16-daagse groepsrondreis Beste van de Zuid-Afrikaanse Kaap
Ervaar de hoogtepunten van de Kaap! Zo proef je de lekkerste wijnen in Stellenbosch, speur je naar de Big Five in meerdere wildparken en beleef je kosmopolitisch Kaapstad. Onze Afrikaans/Nederlandssprekende reisleiders laten je kennismaken met bekende en onbekende hoogtepunten!
beleef de hoogtepunten van de Kaap
speur naar de Big Five in onder meer Addo Elephant NP
verblijf in uitstekende hotels en sfeervolle lodges
Kenmerken van de reis Natuur: 4/5 Strand: 3/5 Cultuur: 3/5 Reisintensiteit: 3/5
Rondreis
Zuid-Afrika heeft zoveel moois te bieden dat je er met gemak maanden rond kunt reizen. Heb je minder tijd en wil je op een comfortabele manier de unieke Zuid-Afrikaanse beleving proeven? Kies dan voor deze, door onze reizigers hoog gewaardeerde, rondreis langs de hoogtepunten van de Kaapregio.
Naast de Tafelberg, de ruige kustlijnen met de meest exotische bloemsoorten en meerdere gamedrives waarin we op zoek gaan naar de Big Five, laten wij je ook minder bekende plekjes zien. Wat te denken van Chapmans Peak waar de steile kustlijn recht de Atlantische Oceaan induikt? Of Boulders Beach, waar duizenden pinguïns over het witte strand paraderen? Met een beetje geluk zien we zelfs walvissen.
Deze rondreis brengt je naar het hart van Zuid-Afrika!
Heerlijke hotels en unieke lodges Ontspannen en genieten, dat is waar het bij deze reis om gaat. Door het prettige reistempo en korte afstanden beleef je Zuid-Afrika op een manier zoals alleen Zuid-Afrikanen dat kunnen. We beginnen bijvoorbeeld midden in hét wijngebied van Zuid-Afrika en overnachten hier te midden van de wijnvelden. Onze ervaren chauffeurs brengen ons iedere dag veilig met een comfortabele bus naar onze zorgvuldig geselecteerde hotels en bijzondere lodges.
Veel inclusief De entreegelden voor de belangrijkste bezienswaardigheden - waaronder een stadswandeling door Stellenbosch met wijnproeverij en twee gamedrives in een open 4WD - zijn opgenomen in de prijs zodat je niet voor onverwachte kosten komt te staan.
Deskundige reisleiders die het echte Zuid-Afrika kennen Tijdens deze complete rondreis vertellen onze ervaren Nederlands-/Afrikaanssprekende reisleiders met passie over dit cultureel diverse en gastvrije land, vol contrasten en met een bewogen geschiedenis. Onze reisleiders hebben hun wortels in Zuid-Afrika en kunnen als geen ander vertellen over hun land!
Verlengen Je kunt jouw reis per nacht verlengen in Kaapstad.
Groepsgrootte
Minimaal 10 / maximaal 36 deelnemers
Minimumleeftijd: 12 jaar
Verblijf
Zorgeloos overnachten
Tijdens deze rondreis ben je verzekerd van een verblijf in goede en zorgvuldig geselecteerde accommodaties, veelal centraal gelegen (en waar mogelijk) kleinschalige drie- en viersterrenhotels, vaak met zwembad of juist een verblijf op een bijzondere locatie. We hebben alvast nuttige informatie over de sfeer, ligging en faciliteiten op een rijtje gezet. De getoonde accommodaties voor deze rondreis zijn onder voorbehoud. Je verblijft mogelijk in een gelijkwaardig alternatief. Bij de reisbescheiden ontvang je de definitieve hotellijst.
Reisprogramma
Dit reisprogramma is gebaseerd op de standaardreis. Mogelijke wijzigingen, verlengingen en extra opties worden hier niet weergegeven.
Dag 1
Amsterdam - Kaapstad
Het is zover! We vertrekken vanaf Schiphol naar Kaapstad voor onze rondreis door de prachtige Kaapregio. Morgen arriveren we in Zuid-Afrika.
Bij aankomst in Kaapstad word je verwelkomd door de reisleider die ons meeneemt naar de wijnregio.
Aankomst in Zuid-Afrika Na aankomst op de luchthaven maak je kennis met de reisleider en met de bus rijden we naar ons verblijf midden in de Kaapse wijnlanden. Eenmaal geïnstalleerd lijkt het al dagen geleden dat we vanaf Schiphol zijn vertrokken!
Het grote genieten gaat nu echt beginnen! Vandaag maken we kennis met het Zuid-Afrikaanse wijngebied.
Wijnproeven We wandelen door Stellenbosch en de historische Kaap-Hollandse architectuur springt gelijk in het oog. Via Dorpstraat lopen we naar 'Oom Samie se Winkel', een winkel uit de Victoriaanse tijd waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan.
Stellenbosch ligt midden in het vruchtbare wijngebied. Zover het oog reikt strekken kaarsrechte wijnranken zich uit en onder dat frisgroene gebladerte groeien grote trossen met rijpe druiven die lokaal gebotteld worden tot enkele van de prijswinnende wijnen waar de streek bekend om staat. We bezoeken een traditionele wijnboerderij, waarbij een proeverij uiteraard niet mag ontbreken!
‘s Middags bezoeken we het eeuwenoude dorp Paarl. Dit dorp ontleent haar naam aan de glimmende, granietrotsen die het dorp omgeven en door de Europese kolonisten ‘parels’ werden genoemd. We bezoeken het Afrikaans Taal monument. Dit monument werd in 1975 opgericht ter viering van het 50-jarige jubileum van het Afrikaans als zelfstandige taal. Daarvoor was de schrijftaal geheel gebaseerd op het Nederlands.
Via Cape Agulhas, het meest zuidelijke puntje van Afrika, reizen we naar Albertinia. Onder begeleiding van een ranger maken we een gamedrive in een open 4WD.
Het meest zuidelijke puntje van Afrika Via Cape Agulhas, het meest zuidelijkste puntje van het Afrikaanse continent, rijden we naar Albertinia waar we in de middag aankomen. Vaak wordt overigens onterecht gedacht dat Kaap de Goede Hoop het meest zuidelijke puntje is, maar dat is onjuist. Kaap de Goede Hoop is het meest zuidwestelijke punt, maar Cape Agulhas ligt écht zuidelijker.
