Stap over op automatische incasso

Veilig én gemakkelijk betalen. Vergeet nooit meer een rekening.

Betalen per automatische incasso is om diverse redenen gemakkelijker én veiliger. Vooral dat laatste is erg belangrijk nu er steeds meer vormen van internetoplichting, zoals phishing, plaatsvinden. Wij leggen hieronder uit welke stappen je kunt nemen om voortaan per automatische incasso te betalen.

Automatische betalingen, waarom?

Er zijn meerdere goede redenen waarom betalen per automatische incasso beter en makkelijker is. 

1. Veiligheid

De eerste en belangrijkste reden: veiligheid. De laatste jaren vinden er steeds meer vormen van internetoplichting plaats en oplichters gaan steeds slimmer te werk. Eén van de manieren van oplichting noemen we phishing. Hierbij worden valse e-mails verstuurd die afkomstig lijken van een bank of bekend bedrijf. In die mails staan bijvoorbeeld betaallinks en zo komt bij een overschrijving via deze link het geld bij de oplichters terecht.

Omdat deze e-mails in eerste instantie van een betrouwbare afzender afkomstig lijken, hebben veel mensen dit niet direct door. De ANWB neemt maatregelen om leden tegen deze oplichting te beschermen. Wij stoppen dus met het versturen van betaallinks in onze e-mails. 

2. Nauwkeurigheid

Betalingen gaan niet meer verkeerd. Het is soms best een klusje om het hele betalingskenmerk handmatig over te typen. Een typfout is hierbij snel gemaakt en dat zorgt later weer voor administratieve rompslomp. Als wij een betaling niet herkennen, zullen we het bedrag terugboeken en daardoor blijft de factuur open staan. Je kunt dan ongemerkt aangemerkt worden als wanbetaler.

3. Gemak en controle

De laatste, maar ook zeker niet onbelangrijk. Met een automatische betaling hoef je je geen zorgen te maken dat een rekening aan je aandacht ontsnapt. Sommige mensen hebben misschien ten onrechte het idee dat ze met een automatische incasso geen controle meer hebben over hun afschrijvingen. Daar hoef je niet bang voor te zijn. Bij het opzeggen van een product of dienst, stopt de automatische incasso. Daar hoef je zelf niets meer voor te doen. Bovendien kun je een betaling via automatische incasso altijd binnen 56 dagen terug laten storten (storneren). 

Je regelt het via MijnANWB

Volg onderstaande stappen om betaling per automatische incasso in te schakelen:

  1. Login op MijnANWB.nl
  2. Ga in het linkermenu naar 'Persoonlijke gegevens'
  3. Scroll naar beneden naar 'Betalingsgegevens'
  4. Klik op 'Wijzigen'
  5. Zet betaalwijze op 'Automatische incasso'
  6. Vul je IBAN in
  7. Bewaar

Nadat je voor automatische incasso hebt gekozen, ontvang je een e-mail met een link om de doorlopende incasso te bevestigen. De link leidt je naar je eigen online bankomgeving. Nadat je bevestigd hebt, zie je meteen of de machtiging gelukt is. De afgegeven machtiging kun je inzien in Mijn ANWB.

Meer weten?