Steden en dorpjes in Ghana

Van getoeter, geschreeuw en drukke straten in de hoofdstad tot stilte in een inheems dorpje op palen boven een meer: Ghana heeft nederzettingen in alle soorten en maten. Welke zijn het bezoeken waard?

Accra

De bruisende hoofdstad Accra ligt aan de kust. Een smeltkroes van culturen, die in harmonie met elkaar samenleven. Dat is Accra. Maar ook drukte, hitte, plakkerigheid en bijzondere geuren. Als je door deze ontberingen heen kijkt, merk je al snel dat de stad toch een hoop moois heeft. Het Kwame Nkrumah Memorial Park bijvoorbeeld: een museum en park geheel gewijd aan de interessante en rijke geschiedenis van het land. Ook liggen er diverse stranden om de stad, waar je kunt relaxen in het witte zand onder een strooien parasol.

Verder zijn er winkels, goede restaurants (iets wat in de rest van het land soms tegenvalt), markten en oude kerken. Het leven op straat is ontzettend vermakelijk: ga op een stoeprand zitten (als je durft) en kijk hoe de Ghanezen handel drijven, communiceren en spelen.

Teshie

Begraven worden in een kist in de vorm van een sigaret? In Ghana behoort het tot de mogelijkheden. In een buitenwijk van Accra, Teshie genaamd, vind je een ambachtelijke kistenmaker. Van taxi tot opstijgend vliegtuig en van banaan tot rode peper: hij deinst nergens voor terug. Ghanezen nemen graag in stijl afscheid van het aardse en daar hoort een bijzondere kist bij, die symbool staat voor iemands leven.

Zo was het vliegtuig voor een internationale zakenman en de rode peper voor een chef-kok. Per jaar produceert de werkplaats ongeveer 100 fantasiekisten. De prijzen beginnen bij zo’n 400 dollar. De werkplaats is een toeristische trekpleister geworden: er staan modellen van de meest bizarre exemplaren en je kunt er terecht voor verhalen over bijzondere bestellingen uit het verleden.

Tamale

Tamale is een levendige stad in het noorden van Ghana, ontstaan als conglomeratie van meerdere dorpen en momenteel een van de snelst groeiende steden in West-Afrika. Wat beleef je in Tamale? Breng een bezoek aan de centrale moskee, die boven het centrum van de stad uittorent. Ontdek hoe leer wordt verwerkt in de Zongo Leather Factory en neem een kijkje in het voetbalstadion.

Vergeet niet de culturele markt, waar je terecht kunt voor souvenirs en tassen. Bij deze markt vind je ook Sparkles restaurant, dat gerund wordt door een Nederlander. Daarom zijn er vaak Hollandse avonden en feesten, bijvoorbeeld op Koningsdag (leuk als je voor langere tijd in Ghana verblijft). Net buiten het centrum vind je veel typisch Afrikaanse hutjes met rieten daken. Tip om te dineren: Mikes (pizza en Libanees).

Cape Coast

‘Door of no return’, ‘female slave dungeon’: de bordjes zeggen genoeg. Als hoofdstad van de zogenoemde Goudkust heeft Cape Coast een hoop te verduren gehad. Het witte fort dat op de rotsen prijkt, werd gebruikt voor de slavenhandel. Laat je rondleiden door het kasteel en aanschouw hoe de slaven ‘opgeslagen’ werden, wachtend op transport. De gids vertelt in geuren en kleuren over de erbarmelijke omstandigheden in het fort.

Cape Coast is nu een levendig vissersstadje, waar een zeebriesje zorgt voor een aangename temperatuur. Tip: Baobab Guest House. Zowel om te slapen als te eten. Alle gerechten zijn geheel vegetarisch en voor Ghanese begrippen heerlijk.  Ook leuk: Oasis Beach Resort. Direct aan het strand en tevens een goede keuken met Westerse gerechten. Kan een enorme opluchting zijn na de zoveelste keer kip met rijst.

Nzulezo

Vluchtend voor aanvallen van omliggende gemeenschappen zocht een groep mensen zo’n 600 jaar geleden een veilige plek om te wonen. Geleid door hun Snail God kwamen ze terecht bij Amansuri Lagoon en bouwden ze op palen boven het water hun nieuwe verblijfplaats. Vandaag de dag is het enige verschil met toen de antennes die hen verbinden met de buitenwereld en wat hutjes die geverfd zijn.

Verder is alles primitief. Wandelend over de (soms gammele, pas op!) paden ga je heel ver terug in de tijd. Geen winkels, geen scooters en auto’s en geen schreeuwerige reclameborden: Nzulezo is alleen bereikbaar per bootje. Je kunt het dorpje bezoeken: een sterke Ghanees roeit je in een uur door het struikgewas. Neem een drankje in het piepkleine cafeetje en maak een praatje met de locals. Boek je trip langs de weg in het kustplaatsje Beyin.

Kokrobite

Zo’n 30 kilometer van de drukke hoofdstad Accra ligt aan het brede zandstrand het kleine vissersdorpje Kokrobite. Een heerlijke plek om na een bezoek aan Accra een of twee nachtjes te verblijven. Er zijn meerdere guesthouses waar westers voedsel geserveerd wordt. Zo Big Milly’s Backyard: een restaurant en gastenverblijf dat bezocht wordt door toeristen van over de hele wereld. Ook de Kokrobite Garden moet genoemd worden: een mini resort met zwembad en een zeer uitgebreide bloementuin. Kortom, waar je ook logeert: Kokrobite is een welkom eldorado na een paar dagen in de drukke stad.