Kabinet laat Nationale Parken vallen
Nationale Parken ontvangen bijna 24 miljoen euro minder van het Rijk
7 mei 2025 - In de voorjaarsnota kondigt het Kabinet forse bezuinigingen aan voor de Nationale Parken. Terwijl de afgelopen jaren is gewerkt aan nieuw Nationale Parkenbeleid voor de periode 2024-2030 en de parken medio april met het ministerie van LVVN en 15 samenwerkingspartners een manifest tekenden om samen te gaan werken aan dit beleid, bouwt het Kabinet de komende jaren haar toegezegde bijdrage van 5 miljoen euro per jaar tot 2030 aan de parken vrijwel geheel af.
De Nationale Parken concluderen dat het Kabinet strijdig handelt met het Beleidsprogramma Nationale Parken 2024 - 2030 en alle grenzen van redelijkheid en fatsoen overschrijdt. Na jaren van intensieve voorbereiding staan de gezamenlijke nationale parken, samen met alle partners, klaar om verder invulling te geven aan de doelen die landelijk en regionaal zijn gesteld. Het ministerie van LVVN heeft daarbij een grote verantwoordelijkheid in haar rol als stelselverantwoordelijke.
Wat betekent deze aangekondigde bezuiniging?
Als het kabinet de bezuiniging doorvoert, hebben Nationale Parken vanaf 2026 geen middelen meer voor educatie en informatievoorziening. Ook de organisatie van de vele vrijwilligers die de Nationale Parken ondersteunen kunnen de meeste Nationale Parken dan niet meer in stand houden.
Vanaf 2027 valt de financiering weg voor taken zoals natuurherstel en verbetering van de biodiversiteit, spreiden van recreatiedruk of vergoenen van overgangen tussen landelijk en stedelijk gebied. Daarmee wordt de grootste recreatievoorziening van ons land – de natuur – op termijn onbereikbaar en gaat de natuur achteruit. Jaarlijks maken meer dan 6 miljoen Nederlanders gebruik van deze gratis en grootste recreatieve voorziening in Nederland.
Toegevoegde waarde
Nationale parken zijn niet alleen gebieden maar ook samenwerkingsverbanden. Bewoners, ondernemers, terrein-eigenaren, overheden, agrariërs en andere betrokken organisaties werken er samen aan het beschermen, leren en laten beleven van de natuur en de daarmee verbonden cultuur. Zij zoeken en vinden daarbij oplossingen voor de hedendaagse maatschappelijke opgaven. Nationale parken zijn natuurlijk erfgoed waarvan de geschiedenis ook altijd een economische waarde heeft gehad, met landbouw, drinkwaterwinning en recreatie. En nu nog steeds. Uit recent onderzoek van Ecorys blijkt dat het keurmerk nationale parken 70 miljoen euro aan extra opbrengsten oplevert bovenop de economische waarde die natuur genereert. Uit Europees onderzoek blijkt dat elke euro die in natuur wordt geïnvesteerd wel 8 tot 38 keer wordt terugverdiend.
Het verhaal van de parken
Nederland kent 21 nationale parken. Samen vormen ze de topcollectie van natuur en landschap in ons land. Het zijn dé plekken waar je kunt genieten van de mooiste natuur en die een thuis zijn voor bijzondere planten en dieren. Elk park kent haar eigen unieke karakter, identiteit en verhaal, en is verweven met de regionale geschiedenis en cultuur. Samen laten ze de verscheidenheid in landschappen en natuur zien en vertellen ze het verhaal van het ontstaan van Nederland. Bovendien zijn het de letterlijke kraamkamers van natuurwaarden die vragen om behoud en herstel. Daar werken we dagelijks hard aan.