Veelgestelde vragen

Hieronder vind je antwoord op de veelgestelde vragen over Laadpassen.

Top 5

Heb je een ANWB Laadpas of laaddruppel aangevraagd en thuis ontvangen? Dan moet je deze nog activeren.

Zo activeer je je laadpas
Activeer je laadpas in vijf simpele stappen:

  1. Bij het aanvragen van deze laadpas heb je een email ontvangen. Maak een MijnLadenaccount aan via de persoonlijke link in de e-mail. Heb je dit al gedaan? Dan kun je deze stap overslaan.
  2. Ga naar anwb.nl/activeren.
  3. Vul je laadpasnummer in. Deze vind je op de achterkant van de pas of druppel.
  4. Log in op je MijnLaden-account om je pas aan je persoonlijke account te koppelen.
  5. Je pas is nu geactiveerd en binnen twee dagen te gebruiken!

Geen inloggegevens?
Direct na aanvraag van de laadpas of sleutelhanger hebben we je een e-mail gestuurd met een persoonlijke link om een MijnLaden-account aan te maken. Gebruik het emailadres en wachtwoord wat je daar hebt ingegeven om in te loggen. 

Let op: Voor de meeste oplaadpunten geldt dat je de laadpas direct kunt gebruiken. Er zijn echter ook aanbieders van laadpalen die niet direct alle nieuwe actieve laadpassen kunnen verwerken. Je kunt er in ieder geval vanuit gaan dat binnen drie dagen na activatie op alle openbare laadnetwerken je jouw laadpas kunt gebruiken. 

Met de gratis laadpas kun je in Nederland bij vrijwel elk publiek laadpunt opladen. Door je pas te scannen bij het laadpunt start je laadsessie. De sessie stopt als je de laadpas weer scant bij de laadpaal. Je kunt nu de laadkabel verwijderen. Eén keer per maand ontvang je voor al je laadkosten een factuur.

Het bezit van de laadpas is gratis. Je betaalt altijd een starttarief van € 0,34 per laadsessie. Daarnaast betaal je de verdere kosten van de laadsessie. Hiervoor geldt een vast tarief per kWh.

Er zijn twee uitzonderingen:

  • Als je snel laadt bij Fastned of Ionity dan betaal je het tarief van de aanbieder. Dit tarief wordt gecommuniceerd bij het laadstation. Bij de overige aanbieders betaal je een vast bedrag per kWh.
  • In het buitenland kan het tarief per land en laadpuntexploitant verschillen. Bekijk de laadtarieven in het buitenland.

Voor de meeste oplaadpunten geldt dat je de laadpas direct kunt gebruiken. Er zijn ook aanbieders van laadpalen (CPO’s) die niet direct alle nieuwe actieve laadpassen kunnen verwerken. Je kunt er in ieder geval vanuit gaan dat binnen twee dagen na activatie op alle openbare laadnetwerken je jouw laadpas kunt gebruiken. 

Ja, de ANWB laadpas werkt ook in het buitenland op de meeste laadpunten. Per land kunnen er verschillen zijn in dekking of specifieke tips. Deze kun je hier terugvinden. De ANWB laadpas werkt ook in het buitenland met vaste tarieven per kWh en dat is prettig, want daarmee ontloop je het risico op onverwacht hoge kosten. Bekijk de laadtarieven in het buitenland.

Laadpuntexploitanten
In deze lijst vind je per land bij welke laadpuntexploitanten je kunt laden.

Bij de laadpas met abonnement betaal je maandelijks € 3,99 en betaal je geen starttarieven. Wel betaal je de verdere kosten van de laadsessie. Hiervoor geldt een vast tarief per kWh. Door je pas te scannen bij het laadpunt start je laadsessie. De sessie stopt als je de laadpas weer scant bij de laadpaal. Je kunt nu de laadkabel verwijderen. Een keer per maand ontvang je voor al je laadkosten een factuur.