Walvissen spotten Reis je tussen juli en november? Dan is de kans groot dat de baai voor Hermanus gevuld is met walvissen. We rijden via Hermanus naar Albertinia, zodat je een glimp kunt opvangen van deze gigantische zoogdieren.
Eerste safari Samen met een professionele ranger maken we een gamedrive in een open 4WD op zoek naar neushoorns, cheeta’s, buffels, giraffes, bontebok en nog veel meer! We nemen je mee naar een uniek plekje om onder het genot van een drankje te genieten van de Afrikaanse zonsondergang. ’s Avonds is een heerlijk diner in de schitterend gelegen lodge inbegrepen.
Bij het krieken van de dag maken we een tweede gamedrive. Daarna rijden we naar Knysna, de parel van de Tuinroute.
Op safari bij ochtendgloren Vroeg uit de veren is meestal niet leuk, maar vandaag krijg je er geen spijt van! Nog vóór het ontbijt maken we een onvergetelijke gamedrive. Rond deze tijd worden de dieren wakker en actief, waardoor we een goede kans hebben veel te zien!
Na de gamedrive genieten we van een uitgebreid ontbijtbuffet. Voordat we vertrekken brengen we nog een bezoek aan het bijzondere reptielencentrum. Hierna wordt het tijd om afscheid te nemen van deze geweldige plek en door te reizen naar de volgende, Knysna.
De Tuinroute Via Mosselbaai en Wilderness rijden we naar Knysna. In Mosselbaai maken we een stop bij het Diaz Museum waar ook de 'Old Post Office Tree' staat (optioneel). Gedurende de VOC-tijd stopten de zeelieden die op weg waren naar het Verre Oosten in deze grote boom hun post, zodat de schepen die op de terugweg waren naar Nederland de post weer mee konden nemen.
‘s Ochtends laat de reisleider ons kennismaken met de parel van de Tuinroute. De middag is ter vrije besteding.
Knysna
In de ochtend maken we een korte stadstour door Knysna, zodat je daarna goed de weg weet te vinden naar leuke winkeltjes en gezellige terrasjes. Deze levendige toeristenplaats ligt aan een helderblauwe een lagune en is tot ver buiten de landsgrenzen bekend om de zeer smakelijke oesters die hier gevangen worden. We hebben hier de rest van de dag vrij om heerlijk rond te lopen en een boek te lezen.
Featherbed Nature Reserve Verkies je liever een actiever programma? Kies dan voor het maken van een excursie naar het Featherbed Nature Reserve. Met de boot gaan we over de lagune om vervolgens met een 4WD naar boven te gaan voor werkelijk prachtige uitzichten over de oceaan, de lagune en Knysna. Je kunt met de 4WD weer naar beneden of met de gids teruglopen. Onderweg vertelt de gids ons alles over dit gebied en de vogels en antilopen die we tegenkomen.
De beroemde Tuinroute staat garant voor uitzichten op spectaculaire rotskliffen, diepgroene bossen en witte zandstranden.
De Tuinroute Soms wordt ten onrechte gedacht dat de Tuinroute haar naam ontleent aan fraai aangelegde tuinen; niets is minder waard. Spectaculaire rotskliffen, diepgroene bossen en verscholen witte zandstranden zijn kenmerkend voor deze ruige streek. Dit zijn de groene longen van Zuid-Afrika en één van de meest geliefde reisbestemmingen in het land.
We maken een wandeling in Tsitsikamma National Park. We wandelen over een spectaculaire hangbrug over de kolkende Stormsrivier die hier in zee uitmondt. Een hoogtepunt van de dag!
Verblijf aan Indische Oceaan In de middag komen we aan in Cape St. Francis. We verblijven op een comfortabel resort direct gelegen aan de warme Indische Oceaan. Morgen verkennen we de omgeving!
We verkennen het kleinschalige Cape St. Francis. Zo zien we onder meer de lokale school, vuurtoren en het township.
Cape St. Francis Cape St. Francis staat bekend om haar mooie stranden en surflocaties. Je kunt hier vooral heerlijk ontspannen, maar ook een bezoek brengen aan de vuurtoren en de naastgelegen lokale school. De vuurtoren stamt uit 1878 en is ontworpen door dezelfde ingenieur die ook veel gebouwen op Robben eiland op zijn naam heeft staan. De lichtintensiteit van de vuurtoren is dankzij de moderne techniek toegenomen van een sterkte van 15.000 kaarsen naar een sterkte van 2.750.000 kaarsen.
Samen met de gids brengen we ook een bezoek aan de kleine township van Cape St. Francis. Hier bezoeken we een project dat geïnitieerd is door de inwoners en ze voorziet in hun levensonderhoud.
Voordat we aankomen in ons hotel nabij het Addo Elephant National Park, bezoeken Port Elizabeth, ook wel de ‘friendly city’ genoemd.
Port Elizabeth Na het ontbijt gaan we naar Port Elizabeth ook wel de ‘friendly city’ genoemd. Hier maken een korte stadstour. We rijden langs het strand, de haven en de oude stad met vele historische gebouwen. Port Elizabeth is gesticht door de Engelsen en dat is te zien aan de vele Victoriaanse en Edwardiaanse architectuur.
Addo Elephant National Park Laat in de middag komen we aan in ons hotel in Addo, vlakbij het Addo Elephant National Park. Morgen gaan we op safari in dit park, dat ooit is opgericht ter bescherming van de laatste olifanten in het zuiden van Zuid-Afrika. Vandaag de dag lopen hier weer honderden van deze grijze dikhuiden over de vlakten.
Vandaag gaan we op zoek naar het grote wild in Addo Elephant National Park. We maken een gamedrive in onze eigen bus onder begeleiding van de reisleider.
Addo Elephant National Park Het park is in 1931 opgericht om de nog slechts 16 olifanten te beschermen die nog in dit gebied leefden. Vandaag de dag biedt het park een leefomgeving voor 550 olifanten, maar ook leeuwen, buffels, neushoorns, luipaarden, zebra’s en giraffes komen hier voor.
