Praktisch ter plaatse in Denemarken
In Denemarken heb je, ondanks dat je dat misschien niet verwacht, een verloopstekker nodig. Kraanwater en gezondheidszorg zijn net als in Nederland van goede kwaliteit. Meer praktische informatie over voedsel, reisseizoen en schoolvakanties vind je op deze pagina.
Elektriciteit
Voltage
- 230 volt
Stopcontacten
- In Denemarken komen unieke stopcontacten voor met twee ronde gaten en een halfrond gat voor de aarding (type K).
- Daarnaast komen ook veel stopcontacten voor met twee ronde gaten die niet-geaard zijn (type C), die een uitstekende aardingspin hebben (type E) of die twee aardingsclipjes hebben (type F).
Reisstekker
- Je hebt geen reisstekker nodig in Denemarken.
- Als je echter een stekker van type F in een Deens stopcontact van type K wilt steken, kun je voor een veilige geaarde verbinding een reisstekker voor Denemarken gebruiken.
Feestdagen
2023 | 2024 | |
Nieuwjaar (Nytårsdag ) | 1 januari | |
Witte Donderdag (Skærtorsdag) | 6 april | 28 maart |
Goede Vrijdag (Langefredag) | 7 april | 29 maart |
Pasen (Påske) | 9 en 10 april | 31 maart en 1 april |
Biddag (Store Bededag; vierde vrijdag na Pasen) | 5 mei | 26 april |
Hemelvaart (Kristi Himmelfart) | 18 mei | 9 mei |
Pinksteren (Pinse) | 28 en 29 mei | 19 en 20 mei |
Dag van de Grondwet (Grundlovsdag; 1849) | 5 juni | |
Kerstmis (Jul) | 25 en 26 december | |
Oudjaar (Nytårsaften) | 31 december |
Feiten en cijfers
Officiële naam
- Koninkrijk Denemarken / Kongeriget Danmark
Inwoner
- Deen (m), Deense (v)
Staatsvorm
- Parlementaire monarchie
- Denemarken is opgedeeld in 5 gewesten.
Overzeese gebiedsdelen
- in de Atlantische Oceaan: Faeröer, Groenland.
Hoofdstad
- Kopenhagen / København
Europese Unie
- Denemarken is lid van de Europese Unie sinds 1973.
- De onder Denemarken ressorterende eilanden Groenland en de Faeröer vallen buiten het lidmaatschap. Groenland was lid van 1973 tot 1985.
Taal
- Deens
Aantal inwoners
- 2019: 5,8 miljoen
Oppervlakte
- 43.094 km² (ruim 1 keer Nederland)
Inkomen per inwoner per jaar
- 2018: $ 46.000 (NL: $ 50.200)
Gemiddelde levensverwachting
- 2018: 80,8 jaar (NL: 82,1 jaar)
Munteenheid
- Deense kroon (DKK)
Landcode kenteken
- DK
Afstand vanaf Utrecht
- Esbjerg: 710 km
- Kopenhagen: 750 km
- Frederikshavn: 945 km
Gezondheid
- De medische zorg in Denemarken is uitstekend.
- Reizigers wordt geadviseerd een goede reisverzekering af te sluiten. Houd er rekening mee dat mogelijk contant moet worden betaald voor de verlening van medische zorg.
- In geval van een ziekenhuisopname of wanneer medisch-specialistische zorg nodig is, kunnen reizigers het beste direct contact opnemen met hun verzekeringsmaatschappij.
Corona (COVID-19)
- In een aantal landen gelden maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Bekijk voor je op reis gaat het actuele reisadvies op nederlandwereldwijd.nl.
Noodgevallen
- In geval van nood, bijvoorbeeld bij een ziekenhuisopname in het buitenland, kun je contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het contactcenter van dit ministerie is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar op telefoonnummer +31 247 247 247, ook vanuit het buitenland. Het ministerie geeft bovendien informatie via de Reisapp Buitenlandse Zaken.
- Voor informatie en eventuele ondersteuning kun je ook terecht bij de Nederlandse vertegenwoordiging in Denemarken.
Europese zorgpas (EHIC)
- De Europese zorgpas oftewel EHIC (European Health Insurance Card) geeft je recht op noodzakelijke medische zorg bij ziekte of een ongeval tijdens een tijdelijk verblijf in Denemarken. Als je je EHIC laat zien, weten zorgaanbieders dat je verzekerd bent en waar ze de zorgkosten kunnen declareren. Vaak is het dan niet nodig om zelf zorgkosten voor te schieten.
- De persoonsgebonden EHIC vind je gewoonlijk op de achterkant van de zorgpas van je zorgverzekeraar of in de app van je zorgverzekeraar. Raadpleeg de website van je zorgverzekeraar voor meer informatie over de EHIC.
Geneesmiddelen
- Bij de apotheken, herkenbaar aan het groene kruis, zijn alleen geneesmiddelen verkrijgbaar die zijn voorgeschreven door een Deense dokter of een dokter uit een ander Scandinavisch land.
- Neem speciale geneesmiddelen in ruim voldoende mate mee (in de originele verpakking) of vraag de arts om een recept.
