Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zo weet je of je nachtblind bent

Sommige mensen hebben een hekel aan rijden in het donker, omdat ze het gevoel hebben nachtblind te zijn. Hoe herken je nachtblindheid? En wat kun je er tegen doen? Wij zochten het uit.

Wat is nachtblindheid?

In het netvlies liggen twee soorten cellen: kegeltjes en staafjes. De kegeltjes gebruiken we als het licht is. Ze zorgen ervoor dat we scherp zien en kleuren kunnen onderscheiden. In het donker doen de kegeltjes vrijwel niets en gebruiken we de staafjes. Met de staafjes kunnen we geen kleuren onderscheiden. Daarom zien we in het donker alles grijs. De staafjes vangen zo veel mogelijk licht op om toch zoveel mogelijk te kunnen zien. Nachtblindheid ontstaat wanneer de lichtgevoelige staafjes niet goed werken.

Oorzaken van nachtblindheid

Nachtblindheid kan een erfelijke oorzaak hebben. De meest voorkomende vorm ontstaat door retinitis pigmentosa. Dit is een verzamelnaam voor een groep erfelijke ziekten aan het netvlies. Bij retinitis pigmentosa verdwijnen de staafjes en de kegeltjes in het netvlies langzaam. De achteruitgang van de staafjes leidt tot nachtblindheid. Deze vorm van erfelijke nachtblindheid komt bij ongeveer 1 op de 3.500 mensen voor.

De niet-erfelijke variant houdt vaak verband met een gebrek aan vitamine A. Doordat onze ogen vaak bloot gesteld woden aan kunstlicht, ook overdag (op kantoren en scholen, computerschermen), worden onze ogen moe en overgevoelig. Duisternis op z’n tijd is juist goed om onze ogen actief te houden. Het activeert de staafjes, waardoor nachtblindheid minder kans krijgt.

Zo herken je nachtblindheid

 • Bij nachtblindheid zie je niets of bijna niets in het donker, terwijl je bij voldoende licht wel prima kunt zien.
 • Kom je uit een helder verlichte ruimte en heb je moeite om te wennen aan het donker, dan ben je waarschijnlijk nachtblind.
 • Ben je nachtblind, dan heb je dat aan beide ogen. Heb je het aan één oog, dan wijst dit op een mogelijke oogziekte.

Dit kun je doen

 • Nachtblindheid en het verkeer zijn een slechte combinatie. Het is uiteraard verstandig om bij nachtblindheid niet in het (half)donker te gaan autorijden.
 • De nachtzichtbril kan het zicht in het donker verbeteren. Deze heeft gele glazen die contrasten duidelijker maakt en fel licht dimt. Als je deze bril draagt wordt het zicht scherper.
 • Een gebrek aan vitamine A kan nachtblindheid veroorzaken. Gezonde voeding in combinatie met een voedingssupplement is dan een goede behandeling van nachtblindheid.
 • Nachtblindheid is niet te voorkomen wanneer het de erfelijke variant betreft.
 • Het risico op de niet-erfelijke variant van nachtblindheid kan wel worden beperkt. Goede, gevarieerde voeding en de ogen rust geven, kunnen helpen om niet-erfelijke nachtblindheid te voorkomen.
 • Komt de nachtblindheid door een onbehandelde bijziendheid, dan biedt de juiste bril de oplossing.
 • Bij staar kan een nieuwe lens in het oog de klachten laten verdwijnen.
 • Bij glaucoom (hoge oogdruk) kunnen andere medicijnen de nachtblindheid soms behandelen en verminderen.
 • Het is bij nachtblindheid belangrijk om regelmatig naar de oogarts te gaan om de ogen te laten controleren.

  (Bron: Oogfonds)
Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen. Nu met 10% korting op Wegenwacht Europa Standaard.

Veiligheidsartikelen 

Heb jij deze artikelen al in de auto liggen? Van gevarendriehoek tot noodhamer. Shop ze hier!

ANWB Fonds helpt je op weg 

Heb jij een idee waarmee je Nederland verkeersveiliger, mobieler of toegankelijker maakt? Kijk dan of ANWB Fonds je kan helpen.