Met onze eigen bus maken we een gamedrive door het park en de reisleider vertelt alles over de wild- en vogelsoorten die we onderweg tegenkomen.
Het is ook mogelijk om een gamedrive te maken met een 4WD (optioneel).
Oudtshoorn is het centrum van de struisvogelteelt en wordt dan ook wel de struisvogelhoofdstad van de wereld genoemd.
Oudtshoorn Oudtshoorn ligt in de halfwoestijn Kleine Karoo en dit koloniale dorp is het centrum van de struisvogelteelt. Het dorp wordt omgeven door kilometers aan boerderijen met honderduizenden struisvogels.
Struisvogelboerderij In de ochtend bezoeken we een struisvogelboerderij en komen we alles te weten over deze grootste vogel op aarde. Zo leer je dat de eieren heel erg sterk zijn en dat één struisvogelei gelijk staat aan wel dertig kippeneieren.
's Middags heb je de mogelijkheid om de bezienswaardigheden langs de Swartbergpas te bewonderen (optioneel).
Vandaag reizen we via de langste wijnroute ter wereld, de R62, van Oudtshoorn naar Kaapstad.
Grotten in Oudtshoorn Vanmorgen hebben we de mogelijkheid om de bekende Cango grotten te bezoeken (optioneel). Deze schitterende druipsteengrotten, met een verzameling rotstekeningen en -gravures van de San zijn een lust voor het oog.
Vervolgens rijden we via de schilderachtige Route 62, dwars door het glooiende wijnlandschap naar Kaapstad. Deze beroemde wijnroute kronkelt door een sereen landschap met heuvels, grillige torenhoge, scherpe bergpassen en romantische dorpjes tussen Oudtshoorn en Kaapstad.
Aan het einde van de middag arriveren we in Kaapstad, de Moederstad.
✓ stadstour en -wandeling Kaapstad
✓ Kaapse schiereiland
We verkennen Kaapstad en de ongerepte natuur op het schiereiland.
Kaapstad
Kaapstad is veelzijdig en prachtig! De komende dagen gaan we er te voet en per bus op uit om zoveel mogelijk van Kaapstad en zijn prachtige omgeving te zien. We beginnen dag 13 met een stadstour en -wandeling in Kaapstad en in de middag strijken we neer bij het Victoria & Alfred Waterfront, waar we naar hartenlust kunnen winkelen, op het terras een wijntje drinken of het Two Oceans Aquarium bezoeken.
Er blijft er voldoende tijd over om met de kabelbaan naar de top van de Tafelberg te gaan (optioneel).
Op dag 14 verkennen we ook het Kaapse schiereiland. In Houtbaai is er gelegenheid om een boottochtje te maken naar Duikereiland met zijn grote zeeleeuwenkolonie (optioneel). In het Kaap de Goede Hoop natuurreservaat tikken we het Kaappunt aan en bij Simon’s Town zien we Afrikaanse pinguïns op Boulders Beach rond waggelen.
Je hebt vandaag nog de mogelijkheid een optionele excursie te maken naar Robbeneiland voordat we in de middag ons opmaken voor de terugreis.
Robbeneiland
Al in de 17de eeuw maakte de VOC van het kleine eilandje voor de kust van Kaapstad een strafkolonie en in de eeuwen die volgden hebben hier vele gevangenen hun straf uitgezeten. De meest bekende gevangene op het eiland was Nelson Mandela, die hier het grootste deel van zijn gevangenisstraf heeft uitgezeten. Per boot vaar je vanuit het V&A Waterfront naar het eiland, waar een oud-gevangene je rondleidt en alles vertelt over de gevangenis en haar geschiedenis.
Wie geen bezoek wil brengen aan Robbeneiland heeft de tijd om op eigen gelegenheid verder kennis te maken met de binnenstad.
Aan het eind van de dag vertrekken we naar de luchthaven van Kaapstad voor onze vlucht naar Amsterdam.
In de loop van de ochtend komen we aan in Amsterdam, einde van een fantastische reis!
Let op:
Door technische en/of organisatorische redenen kan van de route en/of volgorde van de rondreis worden afgeweken. De reisbescheiden ontvang je circa 7 dagen voor vertrek.
Tijdens het boeken van jouw reis zie je of het mogelijk is om extra's toe te voegen. Dit is afhankelijk van de beschikbaarheid tijdens jouw reis.
Business Class
Hoofdsteun, extra verstelbare rugleuning en beensteun
Inclusief maaltijden en snacks
Persoonlijk entertainment systeem & WiFi aan boord
Economy Class
Standaard beenruimte & verstelbare rugleuning
Persoonlijk entertainment systeem & WiFi aan boord
Inclusief maaltijden
Over Emirates
Emirates is de officiële internationale luchtvaartmaatschappij van de Verenigde Arabische Emiraten. De maatschappij werd in 1985 opgericht door de regering en maakte haar eerste regionale vluchten vanuit Dubai. Als volledige staatsmaatschappij zijn zij sindsdien uitgegroeid naar meer dan honderd bestemmingen in zestig landen over de hele wereld.
Dankzij het nieuwe entertainmentsysteem Ice heb je keuze uit meer dan 4.500 kanalen aan films en series. Er is een ruim assortiment aan muziek en je kunt zelfs je eigen afspeellijsten samenstellen. Ook is er wifi aan boord (€).
Geniet aan boord bovendien van allerlei creatieve, heerlijke maaltijden en drankjes. Uiteraard is alles inbegrepen!
De bemanning aan boord bestaat uit jonge professionals van meer dan 130 nationaliteiten, die meer dan zestig talen spreken. Het team doet er alles aan om je vlucht tot iets bijzonders te maken.
Goed om te weten
De cabinevrijdom voor economy class is als volgt:
- 7 kg handbagage
- De afmetingen van handbagage mogen niet groter zijn dan 55 x 38 x 22 cm
Je krijgt altijd een maaltijd met meerdere gangen in economy class. Geniet van een hoofdgerecht met vers fruit of een salade, crackers en kaas, en een zoete traktatie van de dag. Je kunt je maaltijd ook combineren met een selectie gratis vruchtensap, frisdrank, wijn, bier en sterkedrank.
