrische auto vinden voor vijf mille is vrijwel onmogelijk. De enige die wij vonden was de Think City, die net zo zeldzaam is als een witte raaf. Het batterijpakket was 24 kWh groot en daarmee kwam je op een volle lading stroom zo’n 160 kilometer ver. Je mag er mee de snelweg op -dat zou je niet zeggen als je hem zo ziet staan - want hij heeft een topsnelheid van 110 kilometer per uur. Daarnaast zit er ABS op, airbags en zelfs elektrische ramen en een airconditioning! De laadtijd bedraagt 8 uur. Later kwam er een tweede, sterker accupakket maar dan stond je 11 (!) uur aan de laadpaal!

Dat kan ook: een dikke Amerikaan!

Ben je wat minder milieubewust dan is er een ruime keuze aan dikke Amerikaanse auto’s. Pontiacs, Chevrolets, Lincolns, Buicks en Oldsmobiles liggen spreekwoordelijk voor het oprapen. De Cadillac Seville die wij vonden is technisch perfect in orde en heeft de zogeheten ‘rat look’! Hij is bewust lelijk gemaakt als een soort tegenbeweging tegen overgerestaureerde klassieke auto’s. Oké, hij lust een aardige slok benzine, maar hij geeft er veel plezier en een geweldig geluid voor terug. Uitstekend geschikt als hobbyauto, zullen we maar zeggen.

Conclusie

Voor 5 mille is er ruime keuze uit goede auto’s – tenzij je een elektrisch aangedreven auto zoekt. Hybrides komen dan wel in beeld, zoals de Toyota Prius, zij het dan met hoge kilometerstanden. Maar daar leidt de hybride techniek die deze gezinsauto’s zo zuinig maakt, tot nog toe niet onder.

Op zoek naar een occasion?
Op ANWB.nl vind je een actueel occasionaanbod verrijkt met een richtprijs volgens de ANWB Koerslijst, een autokostenberekening incl. afschrijving en de ANWB Autotest met de bevindingen van de Wegenwacht. Zo ook van de MINI.

Of bekijk wat Frank en Gert vinden onder de gebruikte auto’s in de prijsklassen van 2500, 7500 en 10.000 euro.

Wat koop je voor € 2500?

Wat koop je voor € 7500?

Wat koop je voor € 10.000?

Vanaf359,-p.m.
Private lease van ANWB 

Zorgeloos autorijden voor een vast bedrag per maand. Nu als aanbieding de Ford Puma.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Huur je auto bij de ANWB 

Ook bij jouw ANWB kun je een auto huren. In binnen- en buitenland. Tegen aantrekkelijke all-in tarieven. Goed verzekerd en zonder eigen risico!

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.