Waarom files in november het langst zijn

En wat je vakantiedagen daarmee te maken hebben

November is traditiegetrouw dé filemaand. Dat heeft onder meer te maken met de winter(tijd), maar ook met onze vakantiedagen. Hoe dat zit? Arnoud Broekhuis van ANWB Verkeersinformatie legt het uit.

Arnoud Broekhuis ANWB Verkeersinformatie

Bereid je er maar vast op voor, in geen andere maand zijn de files zo lang en de vertragingen zo groot als in november. Volgens Broekhuis zijn er drie oorzaken voor de verwachte topdrukte op de wegen:

Slecht weer en donker

Dat er bij slecht weer, zoals regen of ijzel, eerder file ontstaat, zal geen verrassing zijn. We rijden dan langzamer en voorzichtiger, en er vinden ook meer ongelukken plaats. Daarnaast moeten automobilisten wennen aan de klok die verzet is (wintertijd!) en dat ze ’s ochtends én ’s avonds in het donker in de spits moeten rijden, dit maakt dat we langzamer en voorzichtiger gaan rijden en er dus minder auto’s per uur van een stuk asfalt gebruik kunnen maken.

Vakantiedagen

‘Daar komt bij dat in november bijna niemand op vakantie gaat, veel mensen sparen hun vakantiedagen op zodat ze een paar extra dagen rond kerst kunnen opnemen. Er zijn dus simpelweg meer verkeersdeelnemers dan in andere maanden,’ zo verklaart Arnoud de hogere verkeersintensiteit.

Onoplettendheid

De mens zelf is van grote invloed op het ontstaan van ongevallen en dus ook de extra drukte in het verkeer. Door dagelijks aan het verkeer deel te nemen ervaart men de potentiële risico’s op de weg minder. Dit werkt onoplettendheid in de hand. Iedere prikkel die de alertheid kan vergroten is zeer waardevol. Als weggebruiker moet je je realiseren dat afwijkende weeromstandigheden (glad wegdek, regen, sneeuw) om grotere alertheid vragen. En dat geldt niet alleen voor automobilisten / motorrijders, maar ook voor fietsers en wandelaars.

Verkeersveiligheidscampagnes

Het is dan ook geen toeval dat er in november twee verkeersveiligheidscampagnes zijn. "Zet je licht aan" van de ANWB en "Laat je zien" van Veilig Verkeer Nederland. Ook campagnes tegen afleiding Mono en Sturen zonder Gluren van de ANWB, lopen deze maand gewoon door. Ook de SWOV (Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) en STAR (Smart Traffic Accident Reporting) geven aan dat november een slechte maand is voor verkeersveiligheid met meer schade en ongevallen. 

Filezwaarte 13% gestegen

Tot nu toe is 2019 al een slecht filejaar. Ten opzichte van vorig jaar zijn de files met 13 procent toegenomen. De vooruitzichten voor november stemmen dan ook niet vrolijk. De beste remedie is natuurlijk de spits zoveel mogelijk te vermijden, maar Broekhuis is realistisch: ‘niemand staat voor zijn of haar lol in de file, dus ik ga er vanuit dat de meeste filerijders geen goed alternatief hebben.’ Dat wil niet zeggen dat we helemaal niks kunnen doen. Broekhuis: ‘elkaar een beetje de ruimte geven bij het in- en uitvoegen en niet te veel onnodig van baan wisselen komt de doorstroming ten goede. Probeer ook zo constant mogelijk te rijden en niet te veel dat rempedaal te gebruiken.

Onderweg-app

Check voor vertrek ook je route, bijvoorbeeld met onze ANWB Onderweg-app. In de app kun je, naast het bekijken van de actuele verkeersinformatie in de filelijst en filekaart, bijvoorbeeld ook een ANWB File Alert instellen waarmee je vooraf een seintje krijgt als er file staat op jouw route. En als het echt muurvast staat is thuiswerken de beste optie. Meer tips om files te vermijden vind je hier.’

Wil je nooit meer in de file staan?

De files worden steeds langer. Je reistijd daarmee ook. Maar niet als je, mits je woon-werkafstand het toelaat, de (elektrische) fiets pakt. Word baas over je eigen tijd en fiets fluitend naar je werk. Ontdek de voordelen van een elektrische fiets leasen