Heb je speciale dieetwensen? Je kun deze kenbaar maken aan ons door dit te vermelden in het opmerkingenveld tijdens boeking of na boeking ons een een e-mail te sturen met jouw specifieke wensen.
Wil je verzekerd zijn van een bepaalde stoel of een stoel naast jouw reisgenoot, dan raden we je aan een stoelreservering te maken. De kosten voor stoelkeuze kunnen variëren per seizoen, route en bestemming. Dit is mogelijk vanaf 30 dagen tot 74 uur voor vertrek voor intercontinentale vluchten via de website van Emirates.
Heb je een individuele reis geboekt? Stoelreservering is mogelijk vanaf circa 30 dagen voor vertrek. Jouw boekingcode/PNR-nummer vind je terug in je persoonlijke pagina (die je aan kunt maken na boeking en waar alle gegevens van je boeking zijn opgeslagen).
Heb je een groepsreis geboekt? In dit geval is het niet mogelijk je eigen stoel te reserveren. Wij doen dit voor jou.
Wil je liever tijdens het online inchecken gratis een stoel uitkiezen? Houd er dan rekening mee dat de keuze beperkt is en je mogelijk niet naast elkaar kunt zitten.
Let op: ook als je stoelen hebt gereserveerd, dien je nog wel (online) in te checken! Je dient het online incheckproces te allen tijde volledig af te ronden.
Kleine letters: Emirates behoudt zich te allen tijde het recht voor de stoelreservering ongedaan te maken.
Op de website van Emirates kun je vanaf 48 uur tot 90 minuten voor vertrek online inchecken.
Na het invoeren van de boekingscode/PNR-nummer en je achternaam worden de juiste gegevens opgehaald. De rest wijst zich vanzelf.
Bent je online gecheckt? Ook dan moet je naar de check-in balie op de luchthaven voor het controleren van de huidige reisvereisten. Op de meeste luchthavens moet je 3 uur voor vertrek aanwezig zijn. Momenteel kan het op sommige luchthavens echter tot 6 uur duren, dus kijk op je ticket wat de beste tijd is om op de luchthaven aanwezig te zijn voor je reis.
Zorg dat je genoeg tijd hebt om je vertrekgate te bereiken.
Dowload na ontvangst van je boekingscode/PNR-nummer de Emirates App om de reis te beheren.
De check-in balie van Emirates bevindt zich op Schiphol in vertrekhal 3. Je kunt vanaf circa 3 uur voor vertrek inchecken. Onthoud dat je voor een probleemloze reis dient te beschikken over de juiste, geldige reisdocumenten, zoals paspoort, visa en vaccinatiebewijzen. We adviseren om op tijd aanwezig te zijn, omdat de balie op tijd zal sluiten. Voor het juiste nummer van de balie verwijzen we naar de informatieschermen in de hal.
Naast de check-in balies zijn er ook selfservice incheckpoorten. Hiermee vermijd je wachtrijen omdat je het inchecken helemaal zelf doet. Je print je je labels voor jouw koffer(s), ontvangt je instapkaart per e-mail en geeft je bagage af bij het afgiftepunt.
Wij bieden je de mogelijkheid om tijdens het boeken in het vrije tekstveld je voorkeur aan te geven voor een stoelenupgrade naar de businessclass. Dit is altijd op aanvraag.
Het is op het traject Amsterdam - Dubai niet mogelijk om te upgraden naar premium economy.
Excursies
Wil je nog meer genieten? Dat kan!
Je kunt je reis nog completer maken door te kiezen voor de onderstaande extra optie(s). Afhankelijk van het soort rondreis zijn de optionele excursies en/of excursiepakketten tijdens het boeken of ter plaatse vast te leggen.
Stellenbosch
1/2
Dineren op een wijnboerderij
ZAR 850 (circa 43 euro)
Toen de Franse hugenoten zich eind 17e eeuw in Zuid-Afrika vestigden, introduceerden zij de wijnbouw op het continent. Hun inspanning en kennis op dit gebied hebben van Zuid-Afrika één van ’s werelds grootste wijn-producerende landen gemaakt. In de valleien van de West-Kaap zorgen opgebonden wijnranken voor een idyllisch plaatje. Onder een fris, groen gebladerte hangen rijpe druiventrossen die zich dankbaar voeden met zonlicht totdat ze in de zomermaanden tijdens de oogstfeesten worden geplukt. Naast de prijswinnende wijnen, vind je in de streek ook het beste wat Zuid-Afrika op culinair vlak te bieden heeft. Vanavond kun je genieten van wijn en spijs in de onvergetelijke ambiance van een Kaap-Hollands wijnhuis!
Geniet van een culinaire ervaring op een wijndomein in de Kaapse wijnlanden. Laat u verwennen met een heerlijk driegangendiner, vergezeld van lokale wijnen, terwijl u uitkijkt over de glooiende wijngaarden en de bergen op de achtergrond. De rustige sfeer en het verfijnde eten maken dit een avond om nooit te vergeten. Retourvervoer per bus is inbegrepen, zodat u zorgeloos kunt genieten van deze gastronomische avond.
Meer informatie
Mosselbay
Dias Museum Complex
ZAR 100,- (circa € 6) per persoon.
Bartholomeu Dias was een Portugees ontdekkingsreiziger en de eerste Europeaan die Kaap de Goede Hoop rondde. Hij zette in 1488 voet aan land in het huidige Mossel Bay en had zonder te weten Kaap de Goede Hoop en het zuidelijkste punt van het continent, Kaap Agulhas, gepasseerd. In Mossel Bay is een museumcomplex naar hem vernoemd, waar onder meer een botanische tuin, aquarium en oude postboom te vinden zijn. De bekendste bezienswaardigheid is een levensgrote replica van het schip waarmee Dias zijn reis maakte.Meer informatie
Knysna
Featherbed Cruise
ZAR 970,- (circa € 51) p.p.
We maken we een cruise over de Knysna lagune met als eindbestemming het Featherbed Natuurpark, dat alleen bereikbaar is per boot. Bij het natuurgebied aangekomen, genieten we genieten van de idyllische omgeving. Onder begeleiding van een gids krijgen we meer te weten over de geschiedenis van dit bijzondere natuurreservaat. Meer informatie
Cape St. Francis
Boottocht over kanaal
ZAR 265,- (circa € 16) per persoon.
