Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Thuiswerken leidt tot 63% minder files

30 december 2020

Na twee jaar forse filegroei is de filezwaarte* in 2020 met 63 procent gedaald in vergelijking met vorig jaar. Dit concludeert ANWB Verkeersinformatie op basis van haar filecijfers. In de eerste twee maanden van het jaar was er nog een flinke toename van de filezwaarte met zo'n 20 procent. De oproep van het kabinet op 15 maart zoveel mogelijk thuis te blijven en zo min mogelijk te reizen had direct effect op het verkeersaanbod. De "dagelijkse files" bij de beruchte knelpunten waren plots verdwenen.


Weersinvloeden

Het jaar begon voor de weggebruikers in het noorden en oosten van het land met veel hinder. De combinatie van dichte mist met vuurwerk veroorzaakte in de oudjaarsnacht extreem slecht zicht. Na diverse kettingbotsingen en andere ongelukken besloot het KNMI een weeralarm "code rood" af te geven. Slecht weer met hagel en windstoten zorgde op dinsdag 28 januari voor een record-avondspits van 951 kilometer. Tijdens storm Ciara op zondag 9 februari kregen weggebruikers het advies niet de weg op te gaan.

Coronamaatregelen

Nadat er meer over het coronavirus bekend werd en inwoners van de provincie Noord-Brabant op 10 maart het advies kregen zo min mogelijk te reizen daalde de filezwaarte direct sterk. Niet alleen in Noord Brabant maar ook in de aangrenzende provincies Gelderland, Utrecht en Limburg nam het aantal files af.

Drukte overdag

Na de oproep op 15 maart om zoveel mogelijk thuis te blijven en te werken zijn drukke spitsen uitgebleven. Dankzij het mooie weer ontstonden overdag in het voorjaar en in de zomer wel meer files. Tijdens de zomervakantie was het overdag zelfs drukker dan vorig jaar. Het uitblijven van buitenlandse vakanties zal hier zeker aan hebben bijgedragen.

* Filezwaarte = lengte keer duur van de file
 

ANWB file top tien 2020

1

A7 Hoorn <-> Heerenveen

op de Afsluitdijk

2

N3 Papendrecht -> Dordrechtbij Dordrecht

3

A27 Utrecht -> Bredatussen Lexmond en Werkendam

4

A4 Amsterdam -> Den Haagtussen Roelofarendsveen en Zoeterwoude

5

A1 Apeldoorn -> Hengelotussen Deventer en Bathmen

6

A12 Duitse grens -> Arnhemtussen Zevenaar en Arnhem

7

A58 Tilburg -> Eindhoventussen Moergestel en Oirschot

8

A15 Gorinchem <-> Rotterdamtussen Hardinxveld-Giessendam en Papendrecht

9

A4 Den Haag -> Rotterdamtussen Delft en knooppunt Kethelplein

10

A1 Amsterdam <-> Apeldoornbij Amersfoort

 

Grafiek filezwaarte van 2017 t/m 2020

Bron: ANWB Verkeersinformatie

Zie ook

Filezwaarte door de jaren heen

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen. Nu met 10% korting op Wegenwacht Europa Standaard.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Private lease 

Steeds meer Nederlanders leasen hun privé-auto. Lees alles over private lease en ontdek of het ook wat voor jou is.

ANWB Parkeren 

Met ANWB Parkeren kun je eenvoudig parkeren met je mobiel. En je vindt goedkope parkeerplaatsen in de buurt!