10 tips om veilig om te gaan met gasflessen

Gas en gasflessen zijn veilige producten. Toch vraagt het gebruik van gas bij de tent, in caravan of camper de nodige voorzichtigheid. Houd je aan de onderstaande tips en ga op een veilige en verantwoorde manier om met gasflessen, thuis, onderweg én op de camping.

1. Koop altijd een verzegelde gasfles

Let er bij aankoop op dat de verzegeling niet is verbroken. Met zo'n verzegelde gasfles ben je namelijk zeker van een veilige, goed werkende gasfles die daarbij ook gevuld is met de juiste hoeveelheid propaangas. Koop de fles ook bij een betrouwbare partij.

2. Gebruik een drukregelaar

De gasdruk in een gasfles wordt bepaald door de temperatuur. De druk is dus niet altijd gelijk. Om ervoor te zorgen dat je gasapparatuur toch van een constante druk wordt voorzien, gebruik je een gasdrukregelaar gebruiken. Een extra tip+ vervang de regelaar 1 keer in de 5 jaar. 

3. Gebruik altijd een goedgekeurde gasslang

Fabrikanten melden dat gasslangen onder ‘normale omstandigheden’ minstens 7 tot 8 jaar mee kunnen, maar de ANWB adviseert gasslangen preventief te vervangen na 5 jaar net als de drukregelaar. Dit geldt uitsluitend voor oranje gasslangen met aangeperste koppelingen. Gasslang die je per meter koopt en gasslangen die met slangenklemmen op een slangpilaar zijn aangesloten, vervang je na twee jaar. Dit omdat de klemmen de slang kunnen beschadigen.

4. Niet roken en geen open vuur

Propaangas is een brandstof. Daarom is het belangrijk dat er niet wordt gerookt en dat er geen open vuur in de buurt van de gasfles is als deze wordt aangesloten of verwisseld.

5. Draai de gaskraan dicht na gebruik

Zorg er bij het aansluiten en verwisselen van de gasfles voor dat alle apparatuur afgesloten is en dat de gaskraan dicht is. Draai de kraan ook dicht na elk gebruik. Dit geldt ook voor lege gasflessen.

6. Zorg voor goede ventilatie

Zet je gasflessen in een goed geventileerde ruimte, zodat eventueel vrijgekomen gas niet in de ruimte kan ophopen. Vrijgekomen propaangas zakt naar het laagste punt. Houd daarom het vloerrooster van de disselbak van je caravan altijd geopend. Zet, als dat mogelijk is, je gasfles buiten. Ook niet-aangesloten gasflessen moeten buiten worden opgeslagen.

7. Openen en sluiten met de hand

Draai de gaskraan altijd open en dicht met de hand en gebruik daar nooit gereedschap voor. Krijg je de gaskraan niet zelf geopend, probeer het dan niet met geweld, met de kans dat u de kraan beschadigd, maar breng deze dan terug naar de leverancier.

8. Zet je gasfles rechtop

Een gasfles is gevuld met vloeibaar propaan. Voor je apparatuur heb je echter gasvormig propaan nodig en deze kun je alleen afnemen als de fles rechtop staat. Daarnaast kan er bij een liggende fles vloeibaar propaan uit de kraan komen. Dit kan schadelijk zijn voor je apparatuur. Maar nog erger, het geeft een risico geeft op verbranding door de steekvlam die het als gevolg kan hebben. Als vloeibaar propaan in contact komt met de huid zorgt dit voor bevriezing.

9. Fles en hoofd koel houden

In geval van brand in de buurt van de gasfles moet je de gaskraan zo snel mogelijk dichtdraaien. Lukt dit niet, koel de gasfles dan vanaf veilige afstand met water. Neem hierbij geen onnodige risico's en waarschuw de brandweer.

10. Ga naar een erkend verkooppunt

Ga voor een veilige en goed gevulde gasfles naar een erkend verkooppunt. Vul de gasfles nooit met LPG bijvoorbeeld aan de pomp. Het is niet alleen verboden. Het is ook levensgevaarlijk omdat gasflessen maar tot ca. 80% gevuld mogen worden. Wilt u het veilig spelen+ ruil uw lege gasfles om bij een erkende dealer. Voor veel merken gasflessen kunt u ook terecht bij tuincentra en bouwmarkten. 

Bekijk gasvulstations

Misschien vind je dit ook interessant

Opslag van gasflessen
Veelgestelde vragen over gasflessen