Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bijtelling elektrische auto

Tot 2026 verlaagde bijtelling

Wie het bijtellingspercentage van een zakelijke brandstofauto (22% van de cataloguswaarde) te hoog vindt, kan als alternatief kiezen voor een elektrische auto. Rijd je zo'n zakelijke stekker- of waterstofauto ook privé, dan heb je tot en met 2025 immers te maken met een gunstiger bijtellingstarief. Ook op waterstof- en zonnecelauto's zijn vooralsnog lagere bijtellingstarieven van toepassing.

Voor puur elektrische auto's die in 2024 op kenteken worden gezet, geldt een bijtellingspercentage van 16%. Dit is echter beperkt tot een maximumbedrag van € 30.000 van de catalogusprijs. Is de auto duurder, dan betaal je over het meerbedrag het volledige bijtellingspercentage van 22%, hetzelfde als dat van brandstofauto's.

Bijtelling alleen bij meer dan 500 privékilometers

Bijtelling is alleen van toepassing wanneer de ‘auto van de zaak’ ook privé wordt gebruikt. Het bedrag dat hoort bij het bijtellingspercentage wordt dan bij het salaris opgeteld. Rij je privé echter minder dan 500 km per kalenderjaar, dan is bijtelling niet van toepassing. Hiervoor moet in de meeste gevallen een sluitende rittenregistratie bij worden gehouden. Daarnaast is een ‘verklaring geen privégebruik auto’ nodig. Deze verklaring is digitaal beschikbaar op de site van de Belastingdienst.

Verlaagde bijtelling volledig elektrische auto’s geldt tot 2026

Het bedrag waarover de lagere bijtelling van 16% wordt berekend, ligt in 2024 zoals gezegd op € 30.000. In 2025 wordt het bijtellingspercentage opgeschroefd naar 17%. Vanaf 2026 geldt ook voor de volledig elektrische auto een bijtellingspercentage van 22%. Over de volle cataloguswaarde. In een schema ziet dit er als volgt uit:

Bijtelling202420252026
Volledig elektrisch (EV)16%17%22%
Max. van catalogusprijs30.00030.000n.v.t.

Waterstofauto

Voor innovatieve elektrische auto’s, zoals zonnecel- en waterstofauto's, wordt de invoering van het maximumbedrag in de bijtelling uitgesteld tot na 2024. Voor deze auto’s gelden wel bepaalde voorwaarden. Deze plannen zijn overigens niet definitief: ze worden jaarlijks gemonitord en zo nodig aangepast.

Geldigheidsduur verlaagd bijtellingspercentage

Het geldende bijtellingspercentage op de dag waarop het kenteken van de auto voor het eerst op naam wordt gesteld, is 60 maanden geldig. Gerekend vanaf de eerste dag van de maand volgend op de eerste ingebruikname. Hierbij zijn eigenaar- en gebruikerswisselingen niet relevant, net als het wel of niet onder de bijtelling vallen.

Een voorbeeld: een volledig elektrische auto (CO2-uitstoot = 0) die op 1 januari 2024 voor het eerst in gebruik wordt genomen, houdt tot en met januari 2029 (5 jaar lang) 16% bijtelling over de eerste € 30.000 catalogusprijs. Wordt de auto in februari 2029 nog steeds als zakenauto ingezet, dan geldt vanaf dat moment het algemene bijtellingspercentage van 22%. Een eventuele milieukorting wordt bepaald volgens de dan geldende bijtellingsregels.

Wel is het zo dat na de periode van 60 maanden per jaar bezien wordt of de auto nog in aanmerking komt voor een korting op het algemene bijtellingspercentage. Voor auto’s die voor 1 januari 2017 voor het eerst op naam zijn gesteld, is het algemene bijtellingspercentage 25%, voor auto’s daarna 22%.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen. Nu met 10% korting op Wegenwacht Europa Standaard.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Vanaf309,-p.m.
Private lease van ANWB 

Zorgeloos autorijden voor een vast bedrag per maand. Nu als aanbieding de Peugeot 208.

Weet jij wat je auto kost? 

Wij rekenen het graag voor je uit. Een volledig overzicht van alle vaste en variabele kosten, gebaseerd op je persoonlijke situatie.