Tips Bilbao en Baskenland

Noord-Spanje heeft topmusea, heerlijke Rioja, tongstrelende pintxos, een prachtig ruwe kust en bruisende steden als Bilbao, Vitoria-Gasteiz en San Sebastián. Hier lees je wat je zeker niet moet overslaan tijdens een rondreis door Baskenland.

Bezoek het Guggenheim

Ooit was Bilbao een sombere stad met verouderde staalindustrie en een verwaarloosde haven. In de jaren 90 is flink geïnvesteerd in de stadswijken en de metro en de tram, maar ook in een gewaagd project: het Guggenheim. Bilbao leefde enorm op en het Guggenheim met haar opvallende design en een tentoonstellingsoppervlakte van 11.000 vierkante meter is nu een inspirerende trekpleister voor miljoenen toeristen.

Pintxos in stijl

Het middeleeuwse gedeelte van Bilbao heet Casco Viejo, een levendige wijk met smalle straatjes, moderne winkels en traditionele barretjes. Zwervend door de stegen loop je zomaar het Plaza Nueva op, een imposant neoklassiek plein uit 1821. Een mix van toeristen en locals verdringt zich hier rond de taverna’s, waar een rijke keuze is uit smakelijk geëtaleerde pinxtos, de beroemde Baskische variant van tapas. Tip: bij vlak treinstation Bilbao-Abando vind je Cafe Iruna, een prachtige oude bar vol tegelversieringen. Hier eet je pintxos in stijl.

Kust Baskenland

Vanuit Bilbao kom je in 20 minuten met de bus of metro bij Getxo, een vissersdorpje op de rotskust. Hier kun je terecht voor heerlijke verse vis of gewoon om even lekker uit te waaien. Noordelijk van Getxo, op een klein uur rijden (of 40 minuten met de bus vanuit Bilbao), ligt een indrukwekkende kasteelrots met de naam San Juan Gaztelugatxe. Na 241 traptreden klauteren kom je bij een bedevaartsoord uit de 10de eeuw. De beloning? Een schitterend uitzicht over de wilde kustlijn.

Surfdorp Mundaka

Weer een half uur verder noordwaarts kom je bij het sfeervolle surfdorp Mundaka. De rivier die hier in zee stroomt, zorgt voor unieke omstandigheden en trekt surfdudes en -babes van over de hele wereld aan. Vanaf Mundaka kom je na een kleine anderhalf uur rijden in San Sebastian, een populaire badplaats en dé gastronomische hoofdstad van Baskenland. Hier zijn ongekend veel sterrenrestaurants, steegjes vol pintxos barretjes en chique winkelstraten. Vlak boven San Sebastian ligt Pasai Donibane, een minder bekend authentiek vissersdorpje, dat zeker de moeite waard is.

La Rioja

Wie de moeite neemt om het binnenland in te rijden komt in een kleine 2 uur in Logroño, de hoofdstad van La Rioja. Wandel door het historisch centrum en plof neer bij het centrale plein waar het bruist van de gezelligheid. In de rest van de stad zie je veel kleine terrasjes op de stoep waar de inwoners 's avonds in hun mooiste avondkledij zitten te borrelen.

Schapenhersenen

In en rond het plaatsje Haro, op 40 minuten rijden van Logroño, zijn veel leuke kleine Rioja-wijnboeren waar de deuren meestal wijd open staan voor bezoekers. Tip: in Restaurante Terete in Haro eet je heerlijke lamsbout uit de oven. Locals smullen hier ook van gebakken schapenhersenen. Achter het restaurant zit een wijnfabriek met kelders en dat komt goed uit, want lam met rioja is een gouden combi. Breng op de terugweg van Logrono naar Bilbao zeker een bezoek aan Vitoria-Gasteiz, een grote provincieplaats met een prachtig oud centrum. Wandel langs de muurschilderingen en kom met een hapje en een drankje tot rust op het oude stadsplein.

Praktisch

Via ANWB regel je bij Sunny Cars je autohuur tegen aantrekkelijke tarieven. Op zoek naar een handige reisgids? ANWB Extra reisgids Bilbao heeft een uitneembare kaart en beschrijft 15 inspirerende bezienswaardigheden. Bij Pharos vind je ook verschillende rondreistips.

Speciaal voor jou geselecteerd