Veel gestelde vragen over de ANWB/Bovag Koerslijst

Berekenen van de richtprijs is alleen mogelijk voor personenauto's (met geel kenteken). Van auto's op grijs kenteken of daarvan afgeleide auto's houdt de ANWB geen gegevens bij.

Het berekenen van een richtprijs met de ANWB/Bovag koerslijst is niet mogelijk voor:

  • auto's ouder dan 15 jaar
  • auto's met een grijs kenteken (bestelauto)
  • auto's die geïmporteerd zijn en waarvan de datum ingebruikname buiten de productieperiode valt
  • uitloopmodellen (auto's waarbij de afgiftedatum kenteken deel 1 voor of na de productieperiode ligt, bijvoorbeeld auto's die al uit productie zijn maar nog bij de importeur of dealer staan)
  • exclusieve auto's zoals Ferrari en Lamborghini (voor dergelijke auto's zijn onvoldoende marktgegevens voorhanden om een berekening te maken)
  • personenbusjes
  • motorfietsen

Veelgestelde vragen

De richtprijzen in de koerslijst zijn op basis van auto's in een gemiddelde staat. Voor oudere auto's geldt dat de staat van het voertuig nogal uiteenlopend kan zijn. Een betrouwbare prijsindicatie komt dan in het geding.

De prijzen in de koerslijst worden in principe bepaald door vraag en aanbod en worden continu actueel gehouden. De prijswijzigingen komen tot stand op basis van enquêtes bij Bovag autobedrijven, ondersteund door deskundigen van de Bovag en de ANWB.

De meest bepalende factoren zijn leeftijd, kilometerstand, conditie en uitvoering. We gaan er van uit dat het voertuig in een goede conditie verkeert, geen technische gebreken heeft en schadevrij is óf tenminste goed hersteld. Extra's als airconditioning en automaat verhogen de restwaarde.

Wij willen benadrukken dat de koerslijst gebaseerd is op richtprijzen. Grote afwijkingen zijn vaak te wijten aan verschillen in de uitgangspunten waarop de koerslijst is gebaseerd. In veel gevallen wordt een te hoge vraagprijs bij inruil weer gecompenseerd.

Gebruikte auto's hebben mét LPG-installatie niet per definitie een meerwaarde. In bepaalde gevallen kan het zelfs een nadeel zijn voor de restwaarde.

De prijzen in de koerslijst worden in principe bepaald door vraag en aanbod en worden continu actueel gehouden. De prijswijzigingen komen tot stand op basis van enquêtes bij Bovag autobedrijven, ondersteund door deskundigen van de Bovag en de ANWB.

Caravanbezitters kunnen eenvoudig zelf de prijs van hun caravan berekenen via de caravan koerslijst. Handige informatie voor kampeerliefhebbers die een gebruikte caravan willen kopen of verkopen. De koerslijst berekent de richtprijzen van caravans tot en met twaalf jaar oud.
Terug naar de Autokoerslijst