Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Grijs kenteken: vooral een fiscale kwestie

Bij de ANWB komen regelmatig vragen binnen over het particulier rijden in een auto met grijs kenteken, beter bekend als bestelwagen of busje. Als je genoeg hebt aan twee zitplaatsen en die grote laadruimte goed van pas komt voor je vrijetijdsbesteding, dan is zo’n auto ideaal. Ooit leverde dat ook nog fiscaal voordeel op, nu nog maar nauwelijks.

Laag tarief wegenbelasting

Eerst maar eens iets over het begrip ‘grijs kenteken’. De kentekenplaten zijn gewoon geel, maar ooit hadden de bestelwagens een grijs kentekenbewijs. En er is een tijd geweest, dat je ook als particulier het sterk gereduceerde wegenbelastingtarief betaalde. Kwestie van de achterbank eruit, een nieuw kenteken aanvragen en je Ford Escort was ineens een kleine bestelauto. Zelfs met een dieselmotor betaalde je een heel laag belastingtarief.

Particulier met grijs kenteken

Hoe zit het nu met de wegenbelasting wanneer je als particulier in een auto met grijs kenteken rijdt? Op de website van de Belastingdienst is dat eenvoudig uit te rekenen. Rijd je als particulier in een bestelauto met grijs kenteken, dan betaal je een iets aangepast tarief. Dat is minder dan dezelfde auto met geel kenteken, maar nog altijd fors meer dan het bedrag dat een ondernemer betaalt.

Ombouwen van grijs naar geel kenteken

Stel, je koopt een auto op grijs kenteken en krijgt de achterbank erbij. Dan zou je terug kunnen naar een personenautokenteken. Dan moet je na de ombouw wel naar de RDW voor een keuring omdat eerst moet worden gekeken of alles – zoals de bevestiging van de bank en de aanwezigheid van gordels – aan de eisen voldoet.

Camper op grijs kenteken

Ook al hebben veel campers maar twee zitplaatsen, toch kan dit autotype niet op grijs kenteken. De Belastingdienst merkt een camper namelijk niet aan als een bestelwagen. In principe is dit ook niet nodig, aangezien voor een camper het kwarttarief van de wegenbelasting kan worden betaald. Dat is voordeliger dan de regeling van grijs kenteken voor particulier gebruik.

Speciaal wegenbelastingtarief voor gehandicapten

Stel, je bent als gehandicapte aangewezen op een kleine bestelauto of grotere bestelwagen waar je via een laadklep met een rolstoel naar binnen kunt rijden. In dat geval kun je aanspraak maken op een regeling waarbij je als particulier toch tegen het voordelige belastingtarief met een grijs kenteken mag rijden.

Mogelijk rijverbod in Duitsland

De Duitse wetgeving op het gebied van het rijden met een bestelwagen is anders dan de Nederlandse. Dat wil zeggen: op bepaalde tijdstippen in het weekend en in de vakantieperiode (juli en augustus) mag je niet rijden in bepaalde situaties. Wel iets om rekening mee te houden wanneer je met je busje op vakantie wil.

Wegenwachtservice met grijs kenteken

De ANWB hanteert andere voorwaarden en tarieven voor bestelwagens die beroepsmatig op pad zijn. Maar dit geldt niet voor een particulier die een bus of kleine bestelauto heeft. Die kan gewoon aanspraak maken op de bekende dienstverlening van de Wegenwacht.

Geen btw en rest-bpm bij aanschaf gebruikte bestelauto

Wanneer je als particulier een gebruikte auto met grijs kenteken koopt van een ondernemer, heb je niets te maken met btw. Je betaalt dus inclusief btw. Is de auto ouder dan vijf jaar, dan hoeft er geen rest-bpm meer te worden betaald.

Check hier ons aanbod aan tweedehands busjes of lees hier waarom je de zoveel pick-ups ziet onderweg.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen. Nu met 10% korting op Wegenwacht Europa Standaard.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Vanaf249,-p.m.
Private lease van ANWB 

Het meest complete Private Lease pakket. Nu als aanbieding de nieuwe Kia Picanto.

Weet jij wat je auto kost? 

Wij rekenen het graag voor je uit. Een volledig overzicht van alle vaste en variabele kosten, gebaseerd op je persoonlijke situatie.