Het sfeervolle Cape St Francis is een verborgen parel. Slechts weinig toeristen bezoeken het stadje, maar onder de Zuid-Afrikanen is dit één van de meest geliefde vakantiebestemmingen in eigen land en velen hebben hier dan ook een tweede huis. De rietgedekte, witte huizen zijn door kanaaltjes aan elkaar verbonden en vanaf het water is dit mooie dorp dan ook goed te bekijken.Meer informatie
Dag op de Kromme Rivier
ZAR 1080,- (circa € 64) per persoon.
De Kromme Rivier meandert door de Oost-Kaap en mondt ter hoogte van Cape St Francis uit in de Indische Oceaan. De reisleider neemt ons mee op een boottocht over de rivier. Vanaf het dek spotten we een grote variatie aan vogels die zich in het oeverriet ophouden, maar ook antilopen laten zich vaak zien. We meren aan en gaan van boord in een natuurgebied, dat rijk is aan fynbos. We kunnen wandelen, kanoën of in alle stilte luisteren naar het geluid van de kabbelende rivier. Boven een knapperend vuur wordt tijdens een traditionele Zuid-Afrikaanse braai onze lunch bereid, alvorens we weer terugvaren naar Cape St Francis.Meer informatie
Addo
Game Drive Addo 4/5 uur
ZAR 1800 per persoon (exclusief ZAR 150 entree per persoon)
Per open 4WD maken we een gamedrive door het Addo National Park.Meer informatie
Oudtshoorn
Bezoek Cangogrotten
ZAR 215 (circa € 12,-) p.p.
De druipsteengrotten van Oudtshoorn zijn met name bekend vanwege de immens grote 'Van Zyl’s Hall'. Al sinds het eind van de 17e eeuw is dit een toeristenattractie en daarmee ook de oudste van Zuid-Afrika. Vroeger werden vanwege de geweldige akoestiek concerten gegeven tussen de reusachtige stalagmieten en stalactieten. Geniet van deze natuurlijke creaties tijdens een mystieke en wonderlijke rondleiding. Je kunt kiezen uit een avontuurlijke en normale tour. Bij de avontuurlijke tour moet je gedeeltelijk klimmend en kruipend door de grotten en doet tevens de zelfde wandeling als de normale groep. Voor mensen die last hebben van claustrofobie is de normale route aan te raden en ook zeker de moeite waard.Meer informatie
Excursie naar Swartberg
ZAR 880 (circa € 52,-) p.p.
We reizen naar de Swartberg Pass, één van de mooiste bergpassen ter wereld. Via steile haarspeldbochten bereiken we 'Die Top' op een hoogte van 1583 meter, vanwaar je een adembenemend uitzicht hebt over de Karoo. De Swartberg Pass is cultureel erfgoed en het natuurreservaat staat bekend om haar unieke ‘fynbos’.Meer informatie
Vanaf de top van de Tafelberg hebben we een adembenemend uitzicht over Kaapstad en de Atlantische Oceaan. Je kunt met de kabelbaan naar boven en beneden gaan.Meer informatie
Kasteel de Goede Hoop
ZAR 90 (circa € 5,-) p.p.
Het Kasteel de Goede Hoop is een vijfpuntig fort dat in 1664 in opdracht van de VOC is gebouwd en is één van de oudste Nederlandse bouwwerken in Zuid-Afrika. Het kasteel is gebouwd om de Nederlandse kolonisten te beschermen tegen aanvallen van land en zee, maar vandaag de dag doet het dienst als museum. Dit is het best bewaard gebleven fort van de VOC!Meer informatie
Het is mogelijk om met de 'Flying Dutchman'-kabelbaan naar een kijkpunt te gaan, bij de vuurtoren van Kaap de Goede Hoop. Vanaf hier hebben we een prachtig uitzicht over Kaap de Goede Hoop.Meer informatie
Robbeneiland tour
ZAR 800 (circa € 42,-) p.p.
Op Robbeneiland staat de gevangenis waar Nelson Mandela het grootste gedeelte van zijn leven heeft vastgezeten. Je krijgt een indrukwekkende tour onder begeleiding van een oud-gevangene. Het eilandje ligt voor de kust van Kaapstad en is zeker de moeite waard!Meer informatie
Praktische informatie
Bij een zorgeloze vakantie hoort ook een goede voorbereiding. Wij hebben heel veel algemene informatie over je vakantiebestemming en deze reis alvast overzichtelijk op een rijtje gezet.
Voor meer informatie over je bestemming en reisvoorbereiding verwijzen wij je naar het kopje 'Landeninformatie' op deze pagina.
Lees hier meer over de groene ambities van de ANWB
Op deze reis is het niet mogelijk om in de bus een trolley mee te nemen als handbagage. Wij verzoeken je vriendelijk om een plooibare tas te gebruiken, die in de bus in het bagagevak boven je hoofd kan worden geplaatst. De maximale afmetingen van je ruimbagage in de bus zijn 75 x 49 x 34 cm en deze mag niet zwaarder zijn dan 20 kilogram.
Indien je een reis met vertrekdatum buiten 11 maanden voor vertrek boekt, is het niet mogelijk om de vluchten hiervoor in te boeken. Je boeking wordt dan als een voorboeking in behandeling genomen. Eén van onze medewerkers zal contact met je opnemen om het verdere verloop van je boeking te bespreken. Houd er rekening mee dat wij de boeking, indien beschikbaar, circa 11 maanden voor vertrek aan je kunnen bevestigen.
In de reisbescheiden ontvang je een code waarmee je het digitale reismagazine over Zuid-Afrika kunt downloaden.
Het leidingwater is veilig om te drinken, BEHALVE in het Krugerpark, Swaziland en Lesotho.
In Zuid Afrika kan je fantastisch eten en drinken voor een goede prijs/kwaliteitsverhouding. Naast de Afrikaanse specialiteiten zoals boerewors, bobotie en heerlijke curry’s, kan je ook genieten van de Franse en Amerikaanse keuken.
Wijnen zijn in Zuid-Afrika relatief goedkoop en goed van kwaliteit. Zuid-Afrika is beroemd om zijn wijnen en jouw bezoek aan dit land is een prima gelegenheid om deze te proberen.
