Deze site ondersteunt de browser Internet Explorer niet meer. Wij raden aan om Microsoft Edge of Chrome te gebruiken.

Naar artikel

Je telefoon kwijt op vakantie, en nu?

De ANWB Alarmcentrale is er maar druk mee: reizigers die tijdens hun vakantie in de problemen komen omdat hun telefoon stuk of zoek is. Je bent dan vaak niet alleen je telefoonnummers kwijt, maar ook belangrijke reisgegevens. En hoe zit het met bijvoorbeeld de toegang tot je bankieren-app? Wat handige tips op een rij bij het verlies van smartphone of tablet.

Hoewel de Alarmcentrale vakantiegangers graag uit de brand helpt bij pech op vakantie, is het voor ons lastig om te helpen bij het verlies van je mobiele telefoon. Een goede voorbereiding is het halve werk. Schrijf, voordat je weggaat, de belangrijkste nummers op, bijvoorbeeld die van je provider, van de thuisblijvers en die van je bank. Gewoon op de ouderwetse manier, met pen en papier. Dan kun je in ieder geval direct je toestel laten blokkeren, zodat er niet mee gebeld wordt vanuit het buitenland en kun je het thuisfront informeren dat alles in orde is. De boekingsgegevens van je reis kun je uitprinten of zorg ervoor dat je ze in je mailbox hebt, zodat je ze digitaal kunt raadplegen.

Beveiligen met een pincode

Sowieso nuttig, en dus niet alleen op vakantie, is het beveiligen van je toestel met een pincode (en dan niet 1234 of 0000...). Dan heeft de 'eerlijke vinder' van je telefoon niet direct toegang tot je persoonlijke gegevens, bankzaken, e-mail, etc.

Op afstand lokaliseren, blokkeren of wissen

Het is mogelijk om op afstand je toestel te lokaliseren, te blokkeren en zelfs te wissen. Je moet dan wel over een pc/laptop met internet beschikken. De ervaring van een van onze leden: 'Bij het verlaten van de camping had ik mijn telefoon op het dak van de auto laten liggen. Dankzij de 'Find my iPhone'-functie vond ik mijn toestel, flink beschadigd maar werkend, terug op de oprit van de snelweg.'

Hoe je je telefoon op afstand kunt blokkeren of wissen, verschilt per toestel:

Instructie voor Apple-toestellen
Instructie voor Android-toestellen
Instructie voor Windows-toestellen

Je mobiele telefoon en de verzekering?

Je hebt je telefoon geblokkeerd, je gegevens zijn gewist. Maar wordt de geleden schade dan vergoed? In de meeste gevallen valt het verlies of diefstal van je telefoon onder je reisverzekering. Vraag dit na bij je verzekeraar en neem direct contact met ze op wanneer je je telefoon kwijt bent.

Heb jij nog goede tips?

Misschien is het je wel eens overkomen dat je je telefoon bent kwijtgeraakt op vakantie. Wat heb je toen gedaan en heb je nog goede tips voor andere vakantiegangers? We zijn benieuwd naar jouw ervaringen. Laat ze hieronder achter!

Misschien vind je dit ook interessant:

Veilig WiFi in het buitenland
De leukste reisapps

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop alles voor je vakantie
Shop nu

Shop alles voor je vakantie

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.
Pechhulp in het buitenland
vanaf7,95per maand

Pechhulp in het buitenland

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.
ANWB Reisverzekering
Nu15%korting

ANWB Reisverzekering

Met de doorlopende reisverzekering van de ANWB kun je erop vertrouwen dat alles écht goed geregeld is.
ANWB Creditcard
vanaf16.-per jaar

ANWB Creditcard

Nu goed voorbereiden, om straks weer heerlijk op vakantie te gaan. Vergeet niet op tijd de ANWB Creditcard aan te vragen.