Er zijn twee uitzonderingen:

  • Bij snelladen betaal je het tarief van de aanbieder bij Fastned, Ionity en Allego. Deze aanbieders tonen het tarief duidelijk bij het laadpunt. Bij de overige snellaadpunten betaal je het vaste tarief voor snelladen.
  • In het buitenland kan het tarief per land en laadpuntexploitant verschillen.


Algemeen

Ja, je kunt ook als zakelijke klant een laadpas aanvragen. Je ontvangt dan je facturen op naam van het opgegeven bedrijf.

Wanneer je laadpas is gestolen of deze bent verloren, stuur dan een e-mail naar anwb@eneco.com. Wij zullen de gestolen of verloren laadpas blokkeren en je een nieuwe toesturen.

Neem contact op met de klantenservice via 088 - 20 22 804.

Eneco eMobility is een dochteronderneming van Eneco.

Houd rekening met een gemiddelde levertijd van drie werkdagen na ontvangst van je bestelling.


MijnLaden-omgeving

Je kunt inloggen met je e-mailadres en het door jou gekozen wachtwoord. Indien je je wachtwoord bent vergeten, ga je naar het inlogscherm van de MijnLaden-omgeving en klik je op ‘wachtwoord vergeten’. Je ontvangt dan direct een e-mail en kunt daarmee een nieuw wachtwoord aanmaken. Mocht je er niet uitkomen, stuur dan een e-mail naar anwb@eneco.com of bel 088 - 20 22 804.

Het koppelen van de ANWB laadpas doe je door in de app van Fastned bij 'Betaalmethodes' voor 'laadpas' te kiezen. Daar kun je vervolgens je laadpasnummer invoeren. De betaling van de laadsessies bij Fastned verloopt na deze koppeling via de ANWB laadpas.

Het laadabonnement geeft geen recht op pechhulp aan je auto, maar is puur bedoeld voor het opladen van de auto. Voor pechhulp dien je een lidmaatschap met Wegenwacht Services af te sluiten.

Als je geen gebruik meer wil maken van je laadpas, stuur dan een e-mail naar anwb@eneco.com

Als je een laadpas met abonnement hebt dan kan je het contract op ieder moment opzeggen met een opzegtermijn van één maand. De opzegtermijn gaat in vanaf de 1e van de volgende maand. Je kan de opzegging mailen naar anwb@eneco.com.

Je kunt zelf je adres wijzigen in de MijnLaden-omgeving. Let op: de adresgegevens in je MijnLaden-omgeving zijn niet gekoppeld met de adresbestanden van de ANWB. Dat betekent dat als je adres wijzigt, je dit op twee plekken moet aanpassen: in de Mijn ANWB omgeving en in je MijnLaden-omgeving.


Laden en betalen

Ja, de ANWB laadpas werkt ook in het buitenland op de meeste laadpunten. Per land kunnen er verschillen zijn in dekking of specifieke tips. Deze kun je hier terugvinden. De ANWB laadpas werkt ook in het buitenland met vaste tarieven per kWh en dat is prettig, want daarmee ontloop je het risico op onverwacht hoge kosten. Bekijk de laadtarieven in het buitenland.

Laadpuntexploitanten
In deze lijst vind je per land bij welke laadpuntexploitanten je kunt laden.

Met de ANWB Laadpas weet je van tevoren wat je betaalt. In Nederland betaal je een starttarief van € 0,31 en een vast tarief per kWh. Voor snelladen geldt een hoger vast tarief. De enige uitzonderingen zijn de laadpalen van Ionity en Fastned. Met je ANWB Laadpas betaal je daar het tarief van de aanbieder. Lees hier meer over de kosten van laden

De actuele tarieven kun je terugvinden op de pagina van de laadpas.

In de MijnLaden-omgeving kun je je laadtransacties en je facturen inzien. Het bedrag op je factuur is gelijk aan het bedrag dat geïncasseerd wordt. Klopt er iets niet aan je factuur of het bedrag dat is afgeschreven, stuur dan een e-mail naar anwb@eneco.com of bel 088 - 20 22 804.

Als je de laadpas net hebt aangevraagd dan kan het soms enige tijd duren voordat de eerste laadtransacties zichtbaar zijn.

