Naar artikel

Stap over op automatische incasso

Veilig én gemakkelijk betalen. Vergeet nooit meer een rekening.

Betalen per automatische incasso is om verschillende redenen gemakkelijker én veiliger. Vooral dat laatste is erg belangrijk nu er steeds meer vormen van internetoplichting plaatsvinden. Denk aan phishing. Wij leggen hieronder uit welke stappen je kunt nemen om voortaan per automatische incasso te betalen.

Automatische betalingen, waarom?

Er zijn verschillende redenen om over te stappen naar automatisch betalen. Wij noemen hieronder de belangrijkste drie.

1. Automatisch betalen is veiliger

De laatste jaren vinden er steeds meer vormen van internetoplichting plaats en criminelen gaan steeds slimmer te werk. Een van de meest voorkomende manieren, is phishing. Je krijgt een mail die afkomstig lijkt van een bank of ander bekend bedrijf, maar in werkelijkheid proberen criminelen op deze manier aan persoonlijke of bankgegevens te komen. Bijvoorbeeld door je op een betaallink te laten klikken. De mails lijken verstuurd door een betrouwbare afzender, dus trappen veel mensen hierin.

ANWB neemt maatregelen om je tegen oplichting te beschermen. Zo werken wij eraan om geen e-mails meer met (betaal)links erin te versturen. Betaal je via automatische incasso, dan hoef je je hier sowieso geen zorgen om te maken: het geld wordt automatisch van je rekening afgeschreven, dus je hoeft nooit bang te zijn dat je op een verkeerde link klikt.

2. Automatisch betalen is nauwkeuriger 

Als je automatisch betaalt, gaan betalingen niet meer verkeerd. Bij handmatig overmaken moet je het hele betalingskenmerk overtypen. Dat is soms best een klus. Een typefout is bovendien snel gemaakt, wat weer allerlei administratieve rompslomp oplevert. Bovendien herkennen wij de betaling dan niet, waardoor we ‘m terugboeken en de factuur open blijft staan. Jij wordt daardoor ongemerkt en onbedoeld een wanbetaler.

3. Jij houdt de controle

Sommige mensen hebben het idee dat ze geen controle meer hebben over hun betalingen als deze automatisch gaan. Ten onrechte. Want als je een product of dienst opzegt, stopt de automatische betaling ook. Daar hoef je helemaal niets voor te doen. Bovendien kun je automatische betalingen binnen 8 weken altijd terug laten storten.

Regel het via Mijn ANWB

Volg onderstaande stappen om betaling per automatische incasso in te schakelen:

  1. Login op Mijn ANWB
  2. Ga in het linkermenu naar 'Persoonlijke gegevens'
  3. Scroll naar beneden naar 'Betalingsgegevens'
  4. Klik op 'Wijzigen'
  5. Zet betaalwijze op 'Automatische incasso'
  6. Vul je IBAN in
  7. Bewaar

Nadat je voor automatische incasso hebt gekozen, ontvang je een e-mail met een link om de doorlopende incasso te bevestigen - let op, dit kan alleen op een computer. De link leidt je naar je eigen online bankomgeving. Nadat je bevestigd hebt, zie je meteen of de machtiging gelukt is. De afgegeven machtiging kun je inzien in Mijn ANWB.

Meer weten?