Disclaimer

De ANWB Koerslijst geeft inzicht en houvast bij aan- en verkoop van gebruikte personenauto's. De richtprijzen zijn  gemiddelde taxatiewaarden bij aan- en verkoop door Bovag Autobedrijven. Deze taxatiewaarden worden vastgelegd in een prijsverzamelingssysteem. Een commissie, met deskundigen van Bovag en ANWB die de markt goed kennen, beoordeelt de prijsverzameling en stelt vervolgens de richtprijzen in de koerslijst vast.

Uitgangspunten

De waarde van een gebruikte auto, of deze nu courant of minder courant is, hangt af van een groot aantal factoren. De belangrijkste zijn leeftijd, kilometerstand, conditie en uitvoering. De richtprijzen in de koerslijst zijn gebaseerd op de volgende vaste uitgangspunten:

  • Conditie: de auto vertoont geen technische gebreken en de carrosserie is in goede staat.
  • Schadevrij: de auto is schadevrij, of de schade is zodanig hersteld dat de waarde niet wordt beïnvloed.
  • Documentatie: de volgende items zijn aanwezig: compleet kentekenbewijs, instructieboekje, onderhoudsboekje, complete sleutelset, certificaat alarmsysteem met gebruiksaanwijzing.
  • Banden: deze hebben een profieldiepte van minimaal 50% ten opzichte van nieuw.

De koerslijst kan richtprijzen geven voor personenauto's tot een leeftijd van 15 jaar en een kilometerstand van 300.000 km. Bij oudere auto's spelen andere factoren een steeds grotere rol (conditie, onderhoudshistorie, aanbod op de markt) waardoor er geen betrouwbaar gemiddelde te berekenen is.