Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

GaiaZOO is het ‘Leukste uitje van Nederland 2023’

14 februari 2023

GaiaZOO is de winnaar van de ANWB-verkiezing ‘Leukste uitje van Nederland 2023’. Vertegenwoordigers van GaiaZOO hebben dinsdag 14 februari tijdens een feestelijke prijsuitreiking de gouden award ontvangen. De zilveren award ging naar Attractiepark Toverland. De bronzen award is voor Diergaarde Blijdorp. Ruim 96.000 stemmen zijn uitgebracht door ANWB-leden, zowel op landelijk niveau als per provincie, zij hebben tijdens de verkiezing gestemd op het uitje dat zij het meest waarderen.

Winnaars Leukste uitje van Nederland 2023:

  • Gouden award: GaiaZOO, Kerkrade
  • Zilveren award: Attractiepark Toverland, Sevenum
  • Bronzen award: Diergaarde Blijdorp, Rotterdam

De winnaar GaiaZOO ontvangt, naast heel veel stemmen, van bezoekers veel waardering voor het park. Zij hebben het uitje beoordeeld op aanbod, faciliteiten, klantvriendelijkheid, prijs-kwaliteitsverhouding en sfeer. Bezoekers prijzen GaiaZOO gelegen in het Zuid-Limburgse heuvellandschap en reageren enthousiast “Alles klopt van ingang tot uitgang en alles ertussen in. Toppark, sfeervol, helemaal top!”, “Altijd vernieuwend en nooit saai. Bij ieder bezoek word je opnieuw verrast!”, “Al ben je er vaak geweest, toch zie je iedere keer weer iets nieuws. Geweldig!”.

Attractiepark Toverland is dit jaar de nieuwkomer in de top 3. Het attractiepark opende in 2001 zijn deuren en krijgt lovende reacties “de beleving van binnenkomst tot vertrek, een magische wereld en een plek om met het hele gezin plezier te hebben”.

De derde plek, Diergaarde Blijdorp wordt gecomplimenteerd als “een plek voor iedereen, van klein tot groot, waar elke keer weer wat nieuws is te ontdekken, betrokken vrijwilligers en een prachtig onderhouden omgeving”. 

Onderzoek: belangrijkste aspecten uitjes 
Uit onderzoek* van de ANWB blijkt dat een groot deel van de Nederlanders een uitje in eigen provincie belangrijk (46%) vindt. Voor entree wil de helft van de bezoekers maximaal 20 euro uitgeven en bijna een derde betaalt tot 50 euro per persoon. Wel willen bezoekers minder betalen voor parkeren. Tickets worden grotendeels vooraf gekocht en ticketacties en aanbiedingen blijven populair (52%). Eenmaal bij het uitje letten de bezoekers ook op de faciliteiten als eten en drinken, er moet een gezond aanbod zijn zonder meerprijs. In de coronaperiode zijn tijdsloten en reserveren van een datum ingevoerd. De meerderheid van de bezoekers (74%) ervaart het reserveren van een datum als prettig.

Sinds 2010 organiseert de ANWB de verkiezing van het ‘Leukste uitje van Nederland’. De verkiezing is onderdeel van ANWB Eropuit. Kijk voor alle winnaars van de Leukste uitjes per provincie en de winnaar van Leukste uitje van Nederland op www.anwb.nl/leuksteuitje

* Het ANWB-onderzoek is uitgevoerd door bureau Q&A. ‘Leukste uitje van Nederland 2023’ is een representatief onderzoek en uitgevoerd onder 100.000 Nederlandse consumenten.