Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat leer je?

Voor kinderen van groep 1 tot en met 8

Goed meedoen in het verkeer is niet makkelijk. Het is vaak druk en grote mensen letten niet altijd op. En er zijn erg veel fietsen en auto's. Daarom is het belangrijk dat je zelf goed oplet. Maar hoe lang duurt het nou voordat een auto stopt? En wist je al dat fietsen met een rugzak veel moeilijker is dan je dacht? En weet jij precies wanneer kleine kinderen nog in een autostoeltje moeten in de auto? Dit en nog veel meer leer je tijdens Streetwise!

Groep 1 & 2: Toet toet

Het herkennen van (gevaarlijke) verkeersgeluiden en het oefenen met oversteken staan centraal. Daarnaast leer je waarom het zo belangrijk is om een kinderzitje en de autogordel te gebruiken.

Quinty (groep 2): Je moet eerst links en dan rechts en dan weer links kijken en dan mag je recht over steken. Maar niet als er auto's aankomen of…….als je ze hoort.

Carmen (groep 1): Als je wilt lopen moet je wachten tot het verkeerslicht op groen springt.

Groep 3 & 4: Blik en klik

Wat kan je zelf doen om je veiligheid in het verkeer te vergroten? Je leert onder andere veilig oversteken over een zebrapad en tussen twee auto’s. Ook leer je begrijpen waarom je in de auto een gordel en autostoeltje moet gebruiken.

Rohan (groep 3): Als het poppetje groen is mag je oversteken. Je moet ook goed kijken naar het knipperlichtje van de auto en de wielen van de auto. Want niet alle auto's gaan rechtdoor.

Kyra (groep 4): Toen ik op de stoep stond kon ik de gele auto niet goed zien. Ik vond het leuk om in de auto te gaan zitten en de auto was erg mooi.

Groep 5 & 6: Hallo auto

Hallo auto leert je over de remweg van een auto en de invloed van reactietijd op die remweg. Je neemt zelf plaats op de bijrijdersstoel van een ANWB lesauto en mag zelf remmen! Ook het dragen van een veiligheidsgordel en wie een autostoeltje of zitverhoger moet gebruiken komen in deze les aan bod.

Aaron (groep 5): Onze klas is naar Streetwise geweest. Het was echt kicken, want je mocht zelf remmen in de auto en de meneer van de ANWB reed met 50 km/uur door de straat. Dat was echt gaaf.

Willemijn (groep 6): We moesten een pylon op de weg zetten waar we dachten dat de auto onverwacht zou stoppen. Niemand zat goed! We zouden allemaal overreden zijn.

Groep 7 & 8: Trapvaardig

Trapvaardig traint je in praktische fietsvaardigheid. Je fietst over een uitdagend parcours en traint moeilijke manoeuvres. Hierin komt van alles aan bod: slalommen, over schuine stukjes fietsen en ook over je schouder kijken en je hand uitsteken en toch rechtdoor fietsen. Ook rij je met een zware rugtas op. Hiermee bereiden we je voor op het zelfstandig fietsen naar de middelbare school. 

Merel (groep 7): Ik vond het erg leuk. Ik heb geleerd dat als je je hand uitsteekt ook achterom moet kijken. En als je over de lange plank fietst je dan goed vooruit moet kijken. De remtest was erg leuk. Ik heb er veel van geleerd. 

Yara (groep 8): We hebben over een lange plank gefietst en ook over een plank die schuin stond. Ook moesten we zo hard mogelijk gaan fietsen en dan net stil staan voor een ijzeren stok. We hebben het parcours ook gefietst met een rugzak van zeven kilo. Dat was veel moeilijker.

Groepsfoto's

Let op:
Vanwege de privacywetgeving (AVG) worden er hier op de site van ANWB Streetwise m.i.v. 01-08-2018 geen groepsfoto’s meer geplaatst. Geadviseerd wordt om bij de school na te vragen of de school zelf foto’s heeft gemaakt tijdens de verkeerslessen.
 

Antwoorden vragenlijst

Hieronder vind je de antwoorden op de Streetwise vragenlijst die je mee naar huis hebt genomen.
Toet toet, kopieerblad antwoord
Blik en klik, kopieerblad antwoord
Hallo auto, kopieerblad antwoord
Trapvaardig, kopieerblad antwoord

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen. Nu met 10% korting op Wegenwacht Europa Standaard.

Veiligheidsartikelen 

Heb jij deze artikelen al in de auto liggen? Van gevarendriehoek tot noodhamer. Shop ze hier!

ANWB Fonds helpt je op weg 

Heb jij een idee waarmee je Nederland verkeersveiliger, mobieler of toegankelijker maakt? Kijk dan of ANWB Fonds je kan helpen.