Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

10 tips om gasflessen veilig te gebruiken

Thuis, onderweg én op de camping

Gasflessen zijn veilige producten. Toch vraagt het gebruik van gas bij tent, caravan of camper om voorzichtigheid. Deze tips helpen je om gas veilig te gebruiken.

1. Koop altijd een verzegelde gasfles

Let er bij de aanschaf van een gasfles op dat de verzegeling niet is verbroken. Met zo'n verzegelde gasfles ben je namelijk zeker van een veilige, goed werkende fles die gevuld is met de juiste hoeveelheid gas. Koop de fles dan ook altijd bij een erkende dealer of gasvulstation.

2. Gebruik altijd een gasdrukregelaar

De gasdruk in een gasfles wordt bepaald door de temperatuur en schommelt daardoor. Om ervoor te zorgen dat de gasdruk constant is en laag genoeg om te kunnen gebruiken, gebruik je een gasdrukregelaar. Zo'n regelaar heeft een beperkte houdbaarheidsdatum. Het membraan in de regelaar kan verdrogen en daardoor gaan lekken. Bij de meeste drukregelaars staat het fabricagejaar op het product. Bij een onderhoudsbeurt van je caravan of camper controleert de dealer de hele gasinstallatie op lekkage. Sowieso moeten de gasslang en drukregelaar om de vijf jaar worden vervangen (of eerder bij slijtage) om een veilige werking te garanderen.

3. Wanneer moet je de gasslang vervangen?

Controleer de oranje gasslang en gasdrukregelaar elk jaar. Vervang de slang als je verouderingsscheurtjes ziet of als de slang ouder is dan vijf jaar (zie productiedatum en/of vervangingsdatum op de slang). Dit geldt overigens alleen voor oranje gasslangen met vaste koppelingen. Gasslangen die je per meter koopt en gasslangen die je met slangklemmen aansluit, vervang je na twee jaar. Slangen zonder datum moet je niet gebruiken. Je checkt de slang door deze even scherp dubbel te vouwen. Zie je (droogte)scheurtjes? Vervang de slang dan. Deze controle geldt zowel voor de oranje gasslangen met vaste koppelingen als de gasslangen die je met slangklemmen aansluit.

4. Camping gasfles aansluiten op de juiste manier

Weet je niet hoe je een gasfles op de juiste manier moet aansluiten? Deze video laat zien hoe je dat goed en veilig doet:


5. Gaskraan dichtdraaien doe je zo

Zorg er bij het aansluiten en verwisselen van de gasfles voor dat alle apparatuur afgesloten is en dat de gaskraan dicht is. Draai de kraan sowieso goed dicht na elk gebruik. Ook als de gasfles leeg is en als je deze na het kampeerseizoen thuis of ergens anders opslaat.

6. Zet de gasfles rechtop

Een gasfles is gevuld met vloeibaar gas, waar gasvormig gas bovenop drijft. Om hiermee te kunnen koken, moet de fles rechtop staan. Daarnaast kan er bij een liggende fles vloeibaar gas uit de gaskraan komen. Dit kan schadelijk zijn voor je apparatuur. Maar nog erger, het geeft een risico op een steekvlam. Als vloeibaar propaan in contact komt met de huid veroorzaakt dit bevriezing.

7. Zorg altijd voor goede ventilatie

Zet gasflessen in een goed geventileerde ruimte, zodat eventueel vrijgekomen gas zich niet in de ruimte kan ophopen. Omdat propaangas zwaarder is dan lucht, zakt vrijgekomen propaangas altijd naar beneden. Houd daarom het vloerrooster van de disselbak van je caravan altijd geopend. En zet, als dat mogelijk is, je gasfles buiten. Ook niet-aangesloten gasflessen moet je buiten opslaan.

8. Open en sluit de gaskraan handmatig

Draai de gaskraan altijd open en dicht met de hand en gebruik daar nooit gereedschap voor. Krijg je de gaskraan niet handmatig open? Forceer hem dan niet. De kans bestaat dat je de kraan beschadigt. Breng de fles terug naar de leverancier.

9. Houd de fles én je hoofd koel

Een ongeluk zit in een klein hoekje. En gas is nu eenmaal uiterst ontvlambaar. Daarom: niet roken en geen open vuur in de buurt van de gasfles. Zeker niet als de fles wordt aangesloten of verwisseld. Ontstaat er brand in de buurt van de gasfles? Draai de gaskraan dan zo snel mogelijk dicht. Lukt dat niet, koel de gasfles dan vanaf veilige afstand met water. Neem geen onnodig risico en waarschuw de brandweer.

10. Ga naar een erkend verkooppunt

Ga voor een veilige en goed gevulde gasfles naar een erkend verkooppunt. Vul de gasfles nooit zelf met LPG, bijvoorbeeld aan de pomp. Het is niet alleen verboden, het is ook levensgevaarlijk omdat gasflessen maar tot ongeveer 80% gevuld mogen worden. Ruil een lege gasfles dan ook altijd om bij een erkende dealer. Voor veel merken gasflessen kun je ook terecht bij tuincentra en bouwmarkten.

Koop een gasslang 

Ook interessant voor kampeerders

Alles over gasflessen 
Vergelijk gasflessen, bekijk tips over veilig gebruik en opslag of lees veelgestelde vragen.
ANWB paklijst kampeervakantie 
Download of print de ANWB paklijst, vink aan wat je wilt meenemen en je weet zeker dat je niets vergeet voor je kampeervakantie.
Campings langs de route 
Uitgerust aankomen op vakantie? Wij hebben een overzicht gemaakt van campings langs populaire vakantieroutes.

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop alles voor je autovakantie 

Van elektrische koelbox tot handige dakkoffer. Shop hier alles voor de roadtrip naar je vakantiebestemming.

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga onbezorgd op reis met de doorlopende reisverzekering van de ANWB. Hulp en advies in het buitenland én je bagage en medische kosten verzekerd.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.