Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Dag van de Fietshelm

Vandaag wordt voor de tweede keer de Landelijke Dag van de Fietshelm gehouden. Deze dag is een initiatief van Artsen voor Veilig Fietsen en de Hersenstichting en werd vorig jaar gelanceerd. Deze dag worden er door het hele land activiteiten georganiseerd.

“De fietshelm komt nog te weinig voor in het Nederlandse straatbeeld”, zegt dr. Marcel Aries, mede-initiatiefnemer en neuroloog/intensivist aan Maastricht UMC. “Het draagvlak voor het dragen van een fietshelm in Nederland neemt langzaam toe. Met name (jonge) kinderen en (oudere) E-bikers lopen een verhoogd risico op hersenletsel door een fietsongeluk. Om die reden besteden we dit jaar extra aandacht aan deze groepen.”

ANWB Streetwise

De instructeurs van ANWB Streetwise zullen op 19 april gratis fietshelmen uitdelen aan de leerlingen van groep 3 en 4 op vier scholen in Limburg, Brabant en Utrecht. Bij deze inzetten zal er een neurochirurg aanwezig zijn om de leerlingen uitleg te geven over het risico van hersenletsel. Via het Veilig Fietsen naar School project van ANWB Streetwise werden er in de afgelopen jaren al meer dan 20.000 fietshelmen uitgedeeld aan de leerlingen van groep 3 en 4  in Friesland in samenwerking met de provincie.

Friesland schenkt 250 fietshelmen aan ANWB Kinderfietsenplan

Gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder van de Provincie Fryslân overhandigt 250 fietshelmen aan de werkplaats Oud-Oost in Leeuwarden. De werkplaats knapt fietsen op voor het ANWB Kinderfietsenplan en deelt deze uit aan kinderen die niet over een eigen fiets beschikken. Naast de fiets krijgen deze kinderen ook een fietshelm erbij.

Actie in winkels

Zowel in Friesland als in Flevoland wordt er in fietswinkels een actie gehouden samen met de provincies. Inwoners van Friesland van 55 jaar en ouder krijgen na het invullen van een kortingsbon €25,- korting op de aanschaf van een goedgekeurde fietshelm. In Brabant zal een soortgelijk actie gehouden worden, de korting is hier €10,- per fietshelm. De ANWB winkels in deze provincies sluiten ook aan bij deze actie.