ANWB Parkeren – Dagzones

Er is in Nederland in een aantal gemeentes (onder andere Amstelveen, Delft, Dordrecht, Tilburg, Zaanstad, Spijkernisse, Oisterwijk, Roermond, Roosendaal, Leiden, Hoorn, Zeist, Heerenveen) zogenaamde dagtariefzones of dagdeeltariefzones. Vaak liggen die in gebieden voor parkeervergunninghouders (zie bijvoorbeeld zone 3333 in Delft).

Dit zijn zones waar je parkeerkosten niet afhankelijk zijn van de parkeerduur, maar waar je een vast dagtarief betaald. Ook al parkeer je er maar 10 minuten.

Voordat je gaat betalen is het van belang dat je goed naar de situatie op straat kijkt en de situatie in de app bekijkt. Er staan borden die de situatie op straat uitleggen (zie onderstaande foto’s). Zo voorkom je onnodige hoge rekekingen. Je betaalt bij deze zones in één keer het tarief van 12 of 24 uur parkeren. Dit wordt door de gemeente bepaald en is voor Yellowbrick of ANWB niet aan te passen.

De zones zijn op straat duidelijk zichtbaar. In de app zijn deze zones bij veel gemeentes zichtbaar met een afwijkende label "DAGTARIEF" of "DAGKAART". Ook komt er een waarschuwing voordat je gaat betalen.

Als je per ongeluk in zo’n zone terecht komt, kun je overwegen om bij de desbetreffende gemeente een klacht in te dienen. Met je parkeergeschiedenis kun je aantonen dat je kort hebt geparkeerd.