Zuid-Afrika kent een grote variatie aan restaurants met lokale gerechten. De wereldkeuken is op prima niveau en goed vertegenwoordigd: Thais, Frans, Chinees, Indiaas en Italiaans. De lokale keuken is natuurlijk het avontuurlijkst.
Alle internationale frisdranken zijn te koop, evenals verschillende exportbieren. Zuid-Afrika kent ook diverse (alcoholische) ciders die zeker het proberen waard zijn, zoals Savannah Dry en Hunters Dry of Gold.
Voor een ontbijt moet je op ca. € 5,- tot € 8,- rekenen,
een lunch komt ongeveer op € 7,- tot € 15,- uit,
voor een diner ben je klaar voor ca. € 13,- tot € 20,-
(alles afhankelijk van jouw bestedingspatroon)
Zuid-Afrika kent niet, zoals bijvoorbeeld Zuid-Europa, allerlei gezellige dorpjes met volop restaurantjes en eetgelegenheden. Wanneer je in Zuid-Afrika de snelwegen verlaat, kom je vaak terecht in de zogenaamde ‘rural’ gebieden waar enkel een shebeen (lokale kroeg) te vinden is. Ondanks dat dit ongetwijfeld een mooie ervaring zou zijn, kiezen wij bij ANWB ervoor je hier niet te laten eten vanwege de dubieuze hygiënische omstandigheden.
Hierdoor kan het tijdens onze groepsrondreizen voorkomen dat je luncht bij een zogenaamde ‘Ultracity’. Dit zijn zeer uitgebreide tankstations waar naast een supermarktje met broodjes en andere etenswaren en drinken ook vaak een vestiging van een fastfood keten aanwezig is zoals de Wimpy’s, Steers of Kentucky Fried Chicken. De Ultracities zijn voorzien van zeer schoon sanitair en maaltijden naar Westerse maatstaven. Uiteraard proberen we daar waar mogelijk wel een lekker en schoon restaurant te bezoeken voor de lunch.
Tijdens onze groepsrondreizen zal de reisleider aan het begin van de rondreis een gezamenlijke fooienpot samenstellen om er voor te zorgen dat je niet de hele dag naar je portemonnee hoeft te grijpen om overal een kleine fooi achter te laten. Alle fooien voor de gehele groep worden hieruit ineens betaald. Je kunt op die manier rustig van je vakantie genieten, zonder dat er ongemakkelijke situaties ontstaan als je twijfelt óf en hoeveel fooi ergens gebruikelijk is. De fooien voor de reisleider en housekeeping zijn niet inbegrepen bij de fooienpot.
Digitaal fotograferen is gemakkelijk en geeft je de mogelijkheid om, waar je ook reist, honderden foto’s te maken. Dit vraagt wel om voldoende opslagruimte, echter niet alle memory sticks zijn zomaar in elk land verkrijgbaar. ANWB raadt je aan om vanaf huis voldoende opslagruimte voor jouw camera mee te nemen, omdat je jezelf over het algemeen in Nederland beter kan laten informeren welke memory sticks voor jouw camera geschikt zijn en ook kan er een verschil in kwaliteit zijn.
Let bij het fotograferen in het buitenland goed op of dit wel is toegestaan en laat je hierover informeren op de plaats van bestemming. Houd er rekening mee dat het kan voorkomen dat fotograferen van bepaalde gebouwen, dieren of personen niet is toegestaan in zijn algemeenheid of dat het niet is toegestaan foto’s te maken met flits. Vaak vinden mensen het leuk om gefotografeerd te worden, maar vraag wel altijd toestemming voor je de foto maakt. Houd er rekening mee dat het kan voorkomen dat de gefotografeerde een vergoeding vraagt voor de gemaakte foto.
Het nationale elektriciteitsbedrijf kampt met achterstallig onderhoud en mechanische incidenten. Ruim vijftien jaar geleden kregen de Zuid-Afrikanen voor het eerst te maken met load-shedding. De hoofdschakelaar wordt voor enkele uren uitgezet wanneer er niet voldoende elektriciteit is om aan de vraag te voldoen. In praktijk betekent dit dat de elektriciteit in tijden van tekorten dagelijks voor enige uren wordt afgesloten. Dit treft huizen, winkels, bedrijven, scholen en hotels. Veel toeristische accommodaties hebben een back-upvoorziening, maar load-shedding kan invloed hebben op de stroomvoorziening tijdens jouw reis naar Zuid-Afrika.
Huisdieren zijn niet toegestaan tijdens deze reis.
Wij attenderen je erop dat je door gebruik te maken van 'definitieve boeking' een definitieve overeenkomst met de ANWB aangaat. Na bevestiging van jouw boeking heb je geen herroepingsrecht, je kunt hier aldus geen gebruik van maken.
Jaarlijks sluit de kabelbaan naar de top Tafelberg tussen juli en augustus voor ongeveer twee weken waarin grootschalig onderhoud wordt uitgevoerd. Houd er derhalve rekening mee dat het tijdens jouw verblijf in Kaapstad wellicht niet mogelijk is om met de kabelbaan naar de Tafelberg te gaan. De exacte datum van sluiting wordt enkele maanden van tevoren bekend gemaakt.
Met het samenstellen van de programma’s voor onze (groeps)rondreizen gaan wij uit van reizigers die over een normale basisconditie en goede mobiliteit beschikken. Voor een meest optimale reisbeleving is dit de noodzakelijke richtlijn die de ANWB stelt.
Je gaat in een relatief korte periode veel zien en ondernemen en doet veel indrukken op. Afhankelijk van het type reis is het verder mogelijk dat je in verschillende type accommodaties verblijft en te maken krijgt met een lange vlucht en tijdsverschil. Dit zijn allemaal factoren waarbij vermoeidheid een rol gaat spelen.
In de programmabeschrijving vind je informatie met betrekking tot de reisintensiteit, de reistijden, of er sprake is van hoogteverschil en - indien van toepassing - de afstanden die je aflegt.
Onze (groeps)rondreizen zijn niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers. Heb je een beperkte basisconditie of beperkte mobiliteit of heb je speciale aandoeningen? Neem dan contact met ons op via 088 269 0 269. Wij bespreken graag persoonlijk de mogelijkheden, zodat je de juiste keuze maakt bij het boeken van de reis en daarna goed voorbereid vertrekt.
