Zó vermijd je files

6 tips van ANWB filelezer Rene Passet

De dagen korter, de files langer: het najaar komt er weer aan. Geniet van de toch al korte dag en ga niet onnodig in de file staan. ANWB filelezer Rene Passet geeft 5 tips plus 1 SUPERTIP: zó ontloop je de files zo veel mogelijk.  

Tip 1: Ga voorbereid op weg

Kijk of luister naar de actuele situatie op de weg. Klinkt dat vanzelfsprekend? Uit onderzoek blijkt dat veel automobilisten zonder enige voorkennis in de auto stappen. Terwijl je de files kunt omzeilen als je weet waar ze staan. Kijk op ANWB.nl/verkeer, de ANWB Onderweg app, en Twitter (@ANWBVerkeer). Luister onderweg naar de radio.

Tip 2: Rij buiten de spits om

De ergste files tref je tussen 07:00 tot 09:30 en 16:30 tot 19:00 uur. Vertrek een uurtje eerder of later als dat kan. Ga eerst thuiswerken. Of doe je boodschappen en rij daarna pas naar huis.

Tip 3: Laat de auto staan

Déze filelezer staat zelden in de file. Simpelweg omdat ik mijn auto jaren geleden heb verkocht. Ik gebruik nu leenauto’s, de trein en de OV-fiets. Vooral die laatste is een uitkomst. Ze staan overal in het land bij treinstations op je te wachten en geven je een hoop vrijheid op weg naar je eindbestemming.

Tip 4: Voeg soepel in

Gooi je auto niet plotsklaps naar links of naar rechts aan het begin of aan het einde van de in- of uitvoegstrook. Doordat andere auto’s dan moeten remmen ontstaat een schokgolf. Die is soms kilometers terug nog merkbaar op de weg: de zogenoemde spookfile. Rij met gepaste snelheid mee met het verkeer op de rijstrook waar je wilt invoegen. Voeg dan soepel in. Benut de in- en uitvoegstrook zo goed mogelijk.

Alle 'Ins en outs' over in en uitvoegen

Tip 5: Blijf op dezelfde rijstrook

Vergelijk het met de rij voor de kassa: als je van rij wisselt, zul je zien dat de rij waar je eerst stond toch ineens veel sneller gaat. Een ongrijpbaar fenomeen, maar zo werkt het in de file ook. De linkerrijstrook lijkt sneller, maar is vaak ook veel onrustiger. Daardoor loopt de linkerstrook vaak als eerste vast en is de kans op kop-staartbotsingen daar groter. Van rijstrook wisselen is sowieso riskant. Denk ook aan de motorrijders die tussen de files door mogen rijden.

Rene's SUPERTIP!

Zorg voor alternatieve routes

En daarmee bedoel ik niet de in- en uitvoegstrook van tankstations en parkeerplaatsen... Zoek échte alternatieve routes. Zodat je snel kunt schakelen naar plan B of C als er een file staat. Met de gratis ANWB Onderweg app kun je voor je dagelijkse, maar ook voor je tweede en misschien derde routekeuze een file alert instellen. Zo weet je, voor je vertrekt(!), welke route je het best kunt nemen. Superhandig!

En zo stel je een file alert in

  • Staat de ANWB Onderweg app nog niet op je smartphone? Download hem dan, gratis en voor niets.
  • Maak een account aan, als je die nog niet hebt (gratis: anwb.nl/mijnanwb). Daarmee kun je routes opslaan.
  • Stel je favoriete route in, voor de heen- én de terugweg.
  • Geef de dagen en de tijd op waarvoor je een alert zou willen ontvangen.
  • Doe datzelfde ook voor je alternatieve routes, zowel voor de heen- als  terugweg.

Als er een vertraging is op één van jouw routes stuurt de app je een melding.