Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aan het woord: Anita van Tiel, Senior instructeur bij ANWB Streetwise

Ik werk ruim 11 jaar bij ANWB Streetwise en ben naast instructeur ook teamcoördinator en mentor. Als teamcoördinator ben ik tijdens de Streetwise uitvoering op school de contactpersoon. Als mentor leid ik nieuwe collega’s op. We komen regelmatig op scholen waar we permanente verkeerseducatie inzetten.

Streetwise kent vier programma-onderdelen voor de verschillende leeftijdsgroepen die de leerlingen tijdens de basisschool periode doorlopen. Het totaalpakket dat bij de scholen wordt ingezet bestaat uit ‘Toet toet’ voor de groepen 1&2 (we sturen vooraf een handleiding naar de school op, maar het onderdeel is vrij inzetbaar en te gebruiken door de kleuterleerkracht), ‘Blik en klik’ voor de groepen 3 en 4, ‘Hallo auto’ voor de groepen 5 en 6 en ‘Trapvaardig’ voor de groepen 7 en 8. Als we twee jaar later op herhaalbezoek komen op dezelfde school, hebben de leerlingen een ander onderdeel waardoor het voor de leerlingen telkens weer nieuw is.

De aanvangstijd van een schoolbezoek staat standaard op 07.45 uur. Bij de school aangekomen maak ik eerst kennis met de contactpersoon en/of het aanwezige lerarenteam. Vervolgens brengt het instructeursteam dat, inclusief mijzelf, standaard uit vier medewerkers bestaat, het benodigd lesmateriaal naar de door de school aangewezen leslocaties. Het is altijd fijn als de leslocaties voor de verkeerslessen in en om de nabijheid van de school zijn. Elke Streetwise instructeur geeft een eigen verkeersles.

Na het uitladen van de materialen start het Streetwise team gezamenlijk de inzetdag op. Rond 8.00 uur gaan we uit elkaar, elke collega werkt op een andere leslocatie. Zo vindt ‘Toet toet’ plaats in de speelzaal van de school, ‘Blik en klik’ in een gymzaal, ‘Hallo auto’ in een straat met afzetting of op een parkeerplaats en ‘Trapvaardig’ op het schoolplein. Streetwise geeft de verkeerslessen parallel aan elkaar op vier verschillende leslocaties. De eerste lessen worden bij een regulier schoolbezoek ingezet van 08.45 uur tot 10.15 uur voor de groepen 3, 5 en 7. Daarna is er een korte pauze en van 10.30 uur tot 12.00 uur worden de lessen voor de groepen 4, 6 en 8 ingezet.

Eind van de ochtend hebben alle leerlingen van de groepen 1 tot en met 8 hun verkeerstraining gehad en pakken wij het lesmateriaal weer in (bij grotere scholen blijven we ook in de middag voor een verkeersles of deze bezoeken we in twee ochtenden). Na het inpakken van al het lesmateriaal evalueert het Streetwise team met elkaar en evalueer ik met de contactpersoon van school.

Omdat de school mee heeft gedaan aan het verkeerseducatie programma van de ANWB geven wij een raamsticker cadeau welke de school goed zichtbaar bij de voordeur kan plakken en kan laten zien ‘deze school is een ANWB Streetwise school’. Bij elk herhaalbezoek wordt er een jaarsticker bijgeplakt. De school kan zo aan de ouders laten zien dat de school structureel aan verkeerseducatie doet.

Naast de evaluatie die ik heb met de contactpersoon van de school wordt elke school na de Streetwise inzet benadert om deel te nemen aan een kwaliteitsenquête. De uitkomst daarvan is altijd positief. De praktijk ervaren in een veilige setting zoals het meerijden met de pop in ons kleine gele ‘Blik en klik autootje’ (groep 3 en 4), het zelf remmen op een vlaggenteken in een echte lesauto (groep 5 en 6), het fietsen van een uitdagend fietsparcours (groep 7 en 8) maakt veel indruk en zorgt ervoor dat de kinderen een bewezen effectief educatie moment krijgen, wat ze zich nog heel lang zullen herinneren.