Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Europese gehandicaptenparkeerkaart

Als je in Nederland een gehandicaptenparkeerkaart aanvraagt, krijg je automatisch een Europese gehandicaptenparkeerkaart (EU-parkeerkaart). Met deze EU-parkeerkaart kun je parkeren op gehandicaptenparkeerplaatsen in de meeste landen van de Europese Unie (EU).

Regels per land

Bijna alle EU-landen en IJsland, Noorwegen, Zwitserland en Liechtenstein erkennen de EU-parkeerkaart. De bezitters van de EU-parkeerkaart die naar die landen reizen, hoeven dus geen aparte buitenlandse parkeerkaart aan te schaffen. Wel kunnen de voorwaarden om in aanmerking te komen voor zo’n kaart én de voorrechten die eraan verbonden zijn, verschillen per land.

De regels zijn per land te bekijken op de website van de FIA (Internationale Federatie van nationale Autoclubs). Ook is op de website van de Europese Unie informatie per land te vinden. De informatie is in het Engels.

Leg de folder op het dashboard

Op de website van de Europese Unie is een folder te vinden die men kan downloaden en printen. Er staat daar in diverse talen dat de parkeerkaart voldoet aan de Europese regelgeving en dat u gerechtigd bent om te parkeren in gebieden waar faciliteiten voor gehandicapten gelden. Leg de geprinte folder naast de EU-parkeerkaart op het dashboard. De parkeerwachter of politieagent is dan op de hoogte.

Tip: voorkom diefstal van de parkeerkaart uit het voertuig met een kaartkluis.

Wat vindt de ANWB

De EU-parkeerkaart voor mensen met een handicap kan op een aantal punten worden verbeterd. Landen die het model nog niet hebben, zouden dit moeten adopteren. De informatie over voorrechten in verschillende landen moet beter en de kennis bij parkeerhandhavers van buitenlandse parkeerkaarten en de toelichting kan beter. Overwogen moet worden om in plaats van een kaart een registratie in het kentekenregister op te nemen dat voor EU-autoriteiten eenvoudig opvraagbaar is.
Deze wensen heeft de ANWB bij de Europese Unie kenbaar gemaakt.
(Standpunt ANWB Belangenbehartiging d.d. 25-05-2023)

Meer informatie:

ANWB Parkeren 

Met ANWB Parkeren kun je eenvoudig parkeren met je mobiel. En je vindt goedkope parkeerplaatsen in de buurt!

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen. Nu met 10% korting op Wegenwacht Europa Standaard.

Veiligheidsartikelen 

Heb jij deze artikelen al in de auto liggen? Van gevarendriehoek tot noodhamer. Shop ze hier!