Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Tips natuurbrand

Niemand hoopt het ooit mee te maken in zijn vakantie, maar het kan gebeuren: een brand op de camping, in het recreatiepark of in de natuur. Daarom geven wij tien veiligheidstips hoe brand te voorkomen en hoe te handelen als er brand is.

10 brandveiligheidstips

  1. Caravan of vouwwagen uit de stalling? Laat eerst de gasleidingen en brandblusser controleren en vervang deze zo nodig.
  2. Verken bij aankomst op de vakantiebestemming de vluchtroutes en bekijk het ontruimingsplan van de camping of het recreatiepark.
  3. Maak geen open vuur (bijvoorbeeld BBQ of vuurkorf) in een droge periode.
  4. Houd tentdoek, gordijnen, papier en andere makkelijk brandbare materialen op veilige afstand van kook- en verwarmingstoestellen en zorg voor voldoende ventilatie.
  5. Een brand begint klein. Met een emmer water die je klaar hebt staan kun je een beginnende brand blussen. Bij de kampeeruitrusting hoort een brandblusser, bedenk wel dat deze maar beperkte tijd kan blussen. Probeer de brandhaard zo dicht mogelijk te benaderen en spuit met korte stoten.
  6. Veroorzaak niet per ongeluk een natuurbrand: gooi daarom sigaretten en glas altijd in een prullenbak of neem het mee en parkeer de auto (met hete katalysator) niet in droog gras.
  7. Ben je in een natuurgebied en zie je rookontwikkeling? Bel 112 en breng jezelf in veiligheid door van de rookrichting af te gaan (weg van het vuur).
  8. Ontstaat de brand op een camping? Bel 112, verwijder gasflessen uit de omgeving van de brand en meld de brand bij de receptie of de portier.
  9. Volg bij ontruiming en evacuatie van camping of recreatiepark de instructies van de beheerder, bedrijfshulpverleners, hulpdiensten en politie.
  10. Neem bij brand alleen belangrijke papieren, telefoon, geld, medicijnen mee en laat kampeermiddelen achter, aangezien het meenemen ervan tot aanzienlijke vertraging van de ontruiming of evacuatie kan leiden.

Op www.natuurbrandgevaar.nl kun je zien wat het actuele advies is van de veiligheidsregio’s in Nederland

Wat doet de ANWB

De ANWB vraagt al jaren aandacht voor de aanpak van natuurbrand.

Aandacht voor preventie en evacuatie