Overlijden doorgeven

Gecondoleerd met het verlies van een dierbare of iemand in je omgeving

Als nabestaande moet je nu een aantal zaken regelen. Wij helpen graag om alles rondom de verzekeringen zo makkelijk mogelijk te maken. Op deze pagina lees je welke documenten je moet mee sturen, om een verzekering op te zeggen of over te nemen. Hoe je contact kunt opnemen en hoelang het gemiddeld duurt.

Online melden

Online melden is gemakkelijk en snel. Ook als je niet precies weet welke verzekering(en) de overledene bij de ANWB heeft afgesloten. Wij helpen je graag.

Overlijden melden

Telefonisch melden

Liever een van onze medewerkers spreken? Neem contact op via 088 269 2222. Maandag t/m vrijdag tussen 8:30 - 18:00 uur en zaterdag tussen 10:00 - 16:00 uur.

Bellen

Wat heb je nodig

Goed om te weten

Als familie, naasten of testament executeur moet je bepaalde bewijsstukken toesturen. Zo weten wij dat je toestemming hebt, om de verzekering(en) van de persoon die is overleden op te zeggen. Wij sturen de communicatie over het opzeggen naar het adres van de contactpersoon.

Over de overledene

Kopie van akte van overlijden met:

  • naam
  • geboortedatum
  • datum van overlijden

Over de contactpersoon

Persoon die de verzekering opzegt:

  • naam
  • adres
  • woonplaats
  • telefoonnummer
  • e-mail

Verzekering opzeggen of overnemen

De meeste verzekeringen kan je zo opzeggen. Soms hebben we aanvullende documenten nodig om je hierbij snel te helpen. Hieronder zie je per type verzekering, wat je extra moet meesturen en waar je op moet letten.

Voertuig

Om een verzekering voor voertuigen met kenteken te beëindigen heb je een vrijwaringsbewijs nodig. Met dit document toon je aan dat het vervoersmiddel niet meer op naam van de overleden persoon staat. Dit regel je via het RDW (Dienst Wegverkeer).

Als partner kan je de schadevrije jaren van de overledene erven. Dit kan in twee situaties:

  1. Je hebt zelf een ANWB verzekering, maar minder schadevrije jaren dan de overledene. Neem telefonisch contact op via onderstaand telefoonnummer om de schade vrije jaren over te nemen.
  2. Het voertuig stond op naam van de overledene, maar jij blijft erin rijden. Zet in dit geval eerst het voertuig op jou naam. Dit doe je via de website van het RDW. Hierna moet je een eigen ANWB verzekering afsluiten. Via onderstaad telefoonnummer helpen wij je hier graag verder.

Wij zijn bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8:30 - 18:00 uur en zaterdag van 10:00 - 16:00 uur, via 088 269 2222.

Vakantie en vrije tijd

De gegevens onder ‘Wat heb je nodig’ zijn voldoende om een reis-, annulering-, boot-, camper- of caravanverzekering op te zeggen.

Een verzekering overnemen is helaas niet mogelijk. Wel kan je een nieuwe verzekering aanvragen. Hiervoor zeg je eerst de oude verzekering op.

Thuis en persoonlijk

Heeft de overledene een woning of opstalverzekering en is bijvoorbeeld de woning nog niet verkocht? Wij geven je graag wat extra tijd. Maak gebruik van onze 2-maanden-regel. Je zegt de verzekering nu al op, zodat je daar niet meer over hoeft na te denken. Maar wij beëindigen de verzekering pas over 2 maanden.

De gegevens onder ‘Wat heb je nodig’ zijn voldoende om een woon-, inboedel-, aansprakelijkheid-, ongevallen-, opstal- of rechtsbijstandverzekering op te zeggen.

Een verzekering overnemen is helaas niet mogelijk. Wel kan je een nieuwe verzekering aanvragen. Hiervoor zeg je eerst de oude verzekering op.

Meer informatie

Meer tijd met de 2-maanden-regel

Als je niet gelijk weet wat er met de verzekering van de overledene moet gebeuren. Dan kan je gebruik maken van de 2-maanden-regel. Je zegt de verzekering van de overleden persoon nu al op. Maar wij stoppen deze pas over 2 maanden. Zo heb je nog even de tijd om alle zaken te regelen.

Wij helpen je hierbij graag telefonisch verder via 088 269 2222. Maandag t/m vrijdag van 8:30 - 18:00 uur en zaterdag van 10:00 - 16:00 uur.

Nadat je telefonisch contact hebt opgenomen krijg je van ons een brief met de stappen die je moet nemen om dit af te handelen.

Restitutie na het opzeggen

Is de verzekering al volledig betaald. Dan komt er restitutie vrij bij het opzeggen van de verzekering, voor de verlengingsdatum. Na het opzeggen wordt het restbedrag binnen 14 dagen terug gestort.