Goed om te weten
Houd er rekening mee dat de bus niet overal kan komen en wij je met jouw bagage soms niet voor het hotel of accommodatie kunnen op- /afhalen.
Tijdens het bezoeken van bezienswaardigheden wordt er veel gelopen. Je dient dus gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig in en uit de (mini)bus, trein, van/aan boord van een boot etc. te kunnen stappen. De rondreizen kunnen met name voor reizigers die minder mobiel zijn als intens ervaren worden. Het kan zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen daardoor niet haalbaar is. Omdat je de reis boekt als een geheel pakket, kan geen restitutie op de reissom verleend worden indien sommige reisonderdelen uit het programma niet bijgewoond kunnen worden.
Mocht je speciale aandoeningen hebben, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen, een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Volgens de ANVR Reisvoorwaarden artikel 3.2, ben je verplicht hiervan melding te maken bij de boeking. In overleg zal dan worden bepaald of de reis van je keuze geschikt voor je is. Belangrijk om te weten is indien je het nalaat ons hiervan op de hoogte te stellen, kan worden overgegaan tot uitsluiting van deelname als je conditie kan leiden tot mogelijk ongemak, gevaar of risico’s voor jezelf dan wel andere reizigers en/of bezittingen. Helaas vindt er bij uitsluiting geen restitutie van de reissom plaats. Eventuele meerkosten die ten gevolge hiervan, ter plaatse kunnen ontstaan zijn voor eigen rekening.
Hotels zijn wettelijk verplicht hun gasten bij het inchecken te identificeren en te registreren. Dit geldt zowel in Nederland als in het buitenland. De accommodatieverschaffer moet een aantal persoonsgegevens uit het identiteitsbewijs registreren in het nachtregister. Welke gegevens dat zijn verschilt per land.
In principe kun je voor de registratie volstaan met het tonen / kort afgeven van het identiteitsbewijs, zodat de persoonsgegevens kunnen worden overgenomen. Een hotel kan verschillende redenen hebben om het paspoort toch in te nemen. Dit kan bij wijze van service zijn om het inchecken te bespoedigen. Maar soms gebeurt dit ook wel als borgstelling. Het is niet altijd mogelijk het innemen van het paspoort te voorkomen en een hotel werkt mogelijk niet altijd mee wanneer je een eigen kopie overhandigt of gebruik maakt van een fraudegevoelige paspoorthoes.
Indien je niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dien je tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of je een visum nodig hebt. ANWB aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien je dit nalaat.
Bekijk hier actuele informatie over benodigde reisdocumenten in Zuid-Afrika.
Wij verzorgen graag je reis- en/of annuleringsverzekering. Je kunt bij boeking opgeven of je dit via de ANWB wenst te regelen.
Tijdens jouw groepsrondreis word je begeleid door een Nederlandse/Afrikaanssprekende reisleider. Je reisleider is vaak geboren en getogen in Zuid-Afrika. Hierdoor krijg je veel informatie over de cultuur en gewoontes van het land. De reisleider verwelkomt je bij aankomst op de luchthaven of in het hotel, en draagt zorg voor het hele organisatorische aspect van je rondreis.
Jouw reisleider gaat de hele reis met je mee en staat klaar om vragen te beantwoorden, de excursies en fooien te regelen en eventuele problemen of klachten op te lossen. De reisleider is je aanspreekpunt tijdens de reis en zal zijn uiterste best doen om jouw vakantie tot een onvergetelijk succes te maken.
Wij streven ernaar je reisbescheiden vanaf 1 maand tot uiterlijk 1 week voor vertrek te versturen. De reisbescheiden vind je digitaal in je Mijn ANWB-account. Je ontvangt een e-mail zodra de reisbescheiden daar klaar staan. We raden je aan deze te downloaden en op te slaan op je tablet of telefoon. Deze kun je dan altijd raadplegen, hiervoor heb je geen internet nodig.
Luchtvaartmaatschappijen hebben een bepaald aantal stoelen beschikbaar per klasse. Het kan voorkomen dat op het moment dat je bij ons boekt, de klasse waarin wij onze tickets inkopen bij de luchtvaartmaatschappij niet meer beschikbaar is. ANWB dient je reis dan in een andere klasse te boeken (tegen een toeslag; uiteraard met je toestemming).
Bekijk hier actuele informatie over vaccinaties en gezondheid in Zuid-Afrika.
Uitbraak van apenpokken (mpox) in Afrika
Mpox, voorheen bekend als monkeypox, is een virusinfectie die oorspronkelijk in West- en Midden-Afrika voorkwam, maar weer is teruggekeerd in Zuidelijk Afrika en Oost-Afrika. Het risico voor reizigers is klein en er zijn geen reisbeperkingen aanbevolen door de Wereldgezondheidsorganisatie. Om besmetting te voorkomen, is het belangrijk om risicovolle contacten met lokale bevolking te beperken, vooral seksueel contact en intiem huid-op-huidcontact. Reizigers kunnen het risico verder verkleinen door nauw contact met wilde dieren te vermijden en door zeer regelmatig de handen te wassen met desinfecterende zeep. Wees alert op symptomen zoals koorts, huiduitslag, en gezwollen lymfeklieren, en zoek onmiddellijk medische hulp als deze symptomen optreden. Als je symptomen hebt of denkt dat je besmet bent, neem direct contact op met de GGD of een arts.
Let op: de aanbevelingen hier zijn van algemene aard. De reisbestemming, verblijfsduur, soort reis, gezondheid en leeftijd van een reiziger bepalen welke vaccinaties en evt. anti-malariamaatregelen nodig zijn. Je moet je persoonlijk laten adviseren over de maatregelen, die voor jouw reis belangrijk zijn.
Over het algemeen is Zuid-Afrika voor de toerist een veilig land, indien van tevoren de nodige maatregelen worden genomen en voorzichtigheid wordt betracht.
Zoals in ieder land ter wereld dien je ook in Zuid-Afrika goed op te letten op je bagage en persoonlijke eigendommen. Zeker wanneer je ronddoolt in smalle steegjes, drukke winkelstraten en op stations moet je extra op je spullen passen.
