Naar artikel

Natuurbranden

Aandacht voor communicatie en evacuatie

Natuurbranden komen elk jaar voor. Meestal gaat het om branden in Zuid-Europa, Australië of Californië. Verschrikkelijke natuurrampen waarvan je hoopt, dat je het nooit hoeft mee te maken.

Toch ontstaan er ook in Nederland natuurbranden. De branden bij Bergen en Schoorl, op de Strabrechtse Heide en in de natuurgebieden Fochteloërveen en Aamsveen zijn daar voorbeelden van.

Wat vindt de ANWB

Een natuurbrand kan grote gevolgen hebben voor recreanten en toeristen die zich in het gebied bevinden. Daarom komt de ANWB op voor de belangen van recreanten en toeristen in de Landelijke Kerngroep Natuurbrand, waar we met o.a. brandweer, veiligheidsregio’s en terreinbeheerders samenwerken aan de aanpak van natuurbranden (zie actiepunten).

Resultaten

We hebben met de partijen uit de Landelijke Kerngroep Natuurbrand een gezamenlijk communicatieplan opgesteld en op lokaal niveau zijn evacuatieplannen ontwikkeld. Belangrijke resultaten voor de ANWB, want recreanten en toeristen moeten weten wat te doen bij een natuurbrand en er moeten goede evacuatieplannen liggen om mensen naar een veilige plek te brengen.

Zo is in het Risicobeheersingsplan natuurbranden Otterlo-Zuid (juni 2017) een concreet plan voor grootschalige ontruiming van campings en bungalowparken opgenomen. Knelpunten die de ontruiming letterlijk in de weg zitten zijn in kaart gebracht en worden opgelost.

Informatie voor onze leden

De ANWB informeert leden over het voorkomen van natuurbrand en wat te doen bij een natuurbrand. In het artikel 'Tips natuurbrand' lees je er alles over.