Litouwen

Waar ligt het geografische centrum van Europa? Niet in Zwitserland of Oostenrijk, maar hier in Litouwen, dicht bij het observatorium van Moletai. Franse aardrijkskundigen hebben dit na nauwkeurige metingen vastgesteld. Dat ons dit verbaast, toont aan hoe weinig benul we hebben van de (buiten)grenzen van ons werelddeel!

Attracties en evenementen

De voornaamste attracties in Litouwen zijn de vele muziekfestivals, voornamelijk in Vilnius en Klaipeda. Attracties in de betekenis die wij eraan geven, zijn niet zo talrijk. Aan de rand van Vilnius staat een 326 m hoge t.v.-toren met uitzichtplatform. Bijna elke plaats van enige omvang heeft een folkloristisch museum (soms in de open lucht) met herinneringen aan de verdwijnende tradities. Een bijzonder museum in dit genre is het 'duivelsmuseum' in Kaunas. In Palanga en Kaunas kun je genieten van een botanische tuin.

Bezienswaardigheden

Omdat de militaire bedrijvigheid zich voornamelijk afspeelde in de kustgebieden en de moerassen het oprukken van vreemde troepen hinderden, staan er buiten de steden weinig burchten. Het belangrijkste militaire steunpunt was het schitterend in een meer gelegen kasteel van Trakai, niet ver van Vilnius, waarmee het een heftige strijd voerde om de hegemonie in het grensgebied. In het dorp op het vasteland herinnert een museum aan de Karaim. Deze Turkstalige, joodse inwoners van de Krim werden hierheen gebracht als lijfwacht van de grootvorsten. De tientallen Karaim die hier nog leven vormen een van de minst bekende minderheden in Europa.

Dorpen en steden

Bezoekers van Vilnius hebben vele malen de loftrompet gestoken over de schoonheid van de stad (die tot 1939 nog Pools gebied was). Ze overdreven wel wat, maar een feit is dat Vilnius na Tallinn de interessantste stad in de Baltische regio is. Hier is de Duitse invloed minder groot geweest. De stad telt veel meer barokke dan gotische monumenten. Letterlijk hoogtepunt is de beklimming van de burchtheuvel. Beneden staat de kathedraal, het middelpunt van het religieuze leven. In de directe omgeving ligt de oude stad, die een behoorlijke omvang heeft.

Eten en drinken

Profiterend van de lange zomeravonden en ondanks de niet altijd zo hoge temperaturen gebruiken de Litouwers hun hoofdmaaltijd graag in de open lucht. Wie niet naar een restaurant gaat, zoekt ergens een picknicktafel of zet er zelf een neer op zijn eigen erf of bij de buurman. Na de maaltijd komt er een nagerecht op tafel: zoetigheid of (alweer !) aardappelflensjes. De goede smaak wegspoelen gebeurt met een biertje, een likeurtje of een stevige slok wodka. De Russen hebben de Baltische staten toch nog iets goeds meegegeven.

Kunst en cultuur

Het eerste Litouwse vorstendom strekte zich uit tot de Zwarte Zee. Na de aansluiting bij Polen in de 16e-17e eeuw kwam Litouwen bij Rusland (1772). De in 1918 gestichte autonome republiek Litouwen werd in 1940 door de USSR ingelijfd. In 1990 verklaarde Litouwen zich als eerste sovjetrepubliek onafhankelijk. Sinds 1991 is Litouwen een parlementaire republiek en sinds 2004 is het land lid van de EU.

Natuur

Litouwen is een van de drie Baltische republieken. Van de Oostzee tot de grens met Wit-Rusland strekken zich grote vlakten, moerassen en dichte bossen uit. Het koele, gematigde zeeklimaat gaat in het binnenland over in een meer continentaal klimaat. De beschermde Koerlandse landtong, de nationale parken en Vilnius zijn de moeite van een bezoek waard.

Uitgaan

Het ontbreken van echte pleisterplaatsen maakt van Litouwen nu niet direct een land waar je 's avonds gezellig kunt uitgaan. De studentensteden Vilnius en Kaunas hebben op dat gebied nog het meeste te bieden. Het zijn ook de steden met het grootste aanbod op het gebied van cultureel uitgaan: theaters, concertzalen, jazzclubs. Vooral in de zomermaanden zijn er talrijke festivals die meestal verscheidene weken in beslag nemen en deelnemers uit binnen- en buitenland de kans geven voor een groot en dankbaar publiek op te treden.

Winkelen

Litouwen staat bekend om het amber. In de grote steden zijn kunstgaleries en winkelcentra. Souvenirs worden vooral verkocht in de steden Vilnius, Kaunas, Klaipeda, Nida en Palanga. Op de grote Gariûnai markt in Vilnius wordt van alles verhandeld. Hier kun je ook afdingen. Typische souvenirs zijn sieraden met amber, geborduurd linnengoed, maskers en lokaal handwerk, zoals houtsnijwerk.

Zon, water en strand

Barnsteen, dat al bij de Romeinen bekend was als materiaal waaruit fraaie sieraden konden worden gemaakt, wordt meestal gewonnen in bruinkoolmijnen. Het spoelt echter ook regelmatig aan op de stranden van de Oostzee. Na een flinke westerstorm gaan de Litouwers op zoek naar stukjes barnsteen, die later als sieraad op de markt worden verkocht.

Meer praktische informatie?

Ga je op vakantie naar Litouwen? Bereid je dan goed voor met onze praktische informatie. Van de lokale verkeers- en douaneregels tot informatie over je rijbewijs in het buitenland.

Bekijk praktische info Litouwen