Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Eén app voor al je reizen

Mobiliteit als Dienst

Met één app je reis plannen, boeken en betalen. Het kan straks! Met welke combinatie van vervoermiddelen je ook reist, de nieuwe dienst Mobiliteit als Dienst zorgt ervoor dat je de beste keuze maakt hoe en waarmee je reist.

Er zijn veel meer vervoersmogelijkheden dan alleen je eigen auto of eigen fiets. Maar welke mogelijkheden er zijn om op je bestemming te komen, is niet altijd duidelijk. En al die verschillende vervoersaanbieders en apps maken het niet makkelijker. Al gauw wordt dan gekozen voor het gemak van de eigen auto. Maar verkeersopstoppingen en files kosten enorm veel geld en ergernis. Veel reizigers willen een keuze hebben, omdat lang niet altijd de auto de beste oplossing is. Van groot belang dus dat we oplossingen bedenken voor de groeiende mobiliteitsvraag. 

Drempelloos reizen

Een veelbelovende oplossing is Mobiliteit als Dienst (Mobility as a Service). Dat is een dienst voor reizigers waarbij alle vormen van vervoer die beschikbaar zijn (inclusief een eigen auto) worden meegenomen. Talloze aanbieders van vervoermiddelen bieden door heel Nederland vervoersdiensten aan. Dat zijn aanbieders van trein, bus, tram en metro, huurauto’s, deelauto’s, deelfietsen en -scooters, taxidiensten en andere vormen van mobiliteit. Mobiliteit als Dienst rijgt al die vormen van vervoer aan elkaar, zonder een groot aantal apps te moeten gebruiken, dus met zo min mogelijk gedoe.

Zorgeloos en relaxt

De gebruiker van Mobiliteit als Dienst krijgt een app op zijn telefoon waarmee hij elke reis met een combinatie van verschillende vervoermiddelen kan regelen en betalen. Of je nu een reis van 2, 20 of 200 kilometer wilt maken, de app rekent precies uit welke combinaties van vervoermiddelen voor jou gunstig zijn. Je geeft zelf aan welke combinatie en welk vervoermiddel je wel of niet wilt gebruiken en of je vooral snel, comfortabel, goedkoop of duurzaam wilt reizen. En als je bijvoorbeeld niet met de eigen auto een drukke stad in wilt, maar het wel fijn vindt om de reis deels met eigen vervoer te doen, kan dat ook. Waar het om gaat, is dat de reiziger zelf kiest en zorgeloos en zo prettig mogelijk zijn bestemming bereikt.

Iedereen winnaar

Plannen, boeken en betalen zijn in Mobiliteit als Dienst gekoppeld, je hebt er bijna geen omkijken naar. Het systeem schotelt je verschillende kant-en-klare reisschema’s voor en laat zien wat de reiskosten zijn. Jij kiest zelf welk schema je volgt. Als er tijdens je reis iets verandert in de verkeerssituatie onderweg, reikt de app je opties voor aanpassing aan. De kans is groot dat je sneller op de plaats van bestemming bent. De maatschappelijke effecten zullen ook groot zijn: betere doorstroming en bereikbaarheid, minder luchtvervuiling en milieuschade, meer veiligheid en leefkwaliteit in de woonomgeving.

Testen en verbeteren

In veel steden in Nederland en in Europa worden pilots georganiseerd om dit nieuwe reisadvies- en boekingssysteem te perfectioneren en in de eigen omgeving te testen.

E-bike vergelijker 

Vergelijk e-bikes en vind met handige zoekcriteria de elektrische fiets die bij jou past.

met extravoordeel
ANWB Visa Card 

Nu het eerste jaar 50% korting op de ANWB Visa Gold Card

Alles voor de fiets 

Bekijk hier het volledige aanbod fietsverlichting, sloten, fietstassen, helmen en nog veel meer!

Fietshelm kopen? 

Ontdek de hele collectie in de ANWB (Web)Winkel.