Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verkeersborden voorrang en voorrangstekens: zo herken je ze

Alle verkeersvoorrangsborden op een rijtje

Welke verkeersborden voor voorrang zijn er en wat betekenen de voorrangstekens? Hoe herken je voorrangsborden, waar staan ze en zijn er nog bijzonderheden of uitzonderingen? Alles over voorrangsborden op een rijtje.

De meest voorkomende verkeersborden voorrang

Er zijn verschillende verkeersborden die voorrangssituaties en situaties waar je een ander voor moet laten gaan, aanduiden.

Swipe door naar meer voorrangsborden

Onderborden op voorrangsbord

Soms hangt er een verkeersbord onder het voorrangsbord. Dit geeft aanvullende informatie of uitleg over bijvoorbeeld verkeersgebruik, -gedrag, omleidingen, uitzonderingen en uitsluitingen en voertuigcategorieën. Zo’n onderbord kan de verkeersborden B1, B3, B5 en B7 aanvullen om het verloop van de weg aan te geven waarop een bestuurder op het volgende kruispunt voorrang heeft.

Voorrangsverkeersbord binnen of buiten de bebouwde kom

In Nederland worden de verkeersborden die voorrang aanduiden bijna altijd rechts van de weg geplaatst en eventueel herhaald boven de rijbaan of links. Aan de plaatsing van het bord zie je of je binnen of buiten de bebouwde kom rijdt. Binnen de bebouwde kom staat het bord vóór het kruispunt en buiten de bebouwde kom erna. De voorrangsborden buiten de bebouwde kom zijn vaak ook iets groter dan die binnen de bebouwde kom. Zo zie je ze namelijk beter met een hogere snelheid.

Voorrangstekens op het wegdek

Verkeerslichten, -borden en -tekens regelen de voorrang op de weg. De enige voorrangstekens die wij kennen (behalve de tijdelijke borden die bijzondere situaties aanduiden) zijn de haaientanden en de stopstreep. Die witte, brede streep op de weg bij een kruising geeft aan dat jij moet stoppen. In combinatie met het stopbord B7. Verleen voorrang aan bestuurders op de kruisende weg. Haaientanden zijn voorrangsdriehoeken op het wegdek. Verleen voorrang aan bestuurders op de kruisende weg

Boetes bij geen voorrang verlenen

Als je geen voorrang verleent en aangehouden wordt, moet je flink in de buidel tasten. Geef je bijvoorbeeld geen voorrang aan verkeer van rechts, een tram, voetgangers met een blindengeleidestok of -hond of overstekend op een zebrapad, auto’s met zwaailichten of doorkruis je een militaire colonne, dan betaal je een boete van ongeveer € 250,- afhankelijk van de overtreding.

Test je kennis!

Denk jij alle voorrangsregels op kruispunten te kennen? Doe de voorrangsquiz en test jezelf. De uitslag krijg je direct in je e-mail.

Kijk ook eens: voorrang geven en nemen

Downloadnu
ANWB Eropuit app 

Met deze gratis app heb je al onze fiets- en wandelroutes, de fiets- en wandelknooppuntenplanners en tips bij de hand voor als je eropuit wilt in Nederland.

Wegenwacht Service uitbreiden 

Al Wegenwacht lid? Breid je Wegenwacht pakket eenvoudig uit voor nog meer gemoedsrust en dekking.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Veiligheidsartikelen 

Heb jij deze artikelen al in de auto liggen? Van gevarendriehoek tot noodhamer. Shop ze hier!