Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat te doen in het verkeer bij sirene en zwaailicht?

Automobilisten weten vaak niet wat te doen als een hulpverleningsvoertuig nadert. Samen met de hulpdiensten kun jij als weggebruiker bijdragen aan een veiliger Nederland. Hoe? Door kalm en rustig te blijven en op de juiste manier te reageren als een voertuig met zwaailicht en sirene nadert. Breng daarbij het overige verkeer niet in gevaar.

 

Vijf tips wat je moet doen bij sirenes en zwaailichten

Niet in alle situaties kun je makkelijk ruimte maken. Houd je altijd aan de verkeersregels. Dit maakt je gedrag voorspelbaar voor de chauffeur van politieauto, brandweerwagen of ambulance.

De ANWB heeft voor de weggebruikers een instructiefilm met tips gemaakt om aan te geven hoe je je als weggebruiker zou moeten gedragen wanneer je geconfronteerd wordt met een hulpverleningsvoertuig met sirene.

Tip 1 - Aan de kant op de rotonde

Rij je op een rotonde, blijf dan op die rotonde totdat het hulpverleningsvoertuig de rotonde heeft verlaten. Vervolg daarna je weg zoals gepland.


Tip 2 - Laat een rijstrook vrij

Als er een rijstrook vrij is, laat deze dan ook vrij.

Tip 3 - Houd afstand van je voorganger

Houd afstand ten opzichte van je voorganger. Op die manier kun je ruimte maken voor het hulpverleningsvoertuig.

Tip 4 - Laat de vluchtstrook vrij

Laat de vluchtstrook vrij voor het hulpverleningsvoertuig.

Tip 5 - Houd je aan de maximumsnelheid

Houd je aan de maximumsnelheid en vervolg je weg totdat zich een mogelijkheid voordoet om ruimte te maken, zoals een rotonde of parkeerhaven.

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen. Nu met 10% korting op Wegenwacht Europa Standaard.

Veiligheidsartikelen 

Heb jij deze artikelen al in de auto liggen? Van gevarendriehoek tot noodhamer. Shop ze hier!

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

ANWB Fonds helpt je op weg 

Heb jij een idee waarmee je Nederland verkeersveiliger, mobieler of toegankelijker maakt? Kijk dan of ANWB Fonds je kan helpen.