- Het is aan te raden zelf een reisapotheek met reguliere geneesmiddelen mee te nemen.
Medische verklaring
- Reizigers die door een arts of specialist voorgeschreven geneesmiddelen meenemen, moeten mogelijk een medische verklaring bij zich hebben. Dit geldt in ieder geval voor geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde slaapmiddelen, ADHD-middelen en sterke pijnstillers).
- Vraag de verklaring tijdig aan.
- Ga voor meer informatie naar hetcak.nl.
Gezondheidsadviezen
Teken
- Let op teken bij het wandelen of kamperen in de natuur, want deze kunnen de ziekte van Lyme overbrengen.
- In Denemarken komt mogelijk ook tekenencefalitis voor. Encefalitis is een hersenontsteking die wordt veroorzaakt door een virus, dat kan worden overgebracht door teken. Van april tot november zijn de teken het actiefst en is het risico om deze ziekte op te lopen het grootst.
- Bescherm jezelf tegen teken! Lees de uitgebreide informatie op anwb.nl/wandelen/voorbereiding/teken.
Zoogdieren
- Hondsdolheid komt voor op Groenland. Vermijd contact met zoogdieren.
- Neem onmiddellijk contact op met een arts bij een beet of krab van een zoogdier (bijvoorbeeld een hond, kat, vleermuis of vos).
Drinkwater
- Het kraanwater is veilig te drinken.
Voedsel
- Omdat encefalitis (zie Teken) ook kan worden overgedragen via rauwe melk van koeien, schapen of geiten, wordt geadviseerd geen producten te gebruiken die zijn gemaakt van rauwe melk (zoals sommige kazen).
Hygiëne op reis
- Neem hygiëneregels serieus en kijk voor praktische tips op anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding/gezond-op-reis/hygiene-op-reis.
ANWB Vakantiedokter
- De ANWB Vakantiedokter staat voor je klaar als je medisch advies nodig hebt op vakantie in het buitenland. Je kunt in het Nederlands met een medisch adviseur spreken. Iedereen met een ANWB Reisverzekering kan gebruikmaken van deze dienst via de Alarmcentrale: + 31 70 314 14 14.
- Let op: bel voor noodgevallen het landelijke alarmnummer.
- Voor uitgebreide informatie zie anwb.nl/verzekeringen/reisverzekering/vakantiedokter.
Huisdier op vakantie
- Denemarken is een hondvriendelijk land. Er zijn talrijke pensions, vakantiehuizen en hotels waar je met je hond kunt verblijven. Ook op de meeste campings en in pretparken is een hond welkom, op voorwaarde dat hij aangelijnd blijft om medebezoekers geen overlast te bezorgen.
- Vanaf 1 september mag je hond op openbare stranden vrij rondrennen, vanaf 1 april moet hij daar aangelijnd blijven.
- Er zijn speciale hondenstranden en losloopterreinen ('hondeskovs').
- Niet in alle restaurants mag een hond mee naar binnen, vraag hier van tevoren naar als het niet aangegeven wordt.
Identificatie
- Een hond of kat heeft een EU-dierenpaspoort nodig, verkrijgbaar bij de dierenarts. Dit paspoort bevat een beschrijving van het dier, de naam en het adres van de eigenaar, het registratienummer van de chip (standaard wordt de ISO microchip 11784/11785 ingebracht) en het bewijs van inenting tegen rabiës. Tevens is er ruimte in het paspoort voor een gezondheidsverklaring en andere behandelingen of inentingen.
Gezondheid
- Honden en katten moeten ten minste 21 dagen voor de reis ingeënt zijn tegen hondsdolheid (rabiësvaccinatie). De geldigheidsduur is afhankelijk van de richtlijnen van de fabrikant van het vaccin (1-3 jaar).
- Let op: De chip moet vóór de inenting tegen rabiës zijn ingebracht (op dezelfde dag mag).
- Er zijn in Denemarken geen verplichte aanvullende behandelingen vereist.
- Honden en katten hoeven in Denemarken niet in quarantaine.
- Denemarken is geen risicogebied, maar een hond of kat kan tijdens de vakantie toch ziek worden als gevolg van teken- of insectenbeten. Er bestaan voldoende preventieve maatregelen. Neem hierover ten minste 4 weken voor vertrek contact op met de dierenarts.
Verboden honden
- Pitbull terriër
- Tosa Inu
- American Staffordshire terriër
- Fila brasileiro
- Dogo argentino
- American bulldog
- Boerbul
- Kangal
- Centraal-Aziatische ovcharka
- Kaukasische ovcharka
- Zuid-Russische ovcharka
- Sarplaninac
- Tornjak.
- Let op: honden van deze verboden rassen die vóór 17 maart 2010 al in je bezit waren (je moet dit kunnen bewijzen) worden met uitzondering van de Pitt Bull Terriër en de Tosa Inu, wel toegelaten. Ze moeten in openbare ruimtes een veilige gesloten muilkorf dragen en aan een korte lijn (maximaal 2 m) gehouden worden. De honden mogen alleen op privéterrein los lopen.