Je paspoort, geld en cheques kan je het beste opbergen in een kluisje in het hotel en laat je kamersleutels achter bij de hotelreceptie als je het hotel verlaat. Geld en waardevolle papieren die je onderweg nodig hebt kan je het beste in een zogenaamde (platte) moneybelt onder je kleding bewaren.
Maak voor vertrek altijd kopieën van je waardevolle papieren en bewaar deze apart van de originelen of scan ze in en zet de kopieën op internet. Waardevolle sieraden kan je het beste thuislaten en vervangen door imitaties.
Het wordt sterk ontraden om na zonsondergang buiten de steden te reizen. Dit vanwege de vaak slechte conditie van de doorgaande en secundaire wegen en eventueel overstekende dieren en mensen die je op de vaak onverlichte wegen slecht of pas te laat ziet.
De ANWB gebruikt de beste bussen, die lokaal verkrijgbaar zijn. Je dient er wel rekening mee te houden dat de bussen soms minder comfortabel zijn dan dat we hier in Nederland gewend zijn. De ANWB adviseert om de veiligheidsgordels in de bus, minibus of de personenauto te dragen.
Al onze bussen zijn voorzien van airconditioning, hierdoor is het mogelijk de binnentemperatuur van de bus tot maximaal 10°C te verlagen ten opzichte van de buitentemperatuur. Bij de ANWB willen wij je het ultieme Zuid-Afrika laten beleven. Hiervoor kiezen wij onze accommodaties zorgvuldig uit. Ligging, beleving, service en sfeer zijn daarbij belangrijke factoren. Door deze keuze liggen veel accommodaties niet direct aan de verharde doorgaande wegen, waardoor de bus tijdens de reis vaak een behoorlijk aantal kilometers over onverharde gravelwegen rijdt. Hierdoor kunnen kleine gebreken aan de bus ontstaan die voor licht ongemak kunnen zorgen, je kan denken aan het uitvallen van de airconditioning of iets dergelijks. Jouw veiligheid is echter nooit in het geding en de ongemakken worden door onze lokale partner en busmaatschappij uiteraard zo spoedig mogelijk verholpen.
Wanneer je kiest voor een individuele rondreis, heb je uiteraard de keuze tussen de verschillende type auto's en binnenlandse vluchten. Je krijgt bij de ANWB altijd een zeer uitgebreide informatiemap met onder andere routebeschrijvingen (inclusief routekaartjes), hotelfolders, tips en activiteiten, etc. Wanneer je een self-drive maakt, dien je er rekening mee te houden dat men in Zuid-Afrika links rijdt.
De snelwegen zijn goed en alles staat zeer duidelijk in het Engels en meestal ook nog in het Afrikaans aangegeven. Een internationaal rijbewijs is niet verplicht, maar raden wij zeker aan, omdat verhuurbedrijven nog wel eens om een internationaal rijbewijs (model 1968) kunnen vragen. Een internationaal rijbewijs is een vertaling van jouw Nederlandse rijbewijs in meerdere talen en is alleen in Nederland verkrijgbaar.
Je dient deze derhalve voor vertrek aan te schaffen. Je kan een internationaal rijbewijs aanschaffen via de ANWB. Deze is ook te verkrijgen voor niet-ANWB-leden en moet persoonlijk worden afgehaald. Neem je Nederlandse rijbewijs en twee recente pasfoto's mee. Je krijgt het internationale rijbewijs direct mee.
Let op: het internationale rijbewijs is geen vervanging voor het Nederlands rijbewijs. Je moet beide documenten meenemen.
Luchtvaartmaatschappijen hebben een bepaald aantal stoelen beschikbaar per klasse. Het kan voorkomen dat op het moment dat je bij ons boekt, de klasse waarin wij onze tickets inkopen bij de luchtvaartmaatschappij niet meer beschikbaar is. ANWB dient je reis dan in een andere klasse te boeken (tegen een toeslag; uiteraard met je toestemming).
Vanwege de aanhoudende droogte in de West-Kaap heeft de lokale overheid diverse waterrestricties ingevoerd voor lokale bewoners. Aan reizigers in Kaapstad en Stellenbosch wordt medewerking gevraagd door niet langer dan twee minuten te douchen, handdoeken (waar mogelijk) meermaals te gebruiken en er rekening mee te houden dat het hotelzwembad (mogelijk) niet gevuld kan zijn.
Wanneer je een rondreis naar Zuid-Afrika hebt geboekt, dan maak je ter plaatse ook nog kosten voor maaltijden, excursies, fooien etc. Om het voor jou wat makkelijker te maken om een totaal kostenplaatje te maken hebben wij per bestemming een ‘zakgeldindicatie’ gemaakt.
Voor groepsrondreizen dien je rekening te houden met € 60,- per persoon zakgeld per dag. Voor onze familie groepsreis dien je rekening te houden met € 45,- per persoon zakgeld per dag.
Welke kosten zijn meenomen in het berekenen van deze kosten? Denk aan kosten als ontbrekende maaltijden, alle optionele excursies die mogelijk zijn tijdens de reis, fooien (fooienpot, fooi reisleider en fooi housekeeping), eventuele visumkosten en eventuele entreegelden. Drankjes bij de maaltijd of gedurende de dag en souvenirs zijn niet meegenomen omdat dit erg persoonlijke uitgaven zijn.
Verblijf je op een locatie waar meer excursies te doen zijn dan waar tijd voor is, dan zijn we uitgegaan van een gemiddeld bedrag van de mogelijke excursies of van de duurste excursie.
Hele dure of extreme excursies zoals een helikoptervlucht hebben wij ook buiten de berekening gehouden. Benieuwd naar welke optionele excursies er tijdens jouw reis mogelijk zijn? Bij elke reis staan op het tabblad "Excursies" de optionele excursies met bijbehorende prijzen vermeld. Je kan hier zelf kijken of je inderdaad aan alle optionele excursies wilt deelnemen of dat je hier zelf een selectie in maakt. Alle optionele excursies kan je ter plaatse bij de reisleider boeken.
Bovenstaande bedragen zijn ter indicatie bedoeld, er kunnen geen rechten aan ontleend worden.