Diefstal auto

Het maakt geen verschil of je een splinternieuwe of een tweedehands auto bezit. Voor een autodief heeft elke auto waarde. Wij geven je tips om de kans op diefstal van je auto te verkleinen, maar vertellen je ook wat je het beste kunt doen als je auto wel gestolen is.

Voorkom diefstal

Wat kun je doen om autodiefstal te voorkomen. Wij geven je een aantal tips.

  • Parkeer op een goed verlichte plaats
  • Haal altijd de sleutel uit het contact als je uitstapt en sluit de auto af. Ook al is het maar voor even.
  • Laat bij het verlaten van de auto altijd het stuur in het stuurslot vallen door aan het stuur te draaien als de sleutel al uit het contactslot is.
  • Neem extra beveiligingsmaatregelen, zoals het graveren van je ruiten, een handremslot, een stuur-pedaalslot, een alarmsysteem, een startblokkeersysteem of  wielklemmen.

Aangifte doen

Ben je getuige van de diefstal van je auto? Bel dan direct 112. De politie kan meteen uitkijken naar jouw auto en de kans dat de autodief wordt gepakt, wordt daarmee flink vergroot.

In de meeste gevallen ontdek je pas later dat jouw auto gestolen is. Doe dan wel meteen aangifte bij de politie. De politie zet in het kentekenregister van de RDW dat je auto gestolen is. Je hoeft dan geen motorrijtuigbelasting te betalen. Ook ben je niet meer aansprakelijk voor schade die de dief met jouw auto veroorzaakt bij anderen.

Meld diefstal bij je verzekeraar

Je moet een diefstal altijd melden bij je verzekeraar. Of jouw auto ook verzekerd is voor diefstal (schade), hangt af van de dekking die je hebt gekozen. Een WA verzekering dekt alleen de schade die je met jouw auto bij iemand anders veroorzaakt, dus geen diefstal. Bij een Beperkt Casco en All Risk verzekering is diefstal wel gedekt. Je vult dan een schadeformulier in om de kosten van de verzekeraar vergoed te krijgen. Meestal vraagt de verzekeraar om een bewijs van aangifte bij de politie.

Verzekeraars houden meestal een wachtperiode van 30 dagen aan. Regelmatig wordt een auto binnen deze 30 dagen teruggevonden. Is jouw auto na deze termijn niet terecht? Dan keert de verzekeraar het verzekerde bedrag aan je uit. Hoeveel je terug krijgt, hangt af van de regeling van jouw verzekeraar.

Diefstal en de ANWB Autoverzekering

Als een auto gestolen wordt, zijn veel mensen niet in staat om meteen een andere auto te kopen. Een auto met diefstaldekking is daarom geen overbodige luxe. De ANWB Autoverzekering biedt jou een voordelige dekking tegen diefstal. Deze diefstaldekking sluit je af bij een Beperkt Casco of Volledig Casco dekking. Je profiteert met deze dekking bovendien van voordelen zoals:

  • 24/7 service van de Alarmcentrale.
  • Gratis vervangend vervoer in Nederland na diefstal.
  • Is jouw auto na 30 dagen nog steeds niet teruggevonden? Dan gaan wij over tot afhandeling van de schade. Je kunt daarna snel een andere auto aanschaffen.