- Het is toegestaan deze verboden honden door Denemarken te vervoeren wanneer je op doorreis bent. Er mogen korte stops gemaakt worden om de hond uit te laten, voor de rest van de tijd moeten ze in de auto blijven en moet je het verblijf in Denemarken zo kort mogelijk te houden.
Huisdieren en vervoer
- De hond mag in Denemarken overal mee in het openbaar vervoer. Kleine honden reizen in een tas gratis mee, voor grotere honden moet er een kinderkaartje gekocht worden. In de trein zijn speciale hondencoupés. Taxibedrijven leveren op verzoek een taxi die geschikt is voor het vervoer van honden.
- De Deense overheid heeft geen specifieke regels voor het vervoer van een hond of kat in de auto. Je kunt daarom het beste uitgaan van artikel 5 in de Nederlandse Wegenverkeerswet (WvW 1994). Volgens dit artikel mag je een huisdier niet zodanig vervoeren in de auto dat dit tot gevaarlijke situaties of verkeershinder leidt of kan leiden.
- In Denemarken kan de hond of kat in het vliegtuig ingecheckt worden als handbagage of voor een speciale vrachtruimte.
Jonge dieren
- Alle pups en kittens die meegenomen worden naar Denemarken moeten ingeënt zijn tegen rabiës. Vaccinatie kan pas vanaf 12 weken. De wettelijke wachttijd na vaccinatie is 21 dagen waardoor dieren jonger dan 15 weken niet meer ingevoerd mogen worden.
Bijzonderheden
- Op de Faeröer eilanden, de eilanden Christiansø (bij Bornholm) en Livø (in Noord-Jutland) worden honden niet toegelaten.
- Op Groenland gelden strenge toelatingseisen voor huisdieren. Je wordt verzocht vóór vertrek een invoerbewijs te regelen bij de Groenlandse autoriteiten (veterinaire sector tel. +299 34 50 00).
- Als je langer dan 4 weken in Denemarken blijft is het verplicht de hond te laten registreren in het 'Danish Dog Register': hunderegister.dk.
- Denk er ook aan de regels te bekijken van de landen waar je doorheen reist richting Denemarken.
Informatie
- Landelijk informatiecentrum voor gezelschapsdieren: licg.nl.
Kleding
- Neem luchtige, maar ook warme kleding mee voor wisselende weersomstandigheden. Een regenjas of -poncho kan van pas komen. Een (fleece)trui of vest is handig voor de koele avonden.
- In de wintermaanden zijn warme kleding, handschoenen, een sjaal en een dikke winterjas nodig.
- Neem comfortabele wandelschoenen mee.
Klimaat
- Het klimaat in Denemarken verschilt niet zoveel met dat in Nederland, behalve dat de uitersten wat verder uiteen liggen.
- In de winter kan het soms door de oostelijke wind gemeen koud zijn.
- In de zomer kan het door dezelfde oostelijke wind erg heet zijn.
- De minste neerslag valt tussen eind april en begin juni.
- De meeste neerslag tussen eind juli en eind oktober.
Praktische tips
Paspoort kwijt
- Je paspoort of ID-kaart kwijtraken tijdens je vakantie is op z'n zachtst gezegd onhandig. Lees wat je kunt doen op anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding/reisdocumenten/paspoort-kwijt-op-vakantie.
Reisseizoen
- Denemarken is een bestemming voor alle seizoenen.
- In het hoogseizoen (begin juli t/m half augustus) kunnen de attractieparken erg druk zijn. Maar de stranden zijn zo uitgestrekt, dat er ook bij het mooiste weer altijd wel een rustig plekje te vinden is.
- De grote steden zijn het hele jaar door een bezoek waard.
Schoolvakanties
2022-2023
van | t/m | |
Herfstvakantie | 15-10-2022 | 23-10-2022 |
Kerstvakantie | 21-12-2022 | 03-01-2023 |
Wintervakantie | 11-02-2023 | 26-02-2023 |
Paasvakantie | 01-04-2023 | 10-04-2023 |
Zomervakantie | 24-06-2023 | 13-08-2023 |
- De data geven de eerste en laatste dag aan van de vakantieperiodes. De verschillende begin- en einddata worden door de scholen gedeeltelijk zelf ingevuld.
Taal
- Meest gesproken taal: Deens.
- Je kunt meestal ook goed met Engels of Duits uit de voeten.
- Deens wordt niet alleen in Denemarken zelf gesproken, maar ook in Groenland en op de Færøer naast de plaatselijke talen.
- Deens en Færøers (Faeröers) behoren tot de Germaanse tak van de Indo-Europese talen. De twee talen hebben één gemeenschappelijke wortel, maar beperkte verwantschap.
- In het Duitse Sleeswijk-Holstein wonen nog enkele tienduizenden Deenstaligen, slachtoffers van de deling van Sleeswijk in 1920. Flensburg bijvoorbeeld is officieel tweetalig.
- Enkele tienduizenden Duitstaligen wonen in het nu Deense deel van Sleeswijk, Sønderjylland (Zuid-Jutland).
- Het kan handig zijn te weten, dat de letters æ, ø, å achter in het Deense alfabet staan.