ANWB Reisplanner OV

Reizen met het openbaar vervoer

Reizen met het openbaar vervoer heeft een hoop voordelen: het is relatief goedkoop, milieuvriendelijk en in bijvoorbeeld de trein of bus kan je lekker onderuitzakken met de krant of alvast werk  voorbereiden of huiswerk  maken. Vaak zijn er goede verbindingen met het ov en anders is het handig en voordelig in combinatie met de auto of fiets.

Route ov plannen

In het reisadvies wordt de meest gunstige verbinding getoond. In het systeem staan alle openbaar vervoer aanbieders, zoals NS, Veolia, Connexxion, Arriva, Syntus, GVB en EBS. De reisplanner geeft een uitgebreide beschrijving van je route met het openbaar vervoer en geeft daarbij een gedetailleerde kaart. Op de kaart is ook duidelijk aangegeven hoe je bijvoorbeeld van halte naar station of van station naar eindbestemming moet lopen.

Er is een mogelijkheid om direct aan te geven welke vorm van het ov je wilt gebruiken, de metro, bus, trein, tram of veerboot. Van de vormen die je niet wilt gebruiken, klik je gewoon het vinkje uit in de routeplanner.  Vooral in grote steden zoals Amsterdam kan dit handig zijn. In steden als Amsterdam heb je vaak meerdere mogelijkheden om met het openbaar vervoer op de plaats van bestemming te komen. De reisplanner geeft in dat geval automatisch de snelste route.

Treinplanner

Elke dag maken 1,2 miljoen reizigers gebruik van de meer dan vierhonderd treinstations. Met de treinplanner krijg je een overzichtelijk reisadvies voor je treinreis.  In veel gevallen ben je met de trein net zo snel of zelfs sneller dan met de auto.  Vergelijk beide opties met elkaar met de routeplanner.

Route trein + auto plannen

De combinatie van auto- en treinreis hoeft helemaal niet zo ingewikkeld of tijdrovend te zijn als vaak gedacht wordt. Er zijn namelijk meer dan vierhonderd P+R (Parkeer en Reis) terreinen waar je heel goedkoop kan parkeren om verder te gaan met de trein. Ook is het zo dat als je in de routeplanner je treinreis plant, je in het routekaartje de parkeerplaatsen kan opvragen. Zo zie je in een oogopslag waar in de buurt van jouw treinstation de P+R terreinen en goedkoopste parkeerplaatsen zijn.  

Tips ov routeplannen

Je kan in de routeplanner ook een tussenstop inplannen, als je bijvoorbeeld naar het treinstation wilt wandelen, fietsen of rijden en je voor het vervolg van je route de trein pakt. Ook handig: je kan de route vanuit de routeplanner direct printen, zodat je een papieren versie onderweg in de trein of ander openbaar vervoer kan meenemen.