Fietshelmen streetwise

20.000 schoolkinderen in Nederland hebben een gratis fietshelm gekregen

Veilig Fietsen naar School

Elk kind veilig op de fiets, daar gaan we voor bij de ANWB. Om echt goed te leren fietsen moeten kinderen meters maken in het verkeer. Het liefst zo veilig mogelijk. Omdat het aantal verkeersslachtoffers nog steeds toeneemt onder jonge, onervaren fietsers zijn de ANWB en de Edwin van der Sar Foundation het project 'Veilig Fietsen naar School' gestart. Samen maken ze zich sterk om de veiligheid van jonge verkeersdeelnemers te verbeteren en het dragen van een fietshelm te stimuleren. Dit doen ze onder andere door fietshelmen uit te delen aan kinderen uit groep 3 en 4, die meedoen aan de verkeerslessen van ANWB Streetwise. 

Startschot

Op 3 april 2019 gaven voormalig ANWB CEO Frits van Bruggen en Edwin van der Sar het startschot voor de campagne ‘Veilig Fietsen naar School’. De kinderen van de Doetinchemse basisschool Hogenkamp kregen na hun verkeersles als eerste een fietshelm.

Intussen zijn er al meer dan 20.000 fietshelmen uitgedeeld aan schoolkinderen in Overijssel, Gelderland, regio Zuidplas, regio Amsterdam en nu ook in Friesland. Op donderdag 17 september werd deze samenwerking gevierd bij basisschool de Wynwizer in Leeuwarden.

De cijfers liegen er niet om

Het CBS liet eerder weten dat er sinds 2017 voor het eerst meer dodelijke verkeersslachtoffers op de fiets, dan in de auto waren. 206 fietsers kwamen dat jaar om. Zeventien meer dan het jaar ervoor en daarmee het hoogste aantal in tien jaar. Daarnaast toonden de cijfers aan dat een derde van de fietsers die ernstig gewond raken, hoofd- of hersenletsel hebben. Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) publiceerde in 2019 een onderzoek waarin naar voren komt dat er een afname plaatsvindt van circa 200 jonge zwaargewonde verkeersslachtoffers en vijf jonge verkeersdoden als een fietshelm wordt gedragen. Reden voor de ANWB en de Edwin van der Sar Foundation om hun handen in elkaar te slaan.
 

Samenwerking tussen de ANWB en Edwin van der Sar Foundation

Centraal in de samenwerking tussen de ANWB en de Edwin van der Sar Foundation staat het verkeerseducatieprogramma ANWB Streetwise. Dit praktische, maar vooral leuke en leerzame programma, helpt basisscholen in heel Nederland bij het verkeersvaardig maken van kinderen. Vanaf nu is het lesprogramma voor de groepen 3 en 4 aangepast en komt er meer focus op het veilig leren fietsen van de kinderen. Zo wordt het belang van een fietshelm belicht en ontvangen de kinderen in Friesland aan het einde van de les een eigen fietshelm. Hiermee dragen we bij aan de verkeersveiligheid rondom basisscholen en verminderen we het aantal verkeersslachtoffers met hoofd- en hersenletsel.

Voor ieder kind een unieke en persoonlijke helm

De kinderen uit groepen 3 en 4 krijgen onder leiding van speciaal opgeleide instructeurs van de ANWB, verkeerseducatie in de klas. Daarbij krijgen ze een eigen, persoonlijke helm uitgereikt. Er is daarbij aandacht voor het stimuleren van helmgebruik. Kinderen praten mee over de helm en ze kunnen de helm met hun eigen favoriete sleeve ‘versieren’. Op deze manier ontstaat er per kind een persoonlijke en een unieke helm.

Educatie en voorlichting ouders

De ouders vormen ook een belangrijke doelgroep voor dit project, gezien hun invloed op het gedrag en perceptie van kinderen. Door de auto te laten staan en als begeleider, samen met hun kinderen, op de fiets veilig naar school te komen.

ANWB is vóór het dragen van een helm,
maar op basis van vrijwilligheid

Onderzoek heeft uitgewezen dat een fietshelm de gevolgen van een ongeval kan verminderen. Zo zal het hoofdletsel minder ernstig zijn als je valt. De ANWB is dan ook voor het dragen van een fietshelm, maar wel op basis van vrijwilligheid. Door het project ‘veilig fietsen naar school’ helpt de ANWB mee het aantal fietsverkeersslachtoffer te verminderen. Zodat letsel voorkomen wordt, levens worden gespaard en fietsen plezier blijft.
Meer informatie over fietshelmen

ANWB Streetwise

Wil je meer weten over ANWB Streetwise of heb je als school interesse om deel te nemen aan het programma Streetwise en de kinderen van groepen 3 en 4 van fietshelmen te voorzien? Neem dan contact op met ANWB Streetwise
 

Ook daarom ben je lid

Advies en informatie

Advies en informatie

Gratis deskundig en onafhankelijk advies op het gebied van bereikbaarheid, betaalbaarheid, duurzaamheid, slimme mobiliteit, en toerisme en recreatie.

Ledenvoordeel

Ledenvoordeel

Profiteer van korting in onze ANWB (web)winkel, van dagjes uit of geniet van fijne extra’s bij je reis. Hoe langer lid, hoe meer voordeel!

Belangenbehartiging

Belangenbehartiging

Of het nu gaat om mobiliteit of vrije tijd en vakantie: wij zetten ons in voor wat jij belangrijk vindt en laten jouw stem horen bij de politiek in Den Haag en Brussel.