Een overzicht van je laadsessies kun je vinden in je MijnLaden-omgeving. Bij het aanvragen van de laadpas heb je een account aangemaakt. Ga naar je MijnLaden-omgeving.

Ja. Als je laadt bij een gratis laadpaal, bijvoorbeeld bij een supermarkt, dan betaal je ook met de ANWB Laadpas € 0,-. Wij krijgen van de aanbieder van de gratis laadpaal (CPO) door dat de laadtransactie gratis is en berekenen dan ook geen kosten aan je door. 

Ja, de laadpas is ook geschikt voor Tesla rijders. Met behulp van je laadpas kun je bij openbare laadpunten gewoon laden. Bij Tesla (snel)laders werkt de laadpas niet. Je kunt daar altijd laden met je Tesla, want daar is geen laadpas voor nodig.

Heb je een gratis laadpas en wil je liever een abonnement of andersom? Stuur dan een e-mail naar anwb@eneco.com of bel 088 - 20 22 804. Een laadpas met een abonnement is voordeliger vanaf twaalf transacties per maand.


Laden in het buitenland

De ANWB Laadpas werkt bij meer dan 80% van de publieke (snel)laadpalen in het buitenland. Per land zijn er verschillende tarieven. Deze tarieven zijn hier te vinden.

Een blokkeertarief is een tarief per minuut. Het wordt in rekening gebracht wanneer je te lang met je auto aan een laadpaal staat. Dit is bedoeld om te voorkomen dat een auto een laadpaal onnodig lang bezet houdt.

Het blokkeertarief is een tarief van € 0,10 per minuut dat bovenop de normale laadkosten in rekening wordt gebracht als je te lang aan een laadpaal staat.

-          Het blokkeertarief bij reguliere laadpunten start na 300 minuten.
-          Het blokkeertarief bij snellaadpunten start na 60 minuten.

Het blokkeertarief geldt nooit langer dan drie uur. Je betaalt dus nooit meer dan € 18,- per laadsessie aan blokkeertarief.

Nee, het blokkeertarief geldt alleen voor de laadpalen in Duitsland en Oostenrijk.

De energieprijs verschilt per land. Dit vertaalt zich door in de prijzen die we in rekening brengen voor het laden. Voor de duidelijkheid hebben we per land een vast tarief vastgesteld. Dit tarief betaal je voor alle laadpunten binnen het betreffende land. Zo weet je van tevoren wat de prijs is per kWh en kom je niet voor verrassingen te staan.

Meer informatie over de tarieven

Nee. Er bestaan plekken waar laadexploitanten gratis laden aanbieden. Als deze laadexploitanten ons geen kosten in rekening brengen, brengen wij jou ook geen kosten in rekening.

Dat kunnen wij helaas niet met zekerheid zeggen. Wij zijn afhankelijk van de markt en de energieprijzen.


Duurzaamheid

Met de ANWB laadpas laad je altijd op groene stroom afkomstig van de zon en de wind. 

Iedere kWh die je laadt met je ANWB Laadpas is gegarandeerd groene stroom. Dit werkt door middel van GVO’s (Garanties van oorsprong). Een GVO is een digitaal certificaat waarmee bewezen wordt dat de stroom is opgewerkt met groene energie. ANWB bekijkt achteraf hoeveel kWh’s er zijn geladen door alle laadpashouders bij elkaar en koopt voor die hoeveelheid GVO’s in. Daarbij kan het voorkomen dat we groene stroom nogmaals vergoenen, bijvoorbeeld wanneer een laadpaalbeheerder ook al groene stroom levert. Wij kopen echter toch ook voor alle geladen kWh GVO’s in. 

Het is dus niet het geval dat je op het moment van laden altijd 100% groene stroom laadt. Maar de ANWB vergroent de stroom achteraf door het inkopen van GVO’s. Daarbij kiezen we voor GVO’s in de vorm van Europese wind. Hiermee maken we indirect het plaatsen van windmolens aantrekkelijker, omdat er meer vraag komt naar de windcertificaten dat de prijst opdrijft. 

Meer informatie over CVO’s kun je vinden